starszy sprzęt – zwis totalny – przyczyny?
Witam !
Do niedawna posiadałem leciwego kompa na baby at jeszcze, proc amd k6/2 300 MHz, 196 RAM 100 Mhz, 32 GB dysk (powinien byc 40, ale nie wkyrywa płyta główna :P) itd. Nienajlepiej, a najbardziej frustrował mnie brak moźliwości oglądania filmów. Wieć wbiegłem na allegro, zamóiłem szybko najszybszy procek jaki byłtylko moźliwy, czyli uwzględniając ustawienia płyty (fsb i mnoźnik) i wszystko było by piękne, gdyby nie to, źe podczas pracy komp się zawiesza w najmniej oczekiwanym momencie. Moźe sięto zdarzyć podczas bootowania, słuchania mp3,oglądania filmu. Zwis wygląda tak, źe komputer wyśtwietla ostatnią "klastkę", jeźeli był odtwarzanmy jakiś głos, to z głośników leci jednostajny pisk, nie reaguje na nic, nawet nie mogę cd–romu otworzyć. Co moźe być tego przyczyną ? Grzać się nie grzeje, radiator jest chłodny.. moźe za słaby, 250 W zasilacz? Rozumiem, źę sprzęt jest dość leciwy..ale na Boga, nie mógłby podziałać jesze trochę ?Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek rady, pomoc.
Do niedawna posiadałem leciwego kompa na baby at jeszcze, proc amd k6/2 300 MHz, 196 RAM 100 Mhz, 32 GB dysk (powinien byc 40, ale nie wkyrywa płyta główna :P) itd. Nienajlepiej, a najbardziej frustrował mnie brak moźliwości oglądania filmów. Wieć wbiegłem na allegro, zamóiłem szybko najszybszy procek jaki byłtylko moźliwy, czyli uwzględniając ustawienia płyty (fsb i mnoźnik) i wszystko było by piękne, gdyby nie to, źe podczas pracy komp się zawiesza w najmniej oczekiwanym momencie. Moźe sięto zdarzyć podczas bootowania, słuchania mp3,oglądania filmu. Zwis wygląda tak, źe komputer wyśtwietla ostatnią "klastkę", jeźeli był odtwarzanmy jakiś głos, to z głośników leci jednostajny pisk, nie reaguje na nic, nawet nie mogę cd–romu otworzyć. Co moźe być tego przyczyną ? Grzać się nie grzeje, radiator jest chłodny.. moźe za słaby, 250 W zasilacz? Rozumiem, źę sprzęt jest dość leciwy..ale na Boga, nie mógłby podziałać jesze trochę ?Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek rady, pomoc.
Odpowiedzi: 6
Skończyło się na tym, źe zakręciłem trochę fsb, na 95 MHz, mnoznik 5,5 i mamy 522 stabilne.. Póki co wystarczy. Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam
Te procki AMD k6 do kręcenia nie bardzo się nadawały, nawet więcej nie nadawały się do tego by przy nich zbytnio majstrować.
Wszystko by trzeba zacząć na ustawieniach domyślnych i po dograniu patch'y sugerowanych wyźej, przetestować na okoliczność zwisów.
Albo będzie dobrze, albo ...nie. Kiedyś małem podobny problem z o dziwo pomogło wgranie Win... Me :roll: –było o dziwo stabilniej niź na 98 nawet z poprawkami.
Wszystko by trzeba zacząć na ustawieniach domyślnych i po dograniu patch'y sugerowanych wyźej, przetestować na okoliczność zwisów.
Albo będzie dobrze, albo ...nie. Kiedyś małem podobny problem z o dziwo pomogło wgranie Win... Me :roll: –było o dziwo stabilniej niź na 98 nawet z poprawkami.
Sprzęt to Win98Se, jednakźe zwis wystąpoił parę razy podczas bootowania, objawy typowe, pod linuxem to samo. W tej chwili zakręciłem go na 400 Mhz i póki co spokój, zaraz jakiegoś benchmarka ściągnę i zostawię na parę godzin. Co ciekawe, podczas bootowania jako wykryty widać procesor amd k6/2 400, nawet jeśli zworkami ustaiowny jest na 500, jednak juź np wcpuid czy inne programy sprzętowe wykazują obecność 500 Mhz.. moźe jednak po prostu stara mobo jest winna?
Z tego co pamiętam to był jakiś patch dla procesorów AMD – bodaj od 400/450MHz – ktory "stabilizował" w9x ( o systemie teź nie napisałeś więc zgaduję, źe to taki jakiś ).
http://www.microsoft.com/windows95/downloads/contents/WURecommended/S_WUServicePacks/AMDPatch/Default.asp – to dla w95.
http://www.microsoft.com/windows95/downloads/contents/WURecommended/S_WUServicePacks/AMDPatch/Default.asp – to dla w95.
Byłem pewien, źe napisałem, ze chodzi o 500 Mhzowy model k6/2, sorry.. Staram się eliminować co się da, jednak i tak chyba skończy się na kupnie nowej płyty, w formacie juź ATX, pozdrawiam
Nie napisałeś jaki procesor kupiłeś, zakładam źe mowa tu o AMD300MHz. Na takim sprzęcie filmy typu divx i podobne nie pójdą płynnie, dzwięk i obraz będą odtwarzane niesynchronicznie. Co do zwisów, winne moźe być dosłownie wszystko, wszystko więc sprawdzić wypada, po pierwsze sprawdź czy winę nie ponosi system opercyjny, następnie pamięć ram, nowy procesor, zasilacz, itd....
Strona 1 / 1