Witam.
Mam problem związany z ładowaniem się systemu Windows XP Pro SP2. Mianowicie podczas uruchamiania się systemu "Pasek ładowania" się Windowsa przechodzi u mnie aż 30 razy :O. Lecz gdy włączę CCleanera i usunę pliki związane z przeglądarką (coockie, pamięć podręczna, historia itp) to ładowanie się systemu spada do 10x. Lecz wystarczy, że włączę przeglądarkę, i znów muszę czekać 30 pasków, zanim się system włączy. ;/ Wcześniej nie miałem takich problemów. Do tego, gdy słucham muzyki i włączam jakiś program, to komputer strasznie muli, nawet muzyka się "spowalnia" i zacina.
Mój komputer:
Pentium 4 3.0 GHz
1,2 GB DDR2
Radeon 1200 bodajże
Czyżby czas na formata? Chciałbym Go uniknąć, ale jeśli nie będzie innego wyjścia...
Odpowiedzi: 10
hah, CCleaner za dużo mi wywalił tym razem ;P
Posiedziałem na Ubuntu, bo nie chciało mi się fiormatować. Teraz zrobiłem reinstalację systemu i zobaczymy jak to będzie, dzięki za pomoc ;-D
Tak, nic ciekawego nie ma. Jedyna rzecz, to Google Chrome, które na prawdę coś musi mieć z tym wspólnego ;/
Takich typowych rzeczy tłumaczyć mi nie musisz, zdałem do 4 technikum profil technik informatyk :D
Dlatego właśnie się pytałem odnośnie przeglądarki, bo to była bardzo dziwne. Może przeglądarka zapisywała ustawienia jakieś, które są wczytywane przy starcie ? Chodzi mi o Google Chrome. SP3 nie mam, bo kiedyś zainstalowałem i mi ciął kompa i od tamtej pory mu nie ufam ;f
Muzyke odtwarzam Foobarem2000 a filmy WMP 11. Prócz tego grywam w Counter Strike na Steamie.
Jeśli chodzi o pożeranie pamięci, to najwięcej ciągnie gg (shit to nowe gg) później jest Chrome, które jest dziwne, bo każda zakładka to oddzielny proces ;o
Dzięki [b]XanTyp[/b]. Staram się właśnie usunąć co tylko mogę z usług. Może coś pomoże. A co powiecie o tym, że jak czyszczę kompa z rzeczy powiązanych z przeglądarkami, to powoduje jego długie uruchamianie? Miał ktoś już