Start systemu i niebieski ekran.

Witam,

Niedawno kupilem komputer (juz pisalem wczesniej, ma zainstalowany system Windows XP kopie ewaluacyjna 14 dniowa) i raz na jakis czas zaraz po uruchomieniu (po pojawieniu sie pulpitu) ukazuje sie niebieski ekran. Jest opisane oczywiscie jaki to blad, ale komputer tak szybko sie restartuje, ze nie mam szans doczytac. Jedyne co zauwazylem, to na dole tego niebieskiego komunikatu jest napisane "STREAM.SYS". Po dluzszej chwili w spoczynku i ponownym uruchomieniu komputer juz dziala i wyskakuje kominikat "System odzyskal stabilnosc po powaznym bledzie (...)" itd.

Jak temu zaradzic?
Co zrobic aby system uruchamial sie normalnie?
Moze reklamowac w sklepie, w ktorym kupilem kompuker i mi go konfigurowali?

Czekam z niecierpliwoscia na Wasza pomoc.

Dziekuje z gory i pozdrawiam,
Tomasz

Odpowiedzi: 11

Anonymous:
A jeszcze chcialbym spytac co to sa detonatory do karty graficznej

Tak się nazywały sterowniki do kart z czipsetem nvidii, obecnie te sterowniki nazywają się force ware.

Anonymous:
i jak sprawdzic jakie sie ma?

Prawoklik na pulpicie –> właściwości –> zakładka ustawienia –> zaawansowane –> zakładka z nazwą karty – tam będzie pisać jaka wersja jest zainstalowana.

Stery na stronie Prolinka do xp jest wersja 45.23 i pewnie takie masz teraz. A jak koniecznie chcesz mieć najnowsze to wejdź na stronę nvidii
SLAY3R
Dodano
18.05.2004 20:06:04
Detonator = sterownik. Szukaj na stronie geforce, nvidia.
EL NINO
Dodano
18.05.2004 19:59:04
A jeszcze chcialbym spytac co to sa detonatory do karty graficznej i jak sprawdzic jakie sie ma? Kupilem karte Prolink (PixelView) GeForce FX5200 128/128 i tez wolalbym ja miec 'up to date' :)

Przepraszam za pytanie odbiegajace od tematyki forum... Poczatkujacy jestem :roll:

Tomasz
Anonymous
Dodano
18.05.2004 19:56:01
Anonymous:
A jak to zrobic?

Wejść na stronę producenta płyty i ściągnąć stery do swojej płyty.

A to jest bezpośredni LINK do sterowników do twojej płyty.
SLAY3R
Dodano
18.05.2004 19:38:01
SLAY3R:
Dobrze by było źebyś uaktualnił teź sterowniki do płyty głównej.

A jak to zrobic? :roll: Moja plytka to: MSI K7N2 Delta ILSR.

Tomasz
Anonymous
Dodano
18.05.2004 18:36:25
Anonymous:
Czy to ma jakies znaczenie gdzie wciskam ta karte?

Teoretycznie nie. I w większości przypadków tak jest. Ale zdarza sie czasami, źe jak karta siedzi w jednym slocie to nie chce gadać, a po przełoźeniu problemy znikają. Warto spróbować.
Dobrze by było źebyś uaktualnił teź sterowniki do płyty głównej.
SLAY3R
Dodano
18.05.2004 16:54:03
Rebe:
Raczej to – moźe Cię czekać gimnastyka z doborem i wersji sterownika i gniazda PCI .

Sterowniki sa raczek OK. Sciagalem ze strony AverMedia.com i dokladnie byly opisane, ze dla mojej karty i dla WinXP. Hmmm...

Ale z tym gniazdem PCI to mnie zainteresowales... Czy to ma jakies znaczenie gdzie wciskam ta karte? Mam 5 slotow PCI i tuner AverMedia jest na 2–gim a karta sieciowa na 3–cim. Pozostale – wolne.

Jak powinienem w takim razie je umiescic? Bardzo prosze o pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam,
Tomasz
Anonymous
Dodano
18.05.2004 15:52:47
Gość:
Albo moze jeszcze instalacja karty telewizyjnej AverMedia TV Phone 98 W/VCR, bo tez w tym samym czasie co GG instalowalem...

Czekam na sugestie.

Tomasz

Raczej to – moźe Cię czekać gimnastyka z doborem i wersji sterownika i gniazda PCI .
Rebe
Dodano
18.05.2004 15:35:58
Albo moze jeszcze instalacja karty telewizyjnej AverMedia TV Phone 98 W/VCR, bo tez w tym samym czasie co GG instalowalem...

Czekam na sugestie.

Tomasz
Anonymous
Dodano
18.05.2004 15:07:17
Dziekuje za rade. Tak tez uczynie. Rzeczywiscie latwiej bedzie cos zaradzic.

Pozdrawiam,
Tomasz

PS. A czy GG moze miec cos z tym wspolnego? Bo zaczelo sie to po zainstalowaniu tego wlasnie smiecia...
Anonymous
Dodano
18.05.2004 15:04:58
Wyłącz automatyczny restart. Prawym na mój komp/właściwości –> zakładka zaawansowane –> przycisk ustawienia w polu uruchamianie i odzyskiwanie –> odznacz automatycznie uruchom ponownie.
Teraz jak się pojawi blue screen odczytasz wszystko i wklep na forum.

Czy nie masz przypadkiem kamerki internetowej lub podobnego urządzenia, bo jak się wyszuka STREAM.SYS na googlach to pisze źe to jest sterownik od takiego urządzenia. Zaktualizuj sterowniki do tego.
SLAY3R
Dodano
18.05.2004 14:27:31
Anonymous
Dodano:
18.05.2004 11:39:02
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1