SQL Server i Windows XP
witam
zainstalowałem Microsoft SQL Server wersję Personal na Windows XP z SP2...
przy próbie uruchomienia serwera, dostaję komunikat:
"Usługa nie została uruchomiona z powodu nieudanego logowania"...
restarty nie pomagają :(
co robić? mam zaliczenie za tydzień, a z projektem jestem na pozycji startowej!!!
PLIZZZ HELP!
zainstalowałem Microsoft SQL Server wersję Personal na Windows XP z SP2...
przy próbie uruchomienia serwera, dostaję komunikat:
"Usługa nie została uruchomiona z powodu nieudanego logowania"...
restarty nie pomagają :(
co robić? mam zaliczenie za tydzień, a z projektem jestem na pozycji startowej!!!
PLIZZZ HELP!
Odpowiedzi: 2
dzięki, poradziłem sobie –> mój błąd był, próbowałem sprzęgać serwer sql'a z uwierzytelnianiem windowsowym, tu się wysypywał, uruchomiłem osobny proces do zarządzania kontami dostępu –> i śmiga ;)
z tym, źe nie mogę logować się anonimowo do bazy? to normalne?... ;(
z tym, źe nie mogę logować się anonimowo do bazy? to normalne?... ;(
Witam,
Proponuję pozbyć się SP2:) sprawia same problemy. Spotkałem się juź nawet z takim dziwnym przypadkiem, źe po zainstalowaniu SP2 na serwerze MSSQL działającej konfiguracji połączeń wszystko... trafiło. Żaden klient nie mógł uzyskać juź połączenia z tym serwerem.
Rozwiązanie: wystarczy na serwerze przeklikać przy pomocy kreatora połączeń istniejącą konfigurację połączenia lokalnego. Nie jest to bynajmniej dla mnie zrozumiałe, ale wiem źe działa w tym wypadku.
Pewnie i tym razem trzeba coś zaczarować:), ominąć błędy systemu. Proponuję poszukać więcej szczegółów w dzienniku zdarzeń. Czy logowanie do systemu odbywa się z poziomu administratora? Instalacja była przeprowadzona z ustawioną opcją logowania poprzez domenę NT, czy autoryzacja SQL Server?
Pozdrawiam
Proponuję pozbyć się SP2:) sprawia same problemy. Spotkałem się juź nawet z takim dziwnym przypadkiem, źe po zainstalowaniu SP2 na serwerze MSSQL działającej konfiguracji połączeń wszystko... trafiło. Żaden klient nie mógł uzyskać juź połączenia z tym serwerem.
Rozwiązanie: wystarczy na serwerze przeklikać przy pomocy kreatora połączeń istniejącą konfigurację połączenia lokalnego. Nie jest to bynajmniej dla mnie zrozumiałe, ale wiem źe działa w tym wypadku.
Pewnie i tym razem trzeba coś zaczarować:), ominąć błędy systemu. Proponuję poszukać więcej szczegółów w dzienniku zdarzeń. Czy logowanie do systemu odbywa się z poziomu administratora? Instalacja była przeprowadzona z ustawioną opcją logowania poprzez domenę NT, czy autoryzacja SQL Server?
Pozdrawiam
Strona 1 / 1