Starcraft – nowy potrzebuje pomocy

Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Jestem zielony w sprawie gry Starcraft.
1.Czym róźni się Starcraft od Brood War :?:
2.Kumpel podłancza sobie neta z tej samej sieci co ja (czyli bedziemy mogli grać po sieci), co naleźy wybrać w opcji Multiplayer (przypominam źe są tam do wyboru 4 opcje) źeby kumpel mógł podłączyć się do mnie gdy ja juź postawie serwer u mnie na kompie :?:
3.Jeśli nie byłoby moźliwości pogrania po sieci z kumplem (bo z jakiś powodów nie dałoby rady się join'ąć do mnie na serwa) to oczywiście moźemy zagrać po necie. Co nalezy mieć poinstalowane do tej gry byśmy mogli po necie pograć :?: (prosze o szczegółowy opis krok po kroku)
4.Jak usiłuje zagrać po necie to wyskakuje mi jakaś wiadomość o Battle.net, o co z tym chodzi i co to Battle.net :?:
5.Czy aby móc grać po necie naleźy mieć zainstalowany Brood War :?:

Odpowiedzi: 17

blinx:
Tony:
Jak to nie da sie odpalc StarCraft w Windowsie Xp u mnie elegancko wszsytko dzila Star + Dodatek nic sie nei psuje wszsytko w nazelzytym pozatku

co do odpalania w winXP to sprawa wygląda tak, źe piracka wersja wymaga skopiowania pliku do folderu, którego w winXP po prostu nie ma. dlatego jeśli chcecie popykać w SC po WinXP to po prostu kupcie sobie oryginalną grę (buahahaha)

tak na moje oko to juź go to gówno obchodzi
Over
Dodano
08.01.2005 20:12:01
Tony:
Jak to nie da sie odpalc StarCraft w Windowsie Xp u mnie elegancko wszsytko dzila Star + Dodatek nic sie nei psuje wszsytko w nazelzytym pozatku

co do odpalania w winXP to sprawa wygląda tak, źe piracka wersja wymaga skopiowania pliku do folderu, którego w winXP po prostu nie ma. dlatego jeśli chcecie popykać w SC po WinXP to po prostu kupcie sobie oryginalną grę (buahahaha)
blinx
Dodano
08.01.2005 13:34:33
dobra niechce mi sie czytac wszystkich postów ale widze ze chodzi o multiplayer:)
No wiec najprościej to ściagasz aktualne " regi "
W multi wybierasz to ostatnie ( polski serwer), zakładasz konto i wsio:) Ładujesz sie na serwer ,zakładacie mape alles.
A i regi(gate.reg) musisz uruchomic przed rozpoczęciem gry:)
Smash
Dodano
04.08.2004 00:48:02
Tomi!:
Moźesz mi powiedzieć gdzie dokładnie wpisuje się ręcznie IP bo ja tego nie widze nigdzie.
W tej grze nie mozna wpisac zadnego IP.
Tomi!:
jeśli wybrałem gre 1 on 1 i jako pierwszego wybrałem siebie a drugiego Computer'a (nie moge wybrać Open – otwarty slot bo pisze bym wybrał przeciwnika) klikne OK i jestem na mapie juź to jeśli kumpel się połączy do mnie to czy będzie moźna później wywalić komputera tak by on weszedł na jego miejsce :?:
Nie.
Musisz czekac na tej planszy z wyborem przeciwnikow a kolega powinien sie do takiej gry podlaczyc. Jesli wybierzesz juz Computer, dla nikogo nastepnego nie ma miejsca.
EL NINO
Dodano
03.08.2004 19:35:41
SHADOW–XIII:
ściągnij nowego patch'a .... bedzie nowsza opcja łączenie UDP

Tak właśnie zrobiłem, jest wersja 1.11b

i rzeczywiście pokazała się taka opcja jak UDP

SHADOW–XIII:
gdzie bedziesz mógł sie łączyc z wybranym adresem IP

Moźesz mi powiedzieć gdzie dokładnie wpisuje się ręcznie IP bo ja tego nie widze nigdzie.
Tomi!
Dodano
03.08.2004 17:29:28
ściągnij nowego patch'a .... bedzie nowsza opcja łączenie UDP, gdzie bedziesz mógł sie łączyc z wybranym adresem IP

i pamiętaj: zawsze szukaj najnowszych patchy do kazdej gry
SHADOW–XIII
Dodano
03.08.2004 14:14:03
EL NINO:
Co zalaczacie wchodzac do gry ? Local Area Network przez IPX czy przez UDP ? Probowaliscie i tak i tak ? Nie macie jakichs firewalli ?

