ŚREDNIA NA WYKRESIE W EXELU!!!
:?: :!: :?: :!: :?: :!: :?: :!: mam problem nie wiem jak na wykresie kolumnowym w exelu zaznaczyć średnią prosze o pomoc.....
Odpowiedzi: 5
Ciąg dalszy...
Metoda 2–ga. Odniosę się do przykładu z poprzedniego postu. Pierwsze 4 punkty jak poprzednio:
......
5. Klikamy prawym klawiszem myszki na serię "srednia", wybieramy z menu podręcznego "Dodaj linie trendu", wybieramy "liniowy". OK.
6. Znowu prawym klawiszem myszki na jakąkolwiek serię. Wybieramy "Formatuj serie danych".
7. Zakładka "Kolejność serii", wybieramy "srednia"
9. Zakladka "desenie" i wybieramy: Desenie– brak, Obszar– brak
10. Jeśli mamy trudności z ustawieniem się potem (lub przedtem) na niewidoczną juź serię, to klikamy na widoczną i kursorem w dól np przesuwamy się po seriach, zobaczymy wtedy punkty niewidocznej juź serii a na arkuszu zaznaczenie obszaru danych przeniesie się do właściwej kolumny...i wtedy znów moźemy formatować. Tak moźna zersztą w punkcie 6–tym teź "dobrać się" do serii "srednia".
Nie wiem czy jasno wytłumaczyłam, czy jest to idealny spossób, ale innego nie znam, chyba, źe weźmiemy inną kontrolkę wykresu.
Metoda 2–ga. Odniosę się do przykładu z poprzedniego postu. Pierwsze 4 punkty jak poprzednio:
......
5. Klikamy prawym klawiszem myszki na serię "srednia", wybieramy z menu podręcznego "Dodaj linie trendu", wybieramy "liniowy". OK.
6. Znowu prawym klawiszem myszki na jakąkolwiek serię. Wybieramy "Formatuj serie danych".
7. Zakładka "Kolejność serii", wybieramy "srednia"
9. Zakladka "desenie" i wybieramy: Desenie– brak, Obszar– brak
10. Jeśli mamy trudności z ustawieniem się potem (lub przedtem) na niewidoczną juź serię, to klikamy na widoczną i kursorem w dól np przesuwamy się po seriach, zobaczymy wtedy punkty niewidocznej juź serii a na arkuszu zaznaczenie obszaru danych przeniesie się do właściwej kolumny...i wtedy znów moźemy formatować. Tak moźna zersztą w punkcie 6–tym teź "dobrać się" do serii "srednia".
Nie wiem czy jasno wytłumaczyłam, czy jest to idealny spossób, ale innego nie znam, chyba, źe weźmiemy inną kontrolkę wykresu.
Metoda 1–sza (uproszczone oczywiście):
1. Załózmy, źe dane są w klumnie B, jak następuje:
$B$1:$B$11
2. W klumnie C wpisuje sobie formułę :
=ŚREDNIA($B$1:$B$11) – adresowanie bezwzględne !!!
w komórkach C1 do C11, więc mam w tej kolumnie średnią.
3. wstawiam wykres, gdzie wybieram niestandardowe "kolumnowy"
4. Pierwsza seria to kolumna B, druga seria to kolumna C itd, przy czym C jest średnią, załozmy, źe jest jeszcze kolumna D, zatem mamy 3 serie (charakterystyki)
5. Prawym klawiszem myszki na jakąkolwiek charakterystykę (serię słupków), wybieramy "Formatuj wykres"
6 Zakładka "Kolejność serii"
7. Ustawiamy "belkę" na "srednia" tak np u mnie nazywa się ta seria
8. Z prawej jest przycisk "Przesuń na dół" i przesuwamy serię "srednia" na dół i przycisk Ok.
9. Jeszcze raz prawym klawiszem myszki na serię "srednia", tym razem wybieramy "Typy wykresów" i wybieramy "Niestandardowe", następnie typ "Liniowo–kolumnowy", jeśli seria "srednia" jest ostatnia będzie ona linią, reszta słupkami.
1. Załózmy, źe dane są w klumnie B, jak następuje:
$B$1:$B$11
2. W klumnie C wpisuje sobie formułę :
=ŚREDNIA($B$1:$B$11) – adresowanie bezwzględne !!!
w komórkach C1 do C11, więc mam w tej kolumnie średnią.
3. wstawiam wykres, gdzie wybieram niestandardowe "kolumnowy"
4. Pierwsza seria to kolumna B, druga seria to kolumna C itd, przy czym C jest średnią, załozmy, źe jest jeszcze kolumna D, zatem mamy 3 serie (charakterystyki)
5. Prawym klawiszem myszki na jakąkolwiek charakterystykę (serię słupków), wybieramy "Formatuj wykres"
6 Zakładka "Kolejność serii"
7. Ustawiamy "belkę" na "srednia" tak np u mnie nazywa się ta seria
8. Z prawej jest przycisk "Przesuń na dół" i przesuwamy serię "srednia" na dół i przycisk Ok.
9. Jeszcze raz prawym klawiszem myszki na serię "srednia", tym razem wybieramy "Typy wykresów" i wybieramy "Niestandardowe", następnie typ "Liniowo–kolumnowy", jeśli seria "srednia" jest ostatnia będzie ona linią, reszta słupkami.
Hej!!
Co z tym trendem trzeba zrobić? Pytanie dotyczyło średniej :roll:
Co z tym trendem trzeba zrobić? Pytanie dotyczyło średniej :roll:
Jeśli masz juź wykres na arkuszu kliknij prawym klawiszem myszki na linię wykresu dokładnie, pojawi się menu i jest tam opcja "Dodaj linię trendu"
czy nikt mi nie pomoźę w potrzebie błgam was ]
Strona 1 / 1