SP1 nie moźa zainstalować
Witam
Zmieniłem sobie płytę i procesor na AthlonXP2500+ i płytę ASUS A7N8X–X (wcześniej PIII i płyta GB na BX) i niestety WinXP SP1 nie chciał się uruchomić. Zrobiłem reinstalację naprawiającą (tzn. nie od nowa tylko na starym systemie) w wyniku czego system zadziałał, ale od tej pory zaczęły się dziać róźne dziwne błędy i zwisy. Z całą pewnością jest to wina tego źe biblioteki i inne uaktualnienia przez reinstalację zostały zastąpione starszymi wersjami. Chciałem ponownie zainstalować SP1, ale niestety nie mogę, bo wychodzi juź na etapie zatwierdzania licencji, a czasem później (błąd instalatora).
Więc postanowiłem odinstalować starego SP1 (instalator poinformował mnie źe został juź odinstalowany i usunął tylko wpis) i inne uaktualnienia, ale nadal jest to samo. W WindowsUpdate teź.
Czy moźna coś jeszcze zrobić czy nie ominie mnie jednak "reinstalacja na golasa"?
Zmieniłem sobie płytę i procesor na AthlonXP2500+ i płytę ASUS A7N8X–X (wcześniej PIII i płyta GB na BX) i niestety WinXP SP1 nie chciał się uruchomić. Zrobiłem reinstalację naprawiającą (tzn. nie od nowa tylko na starym systemie) w wyniku czego system zadziałał, ale od tej pory zaczęły się dziać róźne dziwne błędy i zwisy. Z całą pewnością jest to wina tego źe biblioteki i inne uaktualnienia przez reinstalację zostały zastąpione starszymi wersjami. Chciałem ponownie zainstalować SP1, ale niestety nie mogę, bo wychodzi juź na etapie zatwierdzania licencji, a czasem później (błąd instalatora).
Więc postanowiłem odinstalować starego SP1 (instalator poinformował mnie źe został juź odinstalowany i usunął tylko wpis) i inne uaktualnienia, ale nadal jest to samo. W WindowsUpdate teź.
Czy moźna coś jeszcze zrobić czy nie ominie mnie jednak "reinstalacja na golasa"?
Odpowiedzi: 8
Plugas:...Po wpisaniu "%systemroot%system32oobemsoobe.exe /a" nic się nie dzieje...
1.Klikamy na Start i wybieramy Uruchom... (Run...).
2. Wpisujemy regedit i klikamy na OK.
3. Odnajdujemy klucz HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsNTCurrent VersionWPAEvents
4. Odnajdujemy wartość OOBETimer, zaznaczamy ją i z menu kontekstowego wybieramy Modyfikuj... (Modify...).
5. Zmieniamy przynajmniej dwie ostatnie cyfry aby zdezaktywować Windows.
6. Znowu klikamy na Start i na Uruchom... (Run...).
7. Wpisujemy %systemroot%system32oobemsoobe.exe /a i klikamy na OK.
Najprawdopodobnie nie zastosowales sie do punktu 5,dlatego "nic sie nie " działo.Najwazniejsze ze uporales sie z problemem,kazda droga dobra ktora prowadzi do celu nawet format czy reinstall :D .
Dobra zainstalowałem ponownie i znowu jest pięknie, szybko i pusto :)
Poki Ci widows chodzi – zrob backup danych :) A pozniej sie baw :) Poza tym ja bym Ci od razu polecal reinstall (oczywiscie po backupie :P )
Niestety ale po odinstalowaniu SP1 (czyli tak naprawdę usunięciu wpisu), o którym wspominałem powyźej nie mogę uruchomic tego okna do aktywacji. Po wpisaniu "%systemroot%system32oobemsoobe.exe /a" nic się nie dzieje.
A z tymi skryptami pokazuje mi okno: Host skryptów systemu Windows: Wymagany jest obiekt 0x1A8.
A z tymi skryptami pokazuje mi okno: Host skryptów systemu Windows: Wymagany jest obiekt 0x1A8.
Widocznie niezapoznales cie odpowiednio z artykulem z KB Microsoft`u – Q328874,mozesz deaktywowac os`a i aktywowac go ponownie z tym samym kluczem,byc moze po tej operacji zostanie utworzony nowy identyfikator sprzetu,ktory pozwoli na instalacje sp1,bo oto ci chyba biega odnoszac sie do topic`u.:mcscr@by: niestety to mnie nie dotyczy. Mój Windows jest po aktywacji.
Update:
Jesli to nie pomoze,niestety bedziesz musial sie zastosowac do infa od kolegi MarcinX.
mcscr@by: niestety to mnie nie dotyczy. Mój Windows jest po aktywacji.
Plugas:
...Chciałem ponownie zainstalować SP1, ale niestety nie mogę, bo wychodzi juź na etapie zatwierdzania licencji, a czasem później (błąd instalatora)....
Zobacz tu : http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;328874&Product=winxp
W 80 % przypadków po tak radykalnyej zmianie konfigu,nie udaje się odpalić windowsa Xp.
Nawet jeśli tak to system działa źle i niestabilnie.
Czeka cię jednak format i instalacja na czysto.
Nawet jeśli tak to system działa źle i niestabilnie.
Czeka cię jednak format i instalacja na czysto.
Strona 1 / 1