spowolnienie
Czesc wam. Moj problem z xp dotyczy malego spowolnienia systemu. Podczas gdy klikam prawym przyciskiem wywolujac menu / stan uzycia procesora wzrasta do 100%. Slyszlaem juz gdzies o tym, ale nie pamietam co nalezalo w tej sytuacji zrobic, zapewne ktos zna odpowiedz na ten problem. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 20
Gracias Amigo El Nino :wink: ,
za info odnośnie nowego certfikatu do Nortona.
Działa teraz tak jak powinien ,
tzn. nie " muli " juź.
za info odnośnie nowego certfikatu do Nortona.
Działa teraz tak jak powinien ,
tzn. nie " muli " juź.
Na wszelki wypadek przelec system programami wymienionymi w tym temacie http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=11138
bo cos mi sie nie podoba ten Explorer.EXE
Mozesz rowniez jakims dobrym antyvirusem.
bo cos mi sie nie podoba ten Explorer.EXE
Mozesz rowniez jakims dobrym antyvirusem.
muris:Nie za duzo tych svhost? :roll:
svhostów jest akurat w sam raz.
Dzieki za pomoc / problem zniknal ale nie w 100% nie wiem od czego to zalezy ale czasami jest tak jak bylo. Zainstalowalem nowe certyfikaty i zmienilem zawartosc hosts. Zainstaluje sp1, z tego co czytalem ten problem tam nie wystepuje, zostal naprawiony – to sie okaze. Ale patrzac jeszcze na uruchomione procesy nie jestem do konca pewien ze wszystko jest ok, zobaczcie sami:
Nie za duzo tych svhost? :roll:
Dzieki za pomoc / problem zniknal ale nie w 100% nie wiem od czego to zalezy ale czasami jest tak jak bylo. Zainstalowalem nowe certyfikaty i zmienilem zawartosc hosts. Zainstaluje sp1, z tego co czytalem ten problem tam nie wystepuje, zostal naprawiony – to sie okaze. Ale patrzac jeszcze na uruchomione procesy nie jestem do konca pewien ze wszystko jest ok, zobaczcie sami:
No to przeczytaj do konca ten temat: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=24713muris:el nino => uzywam nortona antyvira 2000
el nino => uzywam nortona antyvira 2000, ale watpie by problem stal po jego stronie bo przed instalacja jest bylo to samo.
naos81 => to nie o to chodzi, pisalem juz ze problem tyczy sie procesu explorer.exe
mcscr@by => usluga indeksowania jest wylaczona / reczny.
Problem nadal wystepuje ;/
Wlasnie, a moze problem tkwi w ustawieniach biosu i napiec? bo jesli wystepuje 100% obciazenie procka mysz o wiele wolniej trybi i wentylator wyraznie glosniej chodzi. ( athlon 2000xp, msi kt4, 256 ddr) przy tym konfigu win xp powinien jako tako smigac. W biosie napiecia na procku etc sa ustawione na auto, moze dlatego?
naos81 => to nie o to chodzi, pisalem juz ze problem tyczy sie procesu explorer.exe
mcscr@by => usluga indeksowania jest wylaczona / reczny.
Problem nadal wystepuje ;/
Wlasnie, a moze problem tkwi w ustawieniach biosu i napiec? bo jesli wystepuje 100% obciazenie procka mysz o wiele wolniej trybi i wentylator wyraznie glosniej chodzi. ( athlon 2000xp, msi kt4, 256 ddr) przy tym konfigu win xp powinien jako tako smigac. W biosie napiecia na procku etc sa ustawione na auto, moze dlatego?
muris, czy uzywasz Nortona ?
Hmm, mijasz się z prawdą.
Jak nie jesteś pewien to nie pisz Re.
Jak nie jesteś pewien to nie pisz Re.
stary po prostu masz Blastera który jest skurczybyk nie do wylapania praktycznie przez zadnego antywira i podszywa sie pod procesy. Ja miałem tak samo z procesami cidaemon.exe a najgorzej było z svchost.exe koszmar źłów przy moim kompie to był perszing :D :D :D masz tu link zeby sciągnąć łatke zainstaluj ją (nazywa sie WindowsXP–KB823980–x86–PLK.exe) aznajdziesz ja na stronie http://www.dolsat.pl/internet_pomoc.php a po zainstalowaniu przejedz system najlepiej programami Trojan Remover i Fix Blaster to usuniesz te co są teraz ale najpierw łatka :!: :!: :!: :!: :!: powodzenia
XP2100+, Asus K7N8X–X, GF2MX400, 512MBDDR400, CDRW TEAC 24x, CDrwom ASUS :P
XP2100+, Asus K7N8X–X, GF2MX400, 512MBDDR400, CDRW TEAC 24x, CDrwom ASUS :P
Niekoniecznie, na niektórych config`ach instalacja SP1 moźe powodować spowolnienie pracy systemu.
Ten problem został opisany w KB Microsoft`u.
Swoją drogą u mnie jest teź chwilowe uźycie procesora 100% podczas tej operacji ( P4.2.4/512333 ),natomiast spowolnienia pracy os`u nie zaobserwowałem.
:arrow: Spróbuj posprzątać w systemie i zdefragmentować dyski.
:arrow: Moźe ustawienie indeksowania plików na automatycze tu coś poradzi ( Usługi ).
Ustawić i zrestartować kompa.
Zastosuj się do tych rad i daj info czy coś się zmieniło.
Ten problem został opisany w KB Microsoft`u.
Swoją drogą u mnie jest teź chwilowe uźycie procesora 100% podczas tej operacji ( P4.2.4/512333 ),natomiast spowolnienia pracy os`u nie zaobserwowałem.
:arrow: Spróbuj posprzątać w systemie i zdefragmentować dyski.
:arrow: Moźe ustawienie indeksowania plików na automatycze tu coś poradzi ( Usługi ).
Ustawić i zrestartować kompa.
Zastosuj się do tych rad i daj info czy coś się zmieniło.
slyszalem ze po zainstalowaniu SP1 problem znika, to prawda?
:)wszystko to o czym mowicie robilem i co jakis czas robie jednak nie w tym sek, poniewaz ten wystepuje zaraz po swiezej instalacji wina, ropzniez u znajomych to samo zaowazylem jednak oni maja mocniejsze maszyny, choc tez troche to przszkadza. Kiedys czytalem jakis art. wlasnie o tym problemie ktory to jest normalny w pierwszej wersji win xp, moze sp1 pomoze?
Hmmm ,
Re na ten topic jest w linku j/w. :wink:
Re na ten topic jest w linku j/w. :wink:
poczysc troche kompa, jak wyzej – ad–aware, jakis czyscioch rejestrtu itd – np SystemMechanic
jest duźe prawdopodobieństwo, źe masz jakieś badziewie. Skanowałeś komp, nap. Ad Aware?
sorry , pomylilem sie, ta sama sytuacja tylko ze odnosi sie to do procesu explorer.exe i wlasnie po pojawieniu sie menu kontekstowego wynosi on 99%
jeźeli proces bezczynności systemu wynosi 99% to chyba dobrze :D to znaczy, źe w dziewiędziesięciudziewięciu procentach nie jest obciąźony :lol: :lol: :lol:
dieki za pomoc ale to nic nie daje. problem dotyczy "procesu bezczynnosci systemu" np po kliknieciu prawym na ikonie w oknie i wyswietleniu sie menu proces ten ma 99 % a to nie jest normalne . z tego co kiedys slyszalem jest to blad nak tory jest jaka poprawka tyko nie wiem jaka :(