Spamy

Siemanko niedawno miałem do czynienia z tymi syfami i chciał bym sie dowiedzieć co najlepiej mieć na swoim kompie źeby sie dziadostwo nie zainfekowało.

Odpowiedzi: 9

Trochę mylisz pojęcia.
Spam jest to niezamawiana korespondencja wysyłana na adres Twojej skrzynki pocztowej.
Jeśli chodzi o zainfekowanie systemu poprzez odwiedzenie danej witryny Web to jest to oczywiście moźliwe ale wtedy mamy do czynienia z złośliwym kodem Malware a nie ze Spamem.
Sposób zapobiegania jest standartowy :

Aktualizacja systemu i softu,
Stosowanie zapory ogniowej i silników AV i AM,
Odpowiednia konfiguracja zabezpieczeń brownswer`a,
i przedewszystkim minimalna wiedza i rozsądek bo i tak najsłabszym ogniwem zabezpieczenia systemu jest uźytkownik.
McScr@by
Dodano
31.07.2004 10:55:26
Takie moje pytanko bo nie jestem tak zaawansowany w wirach jak Ty więc: spamy atakują tylko przez maila czy mogą teź zaatakowac przez nieodpowiednie strony internetowe :?: bo jak mnie kiedyś zaatakował to sądze źe przez stonke a nie maila. I chodzi mi konkretnei o obrone przed stronnicowymi spamami a nie mailowymi :lol: (niezłe odmiany)
Zygo
Dodano
29.07.2004 00:02:16
Do wyeliminowania wyskakujących okienek dobrze sprawdza się np. Pop–Up Killer.
Jeśli odbierasz pocztę za pomocą strony Web w większości przypadków masz moźliwość ustalenia czarnej listy w filtrze Antyspamowym.
Niestety sprawdza się to tylko przy stałym adresie spamera a i tak skuteczność tego filtru jest niezadowalacjąca.
BTW tak jak napisałem wyźej najlepsze rozwiązanie przynosi aplikacja antyspamowa + odpowiednia konfiguracja regół w programie pocztowym i zdrowy rozsądek.

Zachęcam Ciebie do zapoznania się z serwisem nospam–pl, gdzie znajdziesz wyczerpujące RE na ten temat.
McScr@by
Dodano
27.07.2004 16:59:59
A teraz tak sie zapytam programy przeciw spamom które atakują ze stron internetowych. Moźecie jakieś polecić i jeszcze jakiś dobre proste pop–up
Zygo
Dodano
27.07.2004 16:14:23
To juz musisz pogadac z adminami.
theboss78
Dodano
27.07.2004 01:07:10
McScr@by nie korystam z progamów jak the bat, outlook ja sobie wchodze na poczte na wp tam gdzie mam maila z tego co słyszałem to tam juz odrazu skanuje poczte którą dostaje. Chyba źe spamów to jakoś nie dotyczy :?:
Zygo
Dodano
27.07.2004 00:56:19
Programy antyspamowe. Jest ich trochę, moźna wybierać.
CoffeCup Spam Blocker
MailWasher Pro
McAfee SpamKiller
Milo spam killer
SpamEater Pro
Spamihilator
SpamPal
śmieciarek
Norton AntiSpam
Cyber–Info E–Mail Notify lite
Disruptor OL
G–Lock SpamCombat
spamPepper
Qurb
WindA
Dodano
27.07.2004 00:37:57
Programy antyspamowe. Jest ich trochę, moźna wybierać.
CoffeCup Spam Blocker
MailWasher Pro
McAfee SpamKiller
Milo spam killer
SpamEater Pro
Spamihilator
SpamPal
śmieciarek
Norton AntiSpam
Cyber–Info E–Mail Notify lite
Disruptor OL
G–Lock SpamCombat
spamPepper
Qurb
WindA
Dodano
27.07.2004 00:37:57
Zygo, pisałem wielokrotnie juź na ten temat, zobacz w archiwum analizując moje posty.
Moźesz zacząc od AV z funkcją MailScan, konfiguracji typów załączników w programie pocztowym, aplikacje antyspamowe i tworzenie za pomocą nich odpowiednich regół, list itp.
Naprawde duźo moźna zrobić w tym temacie.
McScr@by
Dodano
27.07.2004 00:26:15
Zygo
Dodano:
26.07.2004 23:49:37
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1