stary komputer , czy coś z niego będzie?

Witam ,

dostałem stary komputer , jak go kiedys(rok temu) odpaliłem ,to sie uruchamiał.Ostatno chciałem w nim zainstalowac 98 i zrobić taki komputerek dla dziecka , .Niestety jak gą włączyłem to na ekranie czarno a płyta wydaje dzwięki przez krótki czas.Poodłączałem wszystko (napędy ,dyski, nawet RAM wyjąłem) i to samo , kilka krótkich dźwięków z płyty , i na tym koniec.

co się mogło stać?

dzięki za wszelką pomoc

pozdrawiam

Odpowiedzi: 13

No niby racja. Chodzilo mi bardziej o to ze gdy chlopina bedzie miec dysk 20 giga (choc przy tym kompie to pewnie 8.4 bedzie) to po wpisaniu samego format moze sie zestresowac czekajac na wynik. Ile to bedzie trwalo 5 min 8 ?? A tak ma to w powiecmy 10s. A te "s" to tak jakos z przyzwyczjenia dodaje bo kiedys mialem problemy wlasnie przez to ze nie dodalem s nigdy nie zaszkodzi dodac...
piotrek650
Dodano
17.02.2006 22:21:23
piotrek650:
Tylko co do formatowania to polecam wpisac tak: Format c:/s/q lub Format c:\s\q zawsze te kreski mi sie myla :)

Kreski idą w prawo, hehe :lol: .
Natomiast dokładać w tym momencie te parametry juź nie ma po co poniewaź nie musi odpalać kompa z dysku twardego do instalacji 98 i nie dogrywa sterów do obsługi CD z autoexekiem i configiem. Wszystko to ma na dyskietce, a system i tak mu się wgra przy instalacji.
Ucho
Dodano
17.02.2006 22:09:12
Formatowac teoretycznie nie trzeba, ale lepiej to uczynic, bo pomimo resetu po zalozeniu partycji, instalator napewno przegral cos na dysk i zeby nie motac sie z kasowaniem tego mozna zrobic formata :) Tylko co do formatowania to polecam wpisac tak: Format c:/s/q lub Format c:\s\q zawsze te kreski mi sie myla :) A jak sie posiada full kopie Cd Win98 to wystarczy odpalic kompa z niego i wybrac Uruchom instalator Windows z CD czy jakos tak...... Ale wlasnie czy plyta bedzie miec mozliwosc startu z CD, ja stawiam browara ze tak :D
Wiec Gamera zdradzisz nam konfig tego kompa :?:
piotrek650
Dodano
17.02.2006 21:50:40
piotrek650:
wtedy resecik, formacik ..

Jeźeli da się ustawić w Biosie (stary komp) odpalenie z CD i ma instalkę XP to teź fakt, źe prosta sprawa, a formatować nie trzeba bo instalator XP teź to zrobi na FAT32 za nas. Potem pozostaje tylko kwestia odpalenia kompa z dyskietki, ale z obsługą CD Rom–u (!!) i instalka 98.
Ucho
Dodano
17.02.2006 21:34:31
To fakt Ucho o tym nie pomyslalem :) Ranish jest super to jego strona domowa www.ranish.com/part/. Ale znalalem chyba prostszy sposob :) Skoro masz na dysku NT to prawdopodobnie dasz rade zainstalowac WinXP, czego oczywiscie nie polecam na takim kompie !!!! (choc bawilem sie na P2 650 z 128 Ramem i calkiem przyjemnie chodzilo :) ). Chodzi o to zeby po odpaleniu kompa z CD na ktorym jest XP dojsc do momentu kiedy to system kaze wybrac partycje na ktorej ma byc zainstalowany. Umozliwia on tez skasowanie starej i to wlasnie nas interesuje, bo poprostu kasujesz partycje NTFS i zakladasz Fat32 jak komp zrobi co trzeba i zacznie kopiowac swoje pliki to wtedy resecik, formacik (moze byc dysk z 98 ) i instalacja systemu. Obojetnie z czego skorzystasz zycze powodzenia :!:
piotrek650
Dodano
17.02.2006 21:24:58
Tylko jak ma zdjąć partycję, jak jej nie widać ?? :lol:
Musisz to zrobić sposobem czyli odpalić kompa np. z dysku startowego Linuxa i korzystając z jego instalatora usunąć partycję i załoźyć Fat32, albo z dyskietek starowych programu Partition Magic, albo korzystając z innych menedźerów dyskowych freeware (jest ich kilka). Poszukaj na Forum albo wejdź na stronę Komputer Świat–a i ściągnij jakiś program narzędziowy do tego. Pewnie w dziale "narzędzia.
http://www.komputerswiat.pl/download/001–programy_uzytkowe_dysktwardy.html
Polecam Ranisha albo lepiej Part. Mag.
Dograj go na dyskietkę startową i odpal z dyskietki po uruchomieniu kompa. PM musisz zainstalować na innym kompie i dopiero zrobić dyskietki startowe.
Ucho
Dodano
17.02.2006 21:02:52
Spoko dysk jest ok. Jeli byl na nim NT to prawdopodobnie jest w formacie ntfs, a Ty jak przypuszczam sartujesz kompa z dyskietki systemowej od 98. Niestety 98 nie obluguje NTFS dlatego przy formatowaniu nie widac dysku. Jest na to proste rozwiazanie. Poprostu zdejmujesz partycje i zakladasz nowa na Fat32, potem format i jedziesz z instalatorem od 98 i po 20 min masz juz system :)
piotrek650
Dodano
17.02.2006 20:24:29
ok! :–)))

udało się komputer odpalił , nie wiem co zrobiłem ,

po wcześniejszych wskazówkach policzyłem źe pika 8 razy jak się go włączy.Jeszcze raz wszystko poodłączałem opukałem itp. no i odpalił.

jednak znów mam problem. Na tym kompie jest jakiś system chyba NT ,i odpala się okno (podobnie jak w windows) do logowania coś tam pisze chyba po Holendersku . Myślę sobie odpalę ze startowej i sformatuje , ale lipa.Nie widać tego dysku.

czy jest moźliwe źe dysk jest jakoś zablokowany czy co?

DZIĘKI
gamera
Dodano
17.02.2006 20:14:29
ok ,

tak zrobię , bateryjkę juz mam ,

dziś wieczorkiem zobaczę co z tego będzie

dzięki wielkie

pozdrawiam
gamera
Dodano
17.02.2006 16:49:18
Podmień baterie CMOS, gdzie przy długim nie uźytku mogła paść, zresetuj BIOS
kamaa
Dodano
17.02.2006 16:43:04
nie , bios nie startuje ,

zasilanie jest ,

czy w przypadku padnietej bateryjki na płycie , moźe byc taki objaw? ,
kartę grafiki mam wbudowaną w płytę więc jesli padła to koniec
gamera
Dodano
17.02.2006 16:25:58
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=34924
Przeczytasj ten rozdzial: Kody dźwiękowe BIOSu

/15 sek zajelo znalezienie mi tego w szukajce a ty ile czekasz na odpowiedz?? – czytaj przyklejone najpierw/

pozdrwaiam
STMan
Dodano
17.02.2006 16:14:38
czy ładuję sie BIOS??
kamaa
Dodano
17.02.2006 16:13:35
gamera
Dodano:
17.02.2006 16:08:42
Komentarzy: