sposób na dialera?

wkradł mi sie jakiś uporczywy dialer 0700 jaki jest najskuteczniejszy sposob zeby go usunąć, probowałam avastem i bitdefenderem i nic

zna ktos jakis skuteczny sposob??

Odpowiedzi: 11

AVK posiada moduł antydialerowy http://pliki.republika.pl/security/avk2006.zip
o dialerach było juź :
http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=529&t=55
a najlepiej przejdz na alternatywną przeglądarkę gdyź o wiele łatwiej zainstalujesz dialera uźywając IE , juź mniejsze szanse a właściwie źadne serfując Operą, Firefox.

Dialer w systemie moźe zainstalować się 3 drogami :
1) przez pobranie go odwiedzając określoną stronke w sieci , bez Twojej wiedzy zainstaluje się szkodnik za pośrednictwem kontrolek aktiv X (rozwiązaniem w przypadku IE moźe być wyłączenie activX w ustawieniach zaawansowane. Jest to jednak rozwiązanie niepraktyczne bo czasem kontrolki X są potrzebne) .
Opera jest tu bezpieczna bo ma tę funkcje wyłączoną.

2) do jego zainstalowania moźe dojść bez Twojej wiedzy za pośrednictwem java skrypt . Moźesz oczywiście wyłączyć skrypty java w IE co znowu zuboźy funkcjonalność tej przeglądarki . Opera ma dostępną tę opcje a mimo wszystko nie dopuści do zainstalowania dialera bo wszystko co ładuje się na stronkach www. wędruje do folderu cache i jest tam bezpiecznie przechowywane bez ryzyka zainfekowania systemu, cache tej przeglądarki w kaźdej chwili moźna takźe wyczyścić (cache4).Firefox takźe jest dobrym rozwiązaniem.

3) trzecią drogę dialerom otworzysz własną nieuwagą/bezmyślnością instalując go na własne źyczenie . Jeśli ktoś proponuje zainstalowanie programu X by obejrzeć piękne dziewczyny lub zagrać w interesującą gre a nie masz zaufania do źródła : ''czy chcesz zainstalować program ... by móc ...'' . Wtedy pobierasz i instalujesz dialera.. i nie ma na to programu ochronnego .

Innych dróg nie ma na to byś zainstalował dialera.
lucy
Dodano
31.01.2006 22:59:21
Tutaj znalazłem stronke o dialerach.Praktycznie jest wszystko.
matic27
Dodano
31.01.2006 20:42:02
misiof1:
Nie wiem czy stracic godzinę czy dwie, ale mieć pewność czystego systemu.

A stosując Hijacka, google.pl czy choćby podanego wyźej Spybota nie będzie się miało "pewności czystego systemu"?
Peter_l
Dodano
31.01.2006 15:45:49
misiof1:

O ile nie zarazi się czymś innym z tamtego komputera. A tak poza tym to z kaźdym robakiem, wirusem itd. ma latać do kumpla? :lol:
wojtt
Dodano
31.01.2006 15:43:55
misiof1
Dodano
31.01.2006 15:39:43
misiof1:
Witam!! NAjbezpieczniej myśle będzie wypiąć dysk twardy i wytrzepać go na innym kompie. Gwarancja czystości 99%. POZDRAWIAM

I przy okazji stracić godzinę czasu.
Peter_l
Dodano
31.01.2006 15:37:51
Witam!! NAjbezpieczniej myśle będzie wypiąć dysk twardy i wytrzepać go na innym kompie. Gwarancja czystości 99%. POZDRAWIAM
misiof1
Dodano
31.01.2006 15:27:14
dla spokojności ściągnii sobie jak nie masz SPYBOT SEARCH&DESTROY ,zaktualizuj baze i przeskanój kompa,powinien tego dziada usunąć.Pozdr.
konkord
Dodano
31.01.2006 12:31:47
Duźo zmienia bo jak sie nie łączysz przez analogowy modem to Ci dialer nic nie zrobi.
Peter_l
Dodano
31.01.2006 11:55:14
jeśli bylby na to sposób to super :lol:
mam stałe łacze neostrady, nie wiem czy to cos zmienia?
pierdronka
Dodano
31.01.2006 10:26:52
Ręcznie. Być moźe w trybie awaryjnym.

BTW, uźywasz zwykłego modemu ?
Stalowy Odbyt
Dodano
30.01.2006 22:00:56
pierdronka
Dodano:
30.01.2006 21:53:47
Komentarzy: