stacja dyskow...

Cze! Nie bardzo znam sie na kompach i mam problem z podlaczeniem stacji dyskow! Czy potrzebny jest jakis sterownik? Bo jak nie, to cos jest nie tak. Podlaczam wszystko, lampka w stacji sie swieci, a i tak w Moim komputerze nie ma stacji? Co trzeba jeszcze zrobic?

Odpowiedzi: 7

He he ja to mam doświadczenie. :wink:
Flashowałem bios na gorąco. :twisted:
damipl
Dodano
23.08.2003 11:17:14
zbysiu13:
właśnie spojrzałem na mój nieobudowany komp i widzę, źe taśmę do stacji FDD mam załoźoną ...czerwonym na zewnątrz 8) Czasem warto zatem na próbę taką wtyczkę załoźyć odwrotnie, przy wyłączonym kompie, pasuje w obie strony, nic nie powinno się uszkodzić, zasilanie masz ok, bo dioda świeci :wink:
no i dobrze jest, gdy koniec taśmy, na którym jest "przeplot" źył, był od strony flopa..

Panowie jednak bym zawsze radził na właczonym kompie źadnych w środku kabelków nie wkładać.....
Niechcąco coś dotjniesz...

I był sobie komp lub jakiś podzespół, no ale jak ktos lubi wydawać niepotrzebnie kasiore.. to niech i procesor przekłada przy właczonym kompie moze byc ciekawie.... Bardzo ciekawe by było doswiadczenie....
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
23.08.2003 11:14:33
właśnie spojrzałem na mój nieobudowany komp i widzę, źe taśmę do stacji FDD mam załoźoną ...czerwonym na zewnątrz 8) Czasem warto zatem na próbę taką wtyczkę załoźyć odwrotnie, przy wyłączonym kompie, pasuje w obie strony, nic nie powinno się uszkodzić, zasilanie masz ok, bo dioda świeci :wink:
no i dobrze jest, gdy koniec taśmy, na którym jest "przeplot" źył, był od strony flopa..
zbysiu13
Dodano
23.08.2003 11:05:01
albo masz walnięty napęd, moźe spróbuj na innym kompie czy chodzi :roll: :roll: :roll:
neo340
Dodano
22.08.2003 21:40:30
a sprawdz czy masz dobrze podlaczony kabelek na plycie glownej (czy jest dobrze docisiety)
The_judge
Dodano
22.08.2003 21:25:45
Robie tak, a swiatelko w stacji gasnie i stacja dalej nie dziala nawet jesli w biosie jest wszystko powlaczane!
marek21431
Dodano
22.08.2003 20:57:33
nie, nie potrzeba sterownikow

Wystarczy ze podlaczysz dwa kable : (ten od napiecia – 3 kolorowy i ten od "przesylu danych" – plaski szary)

zasada jest taka ze kabelki podlaczasz w ten sposob, ze czerwona krawedz idzie do srodka (do wewnatrz)

jezeli stacja nadal nie bedzie dzialac, to wejdz do BIOSu i sprawdz tam czy masz ja wlaczona
The_judge
Dodano
22.08.2003 19:28:24
marek21431
Dodano:
22.08.2003 18:33:38
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1