SOS, SOS, SOS – HDD !!!
Moi Drodzy bardzo Was proszę o pomoc, bo juź siwieję ze złości i zdziwienia. Mam 2 komputery:
1)AMD Athlon XP 2500+,MB Asrock (chipset SIS),1GB RAM, HDD Samsung 80GB
2)AMD Sempron 2300+, MB GIGABYTE (chipset VIA – datowany 10.11.2004),256MB RAM, HDD Seagate 3,2GB.
Do kompa 2 kupiłem HDD Seagate 160GB UATA,zrobiłem format, załozyłem partycję, ustaiłem wszystko w biosie, wpiąłem jako jedyny HDD–master, zacząłem instalować WinXP Home.Po zakończeniu instalacji komputer juź nie wystartował,cały czas się resetuje i stara się bootować z płyty CD.Ten sam dysk włoźony przy tych samych ustawieniach biosa,zworek itd bezbłędnie działa na komputerze 1.Nie wiem co jest,o dziwo system na starym dysku Seagate 3,2GB elegancko ładuje sie na obu kompach.Czy wiecie co moźe być tego przyczyną? Nowy komp z sempronem,nowa płyta główna,nowa pamięć, aktualny bios, nowe taśmy, nowy HDD i nie bootuje.Dyst sprawdziłem wszelkim oprogramowaniem łącznie z SeaTools i wszystko ok, a na kompie 2 nie idzie jakby się uparł!Prosze pomóźcie – PILNE bo chyba zamkną mnie w wariatkowie!!!
1)AMD Athlon XP 2500+,MB Asrock (chipset SIS),1GB RAM, HDD Samsung 80GB
2)AMD Sempron 2300+, MB GIGABYTE (chipset VIA – datowany 10.11.2004),256MB RAM, HDD Seagate 3,2GB.
Do kompa 2 kupiłem HDD Seagate 160GB UATA,zrobiłem format, załozyłem partycję, ustaiłem wszystko w biosie, wpiąłem jako jedyny HDD–master, zacząłem instalować WinXP Home.Po zakończeniu instalacji komputer juź nie wystartował,cały czas się resetuje i stara się bootować z płyty CD.Ten sam dysk włoźony przy tych samych ustawieniach biosa,zworek itd bezbłędnie działa na komputerze 1.Nie wiem co jest,o dziwo system na starym dysku Seagate 3,2GB elegancko ładuje sie na obu kompach.Czy wiecie co moźe być tego przyczyną? Nowy komp z sempronem,nowa płyta główna,nowa pamięć, aktualny bios, nowe taśmy, nowy HDD i nie bootuje.Dyst sprawdziłem wszelkim oprogramowaniem łącznie z SeaTools i wszystko ok, a na kompie 2 nie idzie jakby się uparł!Prosze pomóźcie – PILNE bo chyba zamkną mnie w wariatkowie!!!
Odpowiedzi: 8
Walta siem ( moźecie na baobabach ) :mrgreen:
Bobi:Rebe:*skąd u mnie takie teksty? :shock:
Moze to przez tą kurację odchamiającą ? :mrgreen:
/OT
Co w teatrze był ?
Rebe:*skąd u mnie takie teksty? :shock:
Moze to przez tą kurację odchamiającą ? :mrgreen:
/OT
KarolP:A ja bym ci radził tylko na próbę przestawić zworkę limitu 32GB na dysku. Moźe płyta za słaba na taki dysk.
Nie poczuj się uraźony*,ale gdybyś choć chwilę nad konfiguracją sprzętu, podaną w poscie otwierającym, się zastanowił to byś tego co napisałeś nie napisał.
*skąd u mnie takie teksty? :shock:
A ja bym ci radził tylko na próbę przestawić zworkę limitu 32GB na dysku. Moźe płyta za słaba na taki dysk.
sprawdz w ustawieniach biosu czy masz wlaczone ACPI, jezeli tak to wylacz to, ja mialem wlasnie cos takiego, u kolegi instalowalem xp i mial acpi i po pierwszym restarcie pokazywalo sie logo windowsa i zaraz reset, dopiero wylaczenie acpi zadzialalo, tak samo sie dzieje jak juz windows dziala od dluzszego czasu i wlaczy sie acpi, przynajmniej u mnie
Z drugiego komputera odepnij wszystko co zbędne do uruchomienia, dysk podepnij pod Primary IDE Channel jako master (lub Cable Select), w biosie wgraj bezpieczne ustawienia (Load Fail–Safe Defaults) i uruchom. Sprawdź jednocześnie czy głowica w dysku wydaje jakieś odgłosy.
A moze tak konkretniej model płyty z tego drugiego komputera, bo ....GygaByte pare ich zrobił.
PrTo źe teśmy nowe to jeszczen ie znaczy ze sprawne, ale to na marginesie cąłej sprawy.
Płyta z SP czy bez i czym zakładane partycje ?
PrTo źe teśmy nowe to jeszczen ie znaczy ze sprawne, ale to na marginesie cąłej sprawy.
Płyta z SP czy bez i czym zakładane partycje ?
Strona 1 / 1