Stary dysk
Kumpel poprosił mnie, żeby mu przypiął stary dysk do nowego kompa... niby pestka, prawda?
Zworka tu, zworka tam... a tu zonk.
Pojawia się pierwszy ekran z zawartością sprzętową... i wyskoczył czerwony pasek z wołaniem hasła do tego starego dysku O.o (z informacją w nawiasie, ze mogę pięć razy spróbować)
Sam stary działa bez kłopotu na starym kompie, nowy komp sam w sobie nie stwarza żadnych problemów a razem... kicha.
Ani jeden, ani drugi z tych dysków nie są opatrzone hasłami - o ile wiemy. Ale wychodzi na to, że ten zabytek jednak jest...
Wie ktoś, co z tym fantem zrobić?
Jak się dobrać do tego hasła, tudzież - jak je ominąć?
Odpowiedzi: 2
Przypuszczam, że może tu chodzić o sprzętowe hasło do dysku. Spróbuj zajrzeć [url=http://www.softpedia.com/progDownload/HDD-Unlock-Wizard-Download-79384.html]tutaj[/url].
Do dysku, a nie do .. BIOS-u?
może wyda reset baterią , moze hasła uniwersalne ( pod kątem produenta BIOS-u dobrane ), może jakiś łamacz ( są takie ), a moze tylko i wyłacznie serwis producenta płyty .
PS.
Wszystko to pod katem BIOSu, bo ten dysk to mi sie jakoś nie bardzo kojarzy.
-
[quote=Rebe]Do dysku, a nie do .. BIOS-u? (...) Wszystko to pod katem BIOSu, bo ten dysk to mi sie jakoś nie bardzo kojarzy.[/quote] Ale, kiedy ten stary dysk leżał sobie spokojnie na szafie - nie miałem żadnego kłopotu z dostaniem się do Biosu w nowym kompie. Wołanie o hasło pojawiło się tylko w sytuacji, gdy podpinałem ten drugi, starszy dysk.
Strona 1 / 1
[quote=kierofca]Przypuszczam, że może tu chodzić o sprzętowe hasło do dysku.[/quote] No nie wiem, bo kiedy odpaliłem starego kompa z tym starym dyskiem - wszystko chodziło bez kłopotu.
[quote=XanTyp][quote=kierofca]Przypuszczam, że może tu chodzić o sprzętowe hasło do dysku.[/quote] No nie wiem, bo kiedy odpaliłem starego kompa z tym starym dyskiem - wszystko chodziło bez kłopotu.[/quote] Żądanie hasła mogło się uaktywnić z powodu zmiany konfiguracji sprzętowej.