start systemu – menu wyboru
witam. majac zalozonyego xp zalozylem na drugiej partycji win98se. po pozbyciu sie 98, przy starcie systemu nadal pozostalo menu wyboru 0 winxp czy 98. ustawialem w uruchamianie i pdzysk. domyslny jako xp, skasowalim linie o 98 w pliku BOOT, ale nadal bez rezultatu. jak sie tego pozbyc? wiem ze taki post juz byl, ale po godzinie poszukiwan poddalem sie, wiec sorka
Odpowiedzi: 13
Probowales calkowicie usunac plik boot.ini ? Skoro nie mozna zmodyfikowac (co jest dziwne), to byc moze taka operacja pomoze ? Trzeba rowniez usunac z C: ukryte pliki w98: Io.sys, Msdos.sys, Command.com. Pozniej z Konsoli wklepac bootcfg /rebuild
no tak wlasnie od poczatku myslalem, ale chcialem to zrobic inaczej, wiesz, tak jak powinno byc oryginalnie. skoro nie ma innego sposobu to trzeba na chama. cos sie wpitolilo w rejestr i modyfikuje boot.ini. ech windy...
Ustaw czas wyświetlania systemów operacyjnych na (0)
zrobilem tak, ale nadal nic. po restarcie wciaz pyta mnie czy uruchomic wix xp czy win 98, zamiast od razu odpoalac xp i nie pamietac wogole tego 98
Uruchom koputer z płyty Cd Winows XP, chwilkę musisz poczekać, następnie wybierz naprawę system za pomącą konsoli odzyskiwania wciskając klawisz R.
Teraz wciskasz 1 wpisujesz hasło (jeźeli jest ustawione)jeźeli nie to zatwierdzasz enterem.
W wierszu poleceń wpisujesz
c:windowsfixboot c:
Teraz wciskasz 1 wpisujesz hasło (jeźeli jest ustawione)jeźeli nie to zatwierdzasz enterem.
W wierszu poleceń wpisujesz
c:windowsfixboot c:
piotrlazuroweoko:Czy po usunięciu tej linii z boot.ini i restarcie systemu ta linia pojawia się ponownie w boot.ini
no, tak jak pisalem "kasowanie ostatniej lini nic nie daje – po restarcie menu jest nadal, to samo w msconfig – nadal widzi sciezke rozruchu win98"
Czy po usunięciu tej linii z boot.ini i restarcie systemu ta linia pojawia się ponownie w boot.ini
cos takiego:
[Boot Loader]
timeout=30
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:="Microsoft Windows 98"
kasowanie ostatniej lini nic nie daje – po restarcie menu jest nadal, to samo w msconfig – nadal widzi sciezke rozruchu win98
[Boot Loader]
timeout=30
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:="Microsoft Windows 98"
kasowanie ostatniej lini nic nie daje – po restarcie menu jest nadal, to samo w msconfig – nadal widzi sciezke rozruchu win98
Do pliku boot.ini moźna się dostać przez: prawoklik na Mój komputer >> Właściwości >> zakładka Zaawansowane >> przycisk Ustawienia w Uruchamianie i odzyskiwanie >> przycisk Edytuj. U mnie zawartość jest taka:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect wystarczy Pawełku
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect wystarczy Pawełku
To skoro wiesz jak dostać się do pliku Boot.ini, to pokaź nam jego zawartość, a wtedy stwierdzimy, gdzie jest błąd :idea:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, źe albo wykasowałeś to z niewłaściwego pliku BOOT.INI, albo nie zapisałeś zmian.
uhhhhhhhhhhh, mozna jasniej???? pliz
witam.
skorzystaj z polecenia fixboot (dostępne w konsoli odzyskiwania)
skorzystaj z polecenia fixboot (dostępne w konsoli odzyskiwania)
Strona 1 / 1