SSE w AMD Athlon
Mam procesor 908 MHz (okrojony z 1200), który podkręciłem aź do 1378 MHz, płytę główna ASUS A7V133, ram 512 SDR 140 MHz i mam następujący problem: mój procesor (płyta główna chyba teź)nie obsługuje SSE (potrzebne do odpalenia np. gry Godfather i innych nowszych gier). Czy da się jakoś włączyć to SSE. Z góry dziękuje za pomoc.
Odpowiedzi: 5
Sprawa wygłada tak: Thunderbird 0.18 um nie ma obsługi SSE (częstotliwość pracy nie ma tu znaczenia – bo chodzi o samo jądro procesora). Obsługę SSE dodano dopiero w Athlonie 4 – Palomino. Tak więc wszystki Athlony z plusem w nazwie (np XP1700+) mają juź obsługę SSE.
Jeśli ta płyta ma chipset KT133A – to powinna obsługiwać szynę FSB 133MHz. A wtedy (jeśli nie masz, lub nie chcesz wydawać na całkiem nowy sprzęt) kup sam procesor. Do tej płyty to polecam coś z serii 0.18um Palomino. Te następne (0.13um) mogą działać.. ale hmmm no właśnie. Powiedzmy, źe płyta nie była projektowana pod kątem mniejszego zasilania, innych czasów sygnałów, itd..
Jeśli ta płyta ma chipset KT133A – to powinna obsługiwać szynę FSB 133MHz. A wtedy (jeśli nie masz, lub nie chcesz wydawać na całkiem nowy sprzęt) kup sam procesor. Do tej płyty to polecam coś z serii 0.18um Palomino. Te następne (0.13um) mogą działać.. ale hmmm no właśnie. Powiedzmy, źe płyta nie była projektowana pod kątem mniejszego zasilania, innych czasów sygnałów, itd..
to chyba dopiero od nominalnych 1377 było SSE jeśli mnie pamięć nie myli..
Seria A9 jądro Thunderbird 0.18 um
a na jakim jądrze to jest zbudowane?
To są instrukcje "zaszyte" w CPU. Z tego wynika, źe jeźlei procesor nei ma takiej implementacji to nie da rady tego obejść.
Same MHz to – jak widać mało. Widac rozszerzenia instrukcji natywne dla AMD nie dadzą tu efektu.
Same MHz to – jak widać mało. Widac rozszerzenia instrukcji natywne dla AMD nie dadzą tu efektu.
Strona 1 / 1