Spóźniający się zegar w Viście
Witam. Jak w temacie. Zegar po parunastu minutach potrafi opóźniać się nawet o parę minut. Jeżeli komputer jest pozostawiony np. na cały dzień to nawet 30 minut miał opóźnienia. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Dodam że na XP chodzi bez zarzutu i zegar w biosie również. Mój komputer to Fujitsu Siemens Li1718 Vista biznesówka z msdnaa. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam
Odpowiedzi: 13
Tu jest rozwiązanie które pomaga przy płytach asusa p5vd2-mx (możliwe że innych płyte też)
http://www.searchengines.pl/Vista-zegarek-sie-spoznia-wszystko-chodzi-mega-wolno-t106517.html
Pozdro
Update biosu nie pomógł. Na ten czas korzystam z XP. Może SP1 coś pomoże...
Witaj,
U mnie tez był taki problem z zegarem ale na stacjonarnym. Dodatkowo wszystko chodziło super wolno (ciął się dźwięk i obraz). Miałem płytę główną asusa, która musiała jakoś się gryźć z systemem lub innym podzespołem. Wymieniłem na gigabyte i wszystko wróciło do normy. No ale w przypadku notebooka to inna bajka ale może ta historia naprowadzi cię na trop. Może update biosu?
[quote=Theo]Witam. Jak w temacie. Zegar po parunastu minutach potrafi opóźniać się nawet o parę minut. Jeżeli komputer jest pozostawiony np. na cały dzień to nawet 30 minut miał opóźnienia. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Dodam że na XP chodzi bez zarzutu i zegar w biosie również. Mój komputer to Fujitsu Siemens Li1718 Vista biznesówka z msdnaa. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam[/quote]
U mnie podobny problem tyle tylo ze zegar się spieszy a nie spóźnia
Niestety to samo na innej płycie.. checkdisk również nic nie pomógł...
Nie wiem czy to nośnik bo położyłem sobie z nieg owersje 30 dniową na desktopie i tam działa bez zarzutu. Ale sprawdze
może coś nie tak z płytką instalacyjną do Visty. zorganizuj inny nośnik i spróbuj jednak choćby chkdsk z użyciem tej nowej płytki wykonać
Też oznaczało że tak samo jak na XP. Checkdisk raczej nie pomoże bo po zainstalowaniu systemu od nowa dzieje sie dokładnie to samo.
Źle to ująłęm oczywiście chodziło że na Linuxie też jest ok
-
[quote=Theo]Źle to ująłęm oczywiście chodziło że na Linuxie [b]też[/b] jest ok[/quote] chyba bez tego [b]też[/b], bo to oznaczałoby, że na Viście jest ok. a nie jest. Czyli jeśli mnie nie wprowadziłeś w błąd problem leży w systemie. Może na początek zrób chkdsk z konsoli odzyskiwania - polecenie chkdsk litera_dysku /p/r Potem powtórna obserwacja zegara pod Vistą.
Linux chodzi ok tak samo winxp wiec nie jest to raczej wina sprzetu
-
[quote=Theo]Linux chodzi ok tak samo winxp wiec nie jest to raczej wina sprzetu[/quote] mnie chodzi o to jak zachowuje się zegar pod linuxem czy to opóźnianie nadal występuje?
odpal jakiegoś linuxa nie wymagającego instalacji [płyta LiveCD] i niech trochę pochodzi na interfejsie graficznym, zobaczymy czy problem leży w systemie czy w sprzęcie.
Niestety nie pomaga.... a laptop z Vista.... to jest ironia... ](*,)
Spróbuj wyłączyć funkcję oszczędzania energii, jeśłi oczywiście jest włączona [Start/ Ustawienia/ Panel sterowania/ Zarządzenie energią], ustaw zegar i zobacz czy problem występuje nadal.
Strona 1 / 1