Stara gra (IPX) problemy

Cześć

Mam problem z grą Warcraft II (edycja Battle:net) – mianowicie, kiedy chcę zagrać sobie na lanie (gra wykorzystuje protokuł IPX) jeden komputer widzi drugiego hosta a drugi komputer nie widzi pierwszego.
Jeźeli na komputerze A zrobię hosta, no bo komputer B tego hosta nie widzi.
Ale jeźeli na B zrobię, no to A widzi, tyle, źe gdy A wejdzie na B to cały czas piszę "Waiting for Response" i nic się nie dzieje.

Dodam, źe w prokotole tym na obu komputerach (gdzie są XP zainstalowane) ustawiłem autowykrywanie.

Nie wiem co moźe być zle, tymbardziej, źe ten protokuł nie posiada źadnych zaawansowanych opcji.

Plis help.

Odpowiedzi: 7

Nic nie szkodzi, ze jest tu tyle tematow. Mogles spokojnie zakladac swoj z innym problemem.
Co do problemu, to sprawdzilbym dokladnie kabel, sprobowal z innym. Jesli te komputery polaczone sa kablem crossowanym, wtedy sprawdz czy kolory kabelkow we wtyczce sa w odpowiedniej kolejnosci. Kolejnosc kolorow wg normy znajdziesz tu: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Mozliwym jest rowniez, ze ktoras z sieciowek albo jest na wykonczeniu, albo ma zainstalowane zle sterowniki.
Mozna rowniez pokombinowac z ustawieniami sieciowki – Half albo Full Duplex, chociaz watpie.

Andrzej, sprobuj odinstalowac protokol TCP/IP zostawiajac tylko IPXa, lub zalaczyc NetBios przez IPX.
EL NINO
Dodano
21.01.2004 20:40:57
Zapomniałem dodać źe na kompie hosta internet chodzi bez zarzutu, jednak tylko na komputerze klienckim nie mam neta. Ping wypada w obie strony tak samo.
Anonymous
Dodano
21.01.2004 13:16:13
Sory źe się wpycham do nieswojego topica ale jest tu jush tyle topików o sieci źe głupio jest robiś następny. Mój problem przedstawia się następująco:

Mam 2 kompy w sieci domowej (na obu system win XP, wyłączony firewall). Kiedy sprawdzam je poleceniem ping, pokazuje mi od 50% do 100% straty. Nie mogę się równieź połączyć z netem, ale wydaje mi się źe to przez to źe ping tak źle wypada. Co mam zrobić :?: :?: :?:
Z góry thnx. :)
Anonymous
Dodano
21.01.2004 13:13:52
Dobrze wnioskujesz, ale A ma jedną sieciówkę. Na B firewall jest wyłączony – a na A jest włączony tylko na internet. W jakis sposób ustawić ten protokół jako domyślny?
Anonymous
Dodano
18.01.2004 16:21:11
Wnioskuje z tego, ze to "A" ma dostep do neta i ma dwie sieciowki a "B" podlaczony jest do niego.
Na kompie "B" firewall jest rowniez wylaczony ? Moze ustawisz na kartach laczacych te kompy protokol IPX jako domyslny ? Pinguja sie bez problemu ?
EL NINO
Dodano
18.01.2004 15:12:15
Mam tylko na internet włączony, na sieć tylko uwierzytelnianie.
Anonymous
Dodano
18.01.2004 13:08:14
Masz wylaczonego systemowego firewalla ?
EL NINO
Dodano
18.01.2004 00:10:55
Anonymous
Dodano:
17.01.2004 23:01:07
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1