Soltek SL–75FRN2–L DOBRY ZAKUP ???
Witajcie zakupilem plyte glowna Soltek SL–75FRN2–L z chipsetem nF2ultra Pod Socket A powiedzcie czy dobrego zakupu dokonalem jak sie ma ta plyta do uzytkowania do wydajnosci i czy dobrego zakupu dokonalem.Kupilem ja za 100 zl ma z 1,5 roku spzredaje znajomy jak 100% sprawna tylko niewiem czy dobrze zrobilem bardzo bym was prosil czy dobrego zakupu dokonalem dzieki zgory za odp. bee czekkal pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
A pwiedzcie mi prosze jak mam podkrecic procesor w tej plycie ktora teraz posiadam bo mowie w tamtej starej to wystarczylo ze mnoznik sie przstawilo i gralo. A tu juz niema podobnej do tamtej opcji.
Zapewne by podkrecic procesor trzeba wejsc w zakladke
CPU RATIO/VOLTAGE CONTROL
ale jak tam wchodze to juz niewiem jakie parametry ustawic by byly najbardziej optymalne i automatycznie takie najlepsze
w CPU RATIO jest ustawione na DEFLAUT
w CPU VCORE SELECT takze DEFLAUT
w AGP VOLTAGE SELECT 1.5V
w DIMM VOLTAGE SELECT 2.5V
w VDD VOLTAGE SELECT 1.6V
i niewiem co mam powybierac by bylo jak najlepiej DORADZCIE PROSZE BEDE CZEKAL z gory slicznie wam dziekuje.
Zapewne by podkrecic procesor trzeba wejsc w zakladke
CPU RATIO/VOLTAGE CONTROL
ale jak tam wchodze to juz niewiem jakie parametry ustawic by byly najbardziej optymalne i automatycznie takie najlepsze
w CPU RATIO jest ustawione na DEFLAUT
w CPU VCORE SELECT takze DEFLAUT
w AGP VOLTAGE SELECT 1.5V
w DIMM VOLTAGE SELECT 2.5V
w VDD VOLTAGE SELECT 1.6V
i niewiem co mam powybierac by bylo jak najlepiej DORADZCIE PROSZE BEDE CZEKAL z gory slicznie wam dziekuje.
Tak tezr chyba zrobie ale nie teraz dam sobie na pewien czas spokoj starczy...Teraz mosze obeznac sie z nowa plyta i popatzrec co i jak tam mozna po podkrecac tylko szczerz e mowiac niewiem jak zabardzo tyle nowych opcji ze niewiem do czego one zabardzo teraz to nawet podkrecic procka nie potrafie w tamtej starej wystarczylo ze mnoznik z 133 na np max 166 ustawielm i gralo a tutaj nie widze tego sa tylko jakies cyfry pewnie jakies napiecia ale jakie po ustawiac to pojecia nie mam tak wiec jezeli wiecie moze co by mi mozna zasugerowac to bylbym wdzieczny zgory dzieki
Na chipsecie "wiatrak", dla ciszy warto jest wymienic to na Zalmana NB47 lub NB32. To wszystko.
Dzieki za odpowiedzi przekonaliscie mnie w racji ze jednak dobrego zakupu dokonalem dziekiz za odp. i sugestie teraz tylko pozostaje by dobrze plyte wyposazyc w chlodzenie trzeba tam gdzie i uwdzie umiescic radiatorki itp. mosze o tym pomyslec co gdzie i jak a wy cos z praktyki tak z marszu prponujecie gdzie na sam wpierw ?
Dobra plyta, mozna ja nazwac jedna ze "swietej trojcy" socketu A (Epox 8RDA, Abit NF7 i Soltek 7FRN2), poszukaj na forum tweak'a, powinien byc rozlegly temat o tym modelu.
Nowlasnie jak piszecie tez mi sie wydaje iz powinna mi pochodzic wkoncu dobry ma chipset jak wspomnieliscie dobre stosunkowo O/C. Z poczatku jak chcialem kupic plyte to myslalem o Epoxie 8RA3I tezr na tym sammym chipsecie. No ale ta sie trafila tak nieoczekiwanie, takze ma chipset NForce2 Ultra pomyslalem wezme. A zmieniam takze bo mam juz przestarzalego ECS–a z AGPx4 FSB 333 a mam radeona 9800Pro ICQ 128 DDR/256 bit i podczas uzytkowania raz grafika dobrze pracowala raz zle nie bede tego ukrywal. Grajac np. w Need for Speed Mast Wanted Grafika poprostu sie zacinala, takie przerwy okropne mysle co jest ? Na takim sprzecie cos takiego. Wylaczam gre wlaczam zwykly film i na filmie mi sie nawe zacina z takim 1–sekundowym opoznieniem. Nie mam pojecia czego to wina z znajomym od ktorego kupilem grafike mowi ze u niego na 100% dzialal i jest na bank Sprawna powiedzial ze przyczyna moze byc brak AGPx8 a moja plyta tego nie ma tak wiec zaproponowal mi tego wlasnie Solteka ktory mu jest nie potzrebny a kupywal wrazz Radeonem. No i pomyslalem ze wezme moze pomoze a i tak i tak mialem plyte wymieniac. Z poczatku myslalem ze wina zasilacza ale mam prawie nowego Fortrona 400W tak wiec zasilacz nie powinien byc winien. pamieci mam 1 GB podkrecac jej nie odkrecalem najwyzej do 30 Mhz dla rdzena a dla pamieci max. 40 bo chlodzenie ma dobre Arctica Coolinaga i wszedzie radiatorki na pamieci to ppomyslalem ze podkrece z poczatku bylo dobrze ale jak wiecej jej uzytkowalem to patzrylem iz cos jest nie tak i sie wraz cielal nawet jak zjechalem do deflautowych ustawien grafiki. Oby to byla wina AGPmam nadzieje ze pomoze :roll:
brtx:Nigdy nie mialem Solteka, ale chip nForce2 to najlepsze co moźe być pod Socket A. Znajac podejscie Solteka do produkcji plyt, konstrukcja zapewne solidna i podatna na O/C.
Jesli tylko kondenstaory nie popuchnięte to zkup dobry, choc wydaje mi sie ze cena mogłaby byc troszke nizsza, ale w sumie nie czepiam sie.
miałem 3 lata temu solteka na VIA to nie był zły, przesiadłem sie na MSI na chipie INTELA to roznice odczułem. ale jak sie zachowuje na nForce2 to nie wiem bo nie posiadałem nigdy tego, pouźytkuj a sam zobaczysz :)
jak wyzej brtx napisał nie jest zły zakup.
Nigdy nie mialem Solteka, ale chip nForce2 to najlepsze co moźe być pod Socket A. Znajac podejscie Solteka do produkcji plyt, konstrukcja zapewne solidna i podatna na O/C.
Jesli tylko kondenstaory nie popuchnięte to zkup dobry, choc wydaje mi sie ze cena mogłaby byc troszke nizsza, ale w sumie nie czepiam sie.
Strona 1 / 1