Stan wstrzymania

Aź się przestraszyłem. Zawsze ten tryb mi się kojarzył z wyłączonym twardym dyskiem a teraz zobaczyłem jak stan wstrzymania wyłącza całą maszynę. Jak to działa gdzie się zapisują dane jak PC wykrywa ruch myszką jak to się dzieje źe procek przestaje wraz z chłodzeniem chodzićproszę o pomoc w rozumowaniu;)

Odpowiedzi: 1

W BIOSI'e w power managment wybierasz rodzaj:
S1 Power on suspend (POS)
S3 Suspend to RAM (STR)
S1iS3
ewentualnie S4 suspend to disc – zadko spotykane
Najczesciej spotykane sa S3 i S1

Ty masz obecnie ustawione S3, czyli po wprowadzeniu w stan wstrzymania, procesor dyski twarde, sa wylaczone, jedynie caly czas jest dostarczane napiecie do pamieci RAM i podtrzymuje to co w niej zapisane. Pprzy wlaczeniu nie jest wykonywana procedura POST i system nie jest ladowany z dysku.

Ale jesli wyciagniesz wtyczka z gniazdka, badz wylaczysz listwe to pamiec RAM sie kasuje i po ponownym wlaczeniu kompa, ten uruchamia sie juz normalnie, czyli jest POST,ladowanie systemu, itp

IMO S3 jest lepsze od S1, w S1 wszystko dziala nadal, procesor, zasilacz, itp

Jest jeszcze Stan Hibernacji, podobne do S3 z tym ze zawartosc pamieci jest zapisywana na dysku twardym i nawet gdy odetniesz od kompa zasilanie, po ponownym uruchomieniu system wstanie bardzo szybko, to co bylo zapisane na dysku zostanie zaladowane spowrotem do pamieci RAM

To tak w skrocie :wink:
mettal
Dodano
06.02.2006 02:31:39
iqumpel
Dodano:
06.02.2006 01:53:18
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1