start komputera z dysku innego komputera
witam
mam pytanie
mam 2 kompy jeden to dziadek i chodzi pod 98 i chcialbym udostepnic mu caly zasob z z 2 kompa
najlepiej zeby startowal z dysku tego drugiego.
komputery sa w sieci
pozdrawiam
ivo
mam pytanie
mam 2 kompy jeden to dziadek i chodzi pod 98 i chcialbym udostepnic mu caly zasob z z 2 kompa
najlepiej zeby startowal z dysku tego drugiego.
komputery sa w sieci
pozdrawiam
ivo
Odpowiedzi: 7
wielkie dzieki
temat zostal chyba wyczerpany
pozdrawiam
temat zostal chyba wyczerpany
pozdrawiam
Obawiam sie, ze w twoim przypadku jest to niewykonalne. Karta sieciowa musialaby miec tzw. boot–rom – opcjonalnie stosowany uklad elektroniczny z pamiecia stala (eprom). wykorzystywano je w czasach, gdy twarde dyski byly wielokrotnie drozsze niz dzis. uklad ten mial zapisane informacje niezbedne do startu systemu operacyjnego. dzisiaj spotykany jest tylko w drozszych kartach sieciowych (np. 3coma), choc na niektorych zintegrowanych sieciowkach jest miejsce na zamontowanie tej pamieci. nalezy wtedy pamietac o wlaczeniu opcji w biosie (onboard lan boot–rom).
http://www.bootix.com/support/support_en.html
http://www.bootix.com/support/support_en.html
witam
@Szymon
tak wlasnie chodzilo mi o ustawienie biosa mam taka mozliwosc tylko co dalej, jak to wszystko poustawiac
zeby dzialalo
pozdrawiam
@Szymon
tak wlasnie chodzilo mi o ustawienie biosa mam taka mozliwosc tylko co dalej, jak to wszystko poustawiac
zeby dzialalo
pozdrawiam
co rozumiesz po starcie? po starcie komputera (po post) czy po uruchomieniu systemu?
teoretycznie tak, w praktyce roznie to moze wygladac. w niektorych biosach masz opcje bootwania z lana.
teoretycznie tak, w praktyce roznie to moze wygladac. w niektorych biosach masz opcje bootwania z lana.
a czy jest mozliwosc zeby po starcia automatycznie laczyl sie z dyskiem 2 kompa i odpalal sie z tego 2
a czy jest mozliwosc zeby po starcia automatycznie laczyl sie z dyskiem 2 kompa i odpalal sie z tego 2
Z tego co sie orientuje to czegos takiego nie zrobisz
Po 1 system musisz byc na dysku lokalnym podpietym bezposrednio a nie udostepnionym
Po 2 rozbieznosc sprzetowa
Po 1 system musisz byc na dysku lokalnym podpietym bezposrednio a nie udostepnionym
Po 2 rozbieznosc sprzetowa
Strona 1 / 1