Tzn. mamy wersje 1.08 (wiem źe nie najnowsza ale i na niej moźna pograć), wchodząc do gry załączamy IPX (co to te UDP to nie mam pojęcia, nie widziałem tego), ja mam do wyboru 4 opcje:
– Battle.net
– IPX
– Modem
– Połączenie Cable
Próbujemy się połączyć tak źe raz ja szukam jego serwera a raz on. On napewno nie ma źadnego firewalla, natomiast ja mam ZA, gdy go wyłącze teź nic z tego. Nasza sieć ma firewalla ale jak mówiłem wszystko jest połączone i róźne IP mogą się łączyć.

Jak postawić serwer w SC, czy jeśli wybrałem gre 1 on 1 i jako pierwszego wybrałem siebie a drugiego Computer'a (nie moge wybrać Open – otwarty slot bo pisze bym wybrał przeciwnika) klikne OK i jestem na mapie juź to jeśli kumpel się połączy do mnie to czy będzie moźna później wywalić komputera tak by on weszedł na jego miejsce :?:
Tomi!
Dodano
03.08.2004 12:35:29
Tomi!:
mamy róźne IP (np. ja mam 192.168.16.xxx a on ma 192.168.14.xxx )
Co zalaczacie wchodzac do gry ? Local Area Network przez IPX czy przez UDP ? Probowaliscie i tak i tak ? Nie macie jakichs firewalli ?
EL NINO
Dodano
02.08.2004 20:10:46
Tomi!:
4.Jak usiłuje zagrać po necie to wyskakuje mi jakaś wiadomość o Battle.net, o co z tym chodzi i co to Battle.net

Trzeba teź pamietac ze jak sie che pograc na Battle.net to trzeba miec orginalny cd–key
Gambit
Dodano
02.08.2004 16:05:02
Wracam do tematu, wreszcie podłączyli kolege do tej samej sieci co ja, niestety on nie widzi mojego serwera jak i ja nie widze jego serwera, mamy róźne IP (np. ja mam 192.168.16.xxx a on ma 192.168.14.xxx )ale moźna grać mając róźne IP jeśli w grze jest coś takiego jak "Enter IP manually", niestety w Starcrafcie nie ma tej opcji i czy jest jakiś mały soft który podłączy mnie po wpisaniu konkretnego IP :?:
Tomi!
Dodano
02.08.2004 14:38:28
EL NINO:
Pawek:
Żeby pograć we dwóch, to na 99% jestem pewien, źe musicie mieć te same wersje gry, czyli np. obaj tylko SC lub obaj SC + BW.
A i to nie wszystko. Do StarCrafta – Brodwara sa "patche" rowniez "poprawiajace" gre. No i rowniez musza byc w tej samej wersji.
Racja, racja... Zostawiłem ten wątek w domyśle, choć faktycznie trochę nieczytelnym.

Co do reszty, to w StarCrafta grałem jedynie w Singlu, a opcję Multiplayer odwiedziłem chyba tylko kiedyś raz z ciekawości i tyle co zapamiętałem, to się podzieliłem z Kolegą :wink:
Pawek
Dodano
27.07.2004 16:19:00
Te mniejsze instalki to pewnie rip'y, bez muzyki, bez filmików. Jeśli dobrze pamiętam to w wersjach pełnych nie ma moźliwości wyboru róźnych wielkości instalacji, jest to z góry narzucone. Ale niestety nie pamiętam ile zajmuje po zainstalowaniu.
mars28
Dodano
26.07.2004 12:26:11
Pozatym ja mam StarCrafta i Broda na 2 plytach zajmuja praktycznie cale wiec sadze ze im wiekszy tym lepszy.

Pozdrawiam
Tony
Dodano
23.07.2004 18:56:20
mars28:

A tak przy okazji: na jakim systemie odpalacie grę?

Na Win98SE, wiem źe na WinXP nie da się uruchomić Starcraft'a.
EL NINO:
Pawek:

Żeby pograć we dwóch, to na 99% jestem pewien, źe musicie mieć te same wersje gry, czyli np. obaj tylko SC lub obaj SC + BW.
A i to nie wszystko. Do StarCrafta – Brodwara sa "patche" rowniez "poprawiajace" gre. No i rowniez musza byc w tej samej wersji.

6. Na necie znalazłem wiele wersji Brood War'a, jedne miały ponad 100MB a jeszcze inne ponad 700MB, które są poprawne :?:

7. Jeśli nawet mielibyśmy zagrać w BW to czy moźna go uruchamiać z CD tak by zainstalować najmniejszą instalke :?: Rozumiecie kumpel ma strasznie mały HDD.
Tomi!
Dodano
23.07.2004 18:32:57
Pawek:
Pawek:
Żeby pograć w sieci lokalnej w Multiplayerze musi Twój kumpel poszukać opcji LAN (czy jakoś tak – np. Local Network Game) i wziąć tam Join Game. Powinna się wyswietlić lista serwerów w sieci lokalnej... Dalej to juź chyba proste...
Nie do konca w ten sposob. Po kliknieciu na Muliplayer jest do wyboru 5 opcji z czego 2 nas interesujace – Local Area Network. Jedna przez IPX a druga przez UDP. Jesli nie macie poinstalowanych protokolow IPX, trzeba wybrac przez UDP. Osobiscie na starym sprzecie (CPU 300 MMX) uzywam przez IPX, bo nie zacina.
Nastepnie wybierasz ID (nicka), pozniej zakladajacy klika Create Game i wybiera plansze i rodzaj gry – kazdy na kazdego "Free for All", czy tez w dwoch na komputery "Melee", itd. Po wybraniu i zaakceptowaniu otwiera sie kolejna gdzie wybiera sie rase, ewentualnie dodaje sie komputery a temu ktory chce dolaczyc pokazuje sie w Create Game nazwa zalozonej gry. Pozniej to juz sama przyjemnosc – szczegolnie w walce druzynowej :wink: .
EL NINO
Dodano
23.07.2004 14:34:28
Tomi!:

3.Jeśli nie byłoby moźliwości pogrania po sieci z kumplem (bo z jakiś powodów nie dałoby rady się join'ąć do mnie na serwa) to oczywiście moźemy zagrać po necie.

Moźna nawet zagrać multi łącząc 2 kompy kabelkiem, tzw. "bezpośrednie połączenie kablowe" (pamiętam te czasy).

A tak przy okazji: na jakim systemie odpalacie grę?
mars28
Dodano
23.07.2004 12:41:13
Brood War to dodatek do StarCrafta rozszerzajacy go o dodatkowe kampanie, nowe jednostki, itp. Nie trzeba go mieć, by grać internecie.

Żeby pograć w sieci lokalnej w Multiplayerze musi Twój kumpel poszukać opcji LAN (czy jakoś tak – np. Local Network Game) i wziąć tam Join Game. Powinna się wyswietlić lista serwerów w sieci lokalnej... Dalej to juź chyba proste...

Battle.net jest to serwer gier firmy Blizzard, na którym zarejestrowani nań gracze mogą prowadzić za pośrednictwem internetu multiplayerowe rozgrywki z ludźmi z całego świata.

Więcej info na http://www.blizzard.com/starcraft/

PS Aź dziw bierze, źe o takie rzeczy pytasz, bo wszystko jest w instrukcji zarówno gry matki, jak i dodatku :?
Pawek
Dodano
22.07.2004 18:42:56
Tomi!
Dodano:
22.07.2004 18:08:34
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1