stary Hdd
Mam dysk WDC WD800JB-00ETAO po uruchomieniu kompa mam komunikat o konieczności wciśnięcia przycisku F1.Czy świadczy to o braku sterownika do tego Hdd czy może jest inny problem?
Odpowiedzi: 4
Wyłączyłem SMART w biosie.Wiem że to nie rozwiązało problemu ale generalnie pomogło.Dzięki
Informacja o błędach na dysku raportowanych przez układ monitorujacy - wyłacz S.M.A.R.T w BIOS-ie to się nie pojawią - to porada typu czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.
Wejdź na stronę WD i poszukaj narzędziówek dla Caviarów - sprawdź nimi stan dysku. Może wystarczy zrepartycjonowanie, może trzeba WDCleara uzyć, a moze rzeczywiście HDD jest juz tka posypany, że strach go używać.
PS.
Wszystko to oczywiście o ile ten WD jest podpięty i poprawnie zezworkowany jako slave.
jak sie wkleja scrrena?
:redface:
Komunikat przed wciśnięciem F1:SEC SLAVE HARD DISC S.M.A.R.T. COMMAND FAILED PRESS F1 TO Resume.
może byś zacytował jakieś komunikaty, które siepojawiają przed lub po wciśnięciu rzeczonego F!. Po załadowaniu się systemu zajrzyj do podglądu zdarzeń [eventvwr.msc z linii poleceń lub wiersza poleceń] i zarzuć na forum zrzut ekranowy z opisem błędu.
Strona 1 / 1