spowalnia przy przegrywaniu z CD
No mozna k.... dostac! gdy przegrywam z plytki cd na dysk (niezaleznie na ktora partycje) to system sie zachowuje tak jakby wykonywam niewiadomo jakie zadania i spowalnia sie maksymalnie. Do tego stopnia spowalnia, ze nawet menu start pojawia sie z duzym opoznieniem , juz nie mowie o otwieraniu programow. No juz nioe wiem czego to wina. Mozna jaos temu zaradzic? czy nie ma sie na to wplywu?
dysk mam ustawiony na tryb ata 66.
pozdrawiam,
Wojtek
dysk mam ustawiony na tryb ata 66.
pozdrawiam,
Wojtek
Odpowiedzi: 10
Tak to ma wpływ, oba uźądzenia pracują z prędkością wolniejszego podłączonego do tego samego kanału.
przeinstalowanie kontrolerow troche pomoglo, widacm, ze juz nie 'korkuje' sie tak jak ostatnio. jednak nadal jest to dalekie od doskonalosci i sa chwile kiedy system strasznie zwalnia.
podczas przegrywania mam wlaczony menedzer zadan Windowsa i nie widze by ktorys parametr drastycznie wzrastal lub malal.
mam pytanko: czy jesli na kontrolerze znajduje sie HDD i naped CDR to prodkosc tego szybkiego jest zmniejszana do najwolniejszego? czy tez nie ma wplywu jak rozlokujemy urzadzenia na kontrolerach?
podczas przegrywania mam wlaczony menedzer zadan Windowsa i nie widze by ktorys parametr drastycznie wzrastal lub malal.
mam pytanko: czy jesli na kontrolerze znajduje sie HDD i naped CDR to prodkosc tego szybkiego jest zmniejszana do najwolniejszego? czy tez nie ma wplywu jak rozlokujemy urzadzenia na kontrolerach?
t@dzik:miałem podobny problem leczyłem na róźne sposoby nic nie pomagało kupiłem nowy napęd i problemy sie skonczyły.Moze u ciebie tez tak bedzie
NO pewnie chodzmi mu o cd–rom :P
sprobuje usunac te kontrolery i na nowo dac systemowi szane ich zainstalowania.
a co do nowego napedu to mowisz o dysku HDD? czy jakis urzadzeniach CD, CDR?
a co do nowego napedu to mowisz o dysku HDD? czy jakis urzadzeniach CD, CDR?
miałem podobny problem leczyłem na róźne sposoby nic nie pomagało kupiłem nowy napęd i problemy sie skonczyły.Moze u ciebie tez tak bedzie
Moźesz spróbować usunięcia kontrolerów ide z menadźera uźądzeń, a po ponownym uruchomieniu system je wykryje na nowo – czasami to pomaga.
Sterowniki do płyty głównej wgrane??
Sterowniki do płyty głównej wgrane??
Jest Ulra DMA tryb 5 (urzadzenie nadrzedne . Do tego kontrolera mam jeszcze podlaczona nagrywarke ale juz jako Ultra DMA tryb 2.
Wejdź do własciwości kontrolera ide w menadźerze urządzeń i sprawdź jaki ma tryb pracy – pio czy dma. Jeźeli pio spróbuj przestawić na dma jeźeli mozliwe.
Defragmentacje wykonuje czesto. TO nie problem bo zawsze jest tak samo przy rzegrywaniu z CD.
defragmentacje zrob, poczysc system, to moze byc przyczyna.
Strona 1 / 1