Spalil sie zasilacz i ...
... chyba cos ze soba zabral.
Dzis kumpel mowi ze sie mu wieczorem zaiskrzylo i komp sie wylaczyl.
Wykrecam zaislacz, rezebralismy go i widac ze spalony. No to szybka decyzja, kupujemy nowy. Okazalo sie ze 400W tansze do 350.
Zalozylem zasilke i kupa. Komp po wlaczeniu nie stratuje. Ruszaja pieknie wszystkiw wiatraczki, kreci sie dysk, startuja CD i nic wiecej. Nic nie piszczy, ani nic.
Karta graficzna byla sprawdzana na 2 komputerach i nie dziala wiec chyba czeka ja smietnik. Po wlozeniu do tego kompa dzialajacej karty grafocnzej jest dokladnie tak.
Teraz pytanie co jeszcze ze soba zabral zasilacz??? Jak sprawdzic czy cos ocalalo?
Plyta to Chaintech CT–7NIL1, procesor jakis Athlon kolo 1,7GHz.
Dzis kumpel mowi ze sie mu wieczorem zaiskrzylo i komp sie wylaczyl.
Wykrecam zaislacz, rezebralismy go i widac ze spalony. No to szybka decyzja, kupujemy nowy. Okazalo sie ze 400W tansze do 350.
Zalozylem zasilke i kupa. Komp po wlaczeniu nie stratuje. Ruszaja pieknie wszystkiw wiatraczki, kreci sie dysk, startuja CD i nic wiecej. Nic nie piszczy, ani nic.
Karta graficzna byla sprawdzana na 2 komputerach i nie dziala wiec chyba czeka ja smietnik. Po wlozeniu do tego kompa dzialajacej karty grafocnzej jest dokladnie tak.
Teraz pytanie co jeszcze ze soba zabral zasilacz??? Jak sprawdzic czy cos ocalalo?
Plyta to Chaintech CT–7NIL1, procesor jakis Athlon kolo 1,7GHz.
Odpowiedzi: 13
Ale to tez jest plus prawda? :)
Ufff... całe szcsecie, ze własnie kupiłem Chiefteca GPS 360EB–101A (wczesniej mialem Codegena 300W wlasnie). Inwestowanie w zasilacz jednak się opłaca.
fidelio – Chieftecki tyz sie pala :wink: ale tu jest calkiem inna przewaga procentowa, bo te w 99% przypadkow odchodza do grobu same :)
Ufff... całe szcsecie, ze własnie kupiłem Chiefteca GPS 360EB–101A (wczesniej mialem Codegena 300W wlasnie). Inwestowanie w zasilacz jednak się opłaca. :)
O tak, system PiPk to bardzo solidne zabezpieczenie OEMowe i jakie towarzyskie :twisted:
Codegeny są tanie... bo to wersje OEM. Licencja przechodzi na cały komputer...
Zmieniasz proc na mocniejszy? Kartę graficzną na szybszą? Dokładasz pamięci? – Kup nowy zasilacz. System PIPK broni Codegeny przed nielegalnym ponownym wykorzystaniem w nowym komputerze.
*PIPK – (P)ierdut (I) (P)o (K)ompie.
Zmieniasz proc na mocniejszy? Kartę graficzną na szybszą? Dokładasz pamięci? – Kup nowy zasilacz. System PIPK broni Codegeny przed nielegalnym ponownym wykorzystaniem w nowym komputerze.
*PIPK – (P)ierdut (I) (P)o (K)ompie.
Ten Codegen to *drogi zasilacz.
*przywiązuje się do sprzętu i jak dochodzi to w towarzystwie reszty.
*przywiązuje się do sprzętu i jak dochodzi to w towarzystwie reszty.
Coden 300w powiadasz.
Miałem.
I neistety miałem to samo
po spaleniu zasilaczaa zostal mi tylko wiatrravczek na procku i stacja dyskietek która i tak teraz
sie pipszy :o a tak przy okazji wiesz co pomogło
Nowa płyta i procesor o zasilaczu ,grafice ,dysku,napędzie kiezszeni juź wspominał nie będe.
Więc dfo sklepu i kupuj :twisted:
Miałem.
I neistety miałem to samo
po spaleniu zasilaczaa zostal mi tylko wiatrravczek na procku i stacja dyskietek która i tak teraz
sie pipszy :o a tak przy okazji wiesz co pomogło
Nowa płyta i procesor o zasilaczu ,grafice ,dysku,napędzie kiezszeni juź wspominał nie będe.
Więc dfo sklepu i kupuj :twisted:
Jest pewne ryzyko... Najprościej sprawdź procka. Dlatego, źe jeśli on jest martwy – płyta tym bardziej (jest między zasilaczem a prockiem). Najlepiej wsadź procka do jakiejś starej płyty... A to datego, źe jeśli jest walnięty – to moźesz uszkodzić nową płytę. Jeśli podczas tego zajścia przeszło przez procka duuuźe napięcie ~3V (a tak mogło być) to jest on tylko teraz kawałkiem przewodnika – wsadzisz w nową płytę – będzie zwarcie.
Ale proc moźe być sprawny!!! Istnieje szansa, źe uszkodzeniu uległa tylko płyta główna. Dlatego opłaca się to sprawdzić.
Ale proc moźe być sprawny!!! Istnieje szansa, źe uszkodzeniu uległa tylko płyta główna. Dlatego opłaca się to sprawdzić.
Jezeli nawet procek przetrwal to nie masz pewnosci, ze bedzie pracowal stabilnie. Doswiadczylem na wlasnej obudowie :D
Metafora taka...
Powaznie teraz: zwykle sprawdzenie procka na nowej plycie nie wystarczy. Posadz calosc i zapodaj mu noc z benchmarkiem. Przetrzyma, mozesz zaczac rozgladac sie za nowa plyta.
Metafora taka...
Powaznie teraz: zwykle sprawdzenie procka na nowej plycie nie wystarczy. Posadz calosc i zapodaj mu noc z benchmarkiem. Przetrzyma, mozesz zaczac rozgladac sie za nowa plyta.
Czyli jedyna szansa na sprawdzenie czy to plyta czy procesor to przekladka proca do sprawnej plyty, i na odwort?
Czy istynieje niebezpieczenstwo ze jak wlanieta jest plyta(i procek), a wsadze tam dobrego procka to sie uszkodzi? (no i odwrotnie)
Czy istynieje niebezpieczenstwo ze jak wlanieta jest plyta(i procek), a wsadze tam dobrego procka to sie uszkodzi? (no i odwrotnie)
Nieststy nie, musial bys miec cos by sprawdzic obie rzeczy. A z tego co sie naczytalem i wiem z wlasnego doswiadczenia ( w sumie znjamoych) to Codeshity, bo taki przydomek maja, w 80% przypoadkow zabieraja do grobu plyte lub procka, a nie rzadko oba podzespoly naraz.
To byl Codgen 300W.
Jak sprawdzic plyte i procka. Nie mam do kogo tego wsadzic zeby sprawdzic czy dziala. Da sie to zrobic jakos bez wlozenia innego procesora?
Jak sprawdzic plyte i procka. Nie mam do kogo tego wsadzic zeby sprawdzic czy dziala. Da sie to zrobic jakos bez wlozenia innego procesora?
Mozliwe ze uszkodzil powaznie mobo, lub co gorsza zabral do grobu procka. Jezeli zasilacz byl no name to wcale sie nie dziwie, one zadko odchodza same.
Strona 1 / 1