Spowolnienie podczas kopiowania

Ech :( , podczas kopiowania plików (zazwyczaj tych większych 700 mb) komp bardzo zwalnia. I to nie ma znaczenia czy z partycji na partycje czy z dysku na dysk, czy nawet przy zapisie na CD. Po zainstalowaniu MemTurbo, zauwaźyłem, źe właśnie przy czynnościach opisanych wyźej wolna pamieć spada do zera. Oczywiście memturbo odzyskuje ją ale i tak komp chodzi jak źółw. Przeinstalowanie windowsów nie pomaga, zmieniłem płyte z ECS'a na MSI i dalej to samo. Wsadziłęm nawet dysk SATA i teź nic nie pomogło. Czy w XP moźna coś pozmieniać źeby tak sie nie działo. Prosze o pomoc. Ja juź próbowałem wszystkiego. :cry:

Odpowiedzi: 8

Sory, ze odswierzam temat.

Mam w sumie problem nie tyle ze zwolnieniem podczas przenoszenia czy nagrywania, ale podczas zwyklego pisania. Leci muzyka w tle i gdy np rozmawiam na gg, badz w innym programie i szybko pisze muzyka zwalnia i przerywa. Podobnie jest gdy zaznaczam jakies pliki. Tak jakby uzywanie klawiatury przeszkadzalo w systemie. Jesli ktos sie spotkal z podobnym problemem i go rozwiazal prosze o podpowiedz jak to zrobil.
Pozdrawiam.
DRiVeR
Dodano
27.02.2004 22:01:42
Dzięki za wypowiedzi, przynajmniej pocieszyliście mnie, źe ten problem występuje nie tylko u mnie. Najgorsze jest to, źe to niestety "normalka" w XP.
Pozdrawiam wszystkich.
robert200
Dodano
09.02.2004 17:10:49
Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam problemu z kopiowaniem takich plików – nawet 1,5 GB. System zwalnia, co jak juź wczesniej pisałem jest zrozumiałem, ale jak kopiowani się kończy wraca do nominalnej prędkości (kopiowanie odbywa się całkiem szybko).
Pawek
Dodano
09.02.2004 13:22:40
Pawek – nie chodzi o kopiowanie jako takie, ale plików wiekszych niź..... .
Ten problem nie jest tak prosty do wytłumaczenia jak byś to sugerował. W uproszeczeniu – dlaczego plik o wielkości 600 MB kopiuje się szybko i bez zabierania znaczącej częsci zasobów, a plik o 15% większy prowadzi do "paraliźu" systemu?
Na na tak postawione pytanie odpowiedzi jak odtąd nie udało mi się, a jak widzisz nie tylko mi, znaleźć.
Rebe
Dodano
09.02.2004 13:09:44
Nie rozumiem tego ogólnego zdziwienia, źe system zwalnia przy kopiowaniu plików. Przecieź to z załoźenia pochłania duźo pamięci i mocy procesora (im więcej ma skopiować tym więcej pamięci zuźywa) – tak jak np. podczas drukowania na starej drukarce.

Gorzej gdyby po zakończeniu procesu system dalej się slimaczył – co z reguły jednak nie ma miejsca :!:
Pawek
Dodano
09.02.2004 12:59:21
robert200 – jest to jedna z tych nierozwiązywalnych zagadak XP. Występuje w przewaźającej większości wypadków, a lasciwie naleźy napisąc, źe czasem nie występuje i nie ma na to lekarstwa. Są tylko protezy zwalniające pamięć i to wszystko. Co prawda gdzieś – na innym forum – opisywano jak to jedna z poprawek , z załoźenia słuźąca czemuś zupęłnie innemu, pomogła na ten problem, ale to był raczej przypadek niź solucja godna polecenia.
Uznać naleźy, źe ta bariera ok.700MB w XP występuje i przyjąć ja do wiadomości.
Rebe
Dodano
09.02.2004 10:02:42
Heh, mi tez zawalnia, czasem nawet bardzo. A najbardziej jak ktos drze ode mnie z FTPa :) Wtedy w ogole nie da sie na kompie pracowac.

Wina moze byc spore pofragmentowanie plikow.
Warto tez ustawic wieksza pamiec wirtualna.

[DYGRESJA] Boshe... kiedy nadejdzie taki czas, ze jka mi bedzie mulilo kopiowanie, wymienie od reki pol komputera ?? ;)
brtx
Dodano
09.02.2004 08:55:46
:( Nikomu XP nie zwalnia kompa???!!!!
robert200
Dodano
09.02.2004 04:58:47
robert200
Dodano:
06.02.2004 23:04:51
Komentarzy:
8