Start Sytemu XP
Witam mam pewien problem a dokladniej mowiac zaraz po wlaczeniu komputera i potym jak pokazuja sie dane jaki mamy bios plyte procek i pamiec pojawia mi sie jak mam wlaczyc komputer w trybie normalnym czy ostatnio dobre uruchomienie i mam 30 sek. na to bym mial wybrac i chcac nie czekac klikam enter no i system laduje sie ale jest to uciazliwe z tego co pamietam zainstalowalem kiedys na swoim kompie tzw bootskina czyli obrazek zamiast WindowssXP pojawial sie inny obrazek ale usunolem go bo po paru uruchomieniach zawieszal sie komp i trzeba bylo restart walic tak wiec powrucilem do tego obrazka Windows XP Professional ale jak odinstalowalem caly ten program i wogole mosze wciskac ten enter przy starcie co trzeba by te komende skasowac cos zapewne w start uruchom regedit.exe ale co dalej odpiscie jak mozecie z gory dzieki
Odpowiedzi: 9
Niedawno komp mi się zwieszał przy instalacji McAfee Antywirus, chyba z 3 razy mi się zawiesił (pierwszy raz przy restarcie systemu po instalacji) nie wiadomo dlaczego, trzeba uwaźać, potem go usunąłem i od tamtej pory spokój 8) Do dziś nie wiem dlaczego :evil: Ani wcześniej ani później komp mi się nie zwiesił, a mam juź 8 miesięcy, ale dziwne prawda? :roll:
Super bardzo ci dziekuje zrobilem jak napisales i teraz system startuje jak tzreba :–)))) O jak dobrze nawet niewiesz jakie to uciazliwe bylo Jeszcze raz dzieki ale tak przy okazji mam podobny problem tylko jak juz sie zaladuje caly system i jak wszystkie ikonki na pulpicie sie pojawia wlaczam moj komputer i zaraz pojawia mi sie komunikat pt. 'trwa przygotowywanie do instalacji" biore anuluj i pozniej wyskakuje jak by sie mial instalowac kaspersky AntiVirus biore 2 raz anuluj i dopiero mozna pracowac spokojnie z komp. ale czassami uniemozliwia to prace bo raz anuluje np 2 min a czasem i caly czas i niewiem jak to usunac by sie to nie pojawialo podobnie jest z pozostaloscia plikow w Program Filles z folderem Kaspersky nie moge go usunac podobnie jak i Pandy a juz dawno........ je mialem ale nie wiem jak je usunac moze wiesz jak to zrobic ? Jak co bylo by super jedno juz zrobilem z tym startem za co dziekuje
A skąd wiesz, źe system jest na dysku na IDE 0? :wink:
Sprawa jeast prosta
panel sterowania–system–zaawansowane–uruchamianie i odzyskiwanie wejdz w ustawienia czas wyświetlania listy systemu operacyjnego ustaw na "0" teraz edycja i skasuj wszystko tak aby wpis wyglądał tak
teraz wszystko będzie o.k.
panel sterowania–system–zaawansowane–uruchamianie i odzyskiwanie wejdz w ustawienia czas wyświetlania listy systemu operacyjnego ustaw na "0" teraz edycja i skasuj wszystko tak aby wpis wyglądał tak
[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
teraz wszystko będzie o.k.
Na początek to moźe – skoro juź tak nie chcesz archiwum przeglądać – zajrzyj do ..... pomocy systemu dla hasła konsola odzyskiwania?
Rozumiem juz wszytko tylko powic gdzie – w czym znajduje sie konsola odzyskiwania bo nie kojaze :oops:
Komenda do sprawdzenia partycji C: – "chkdsk /p /r"
Dla partycji D: – "chkdsk d: /p /r"
Dla partycji E: – "chkdsk e: /p /r"
Dla partycji F: – "chkdsk f: /p /r"
Wpisujesz wszystkie. Najpierw jedna, po sprawdzeniu druga, itd...
Teraz jasne ?
Gdzie je wpisywac ? Przeciez wspomnialem – w konsoli odzyskiwania.
Dla partycji D: – "chkdsk d: /p /r"
Dla partycji E: – "chkdsk e: /p /r"
Dla partycji F: – "chkdsk f: /p /r"
Wpisujesz wszystkie. Najpierw jedna, po sprawdzeniu druga, itd...
Teraz jasne ?
Gdzie je wpisywac ? Przeciez wspomnialem – w konsoli odzyskiwania.
No ja rozumiem dziekuje za podpowiedz tylko niebardzo zrozumialem o co chodzi z tymi literkami i gdzie ja mam je powpisywac faktycznie partycje dysku mam podzielone na 4 dyski C,D,E i F jak bys mogl tak wiecej cos napisac bardzo bym cie prosil
Nie "regedit", a konsola odzyskiwania i "chkdsk /p /r".
Jesli masz wiecej niz jedna partycje, dla kazdej nastepnej dodaj jej literke do komendy:
chkdsk d: /p /r
itd...
Jesli masz wiecej niz jedna partycje, dla kazdej nastepnej dodaj jej literke do komendy:
chkdsk d: /p /r
itd...
Strona 1 / 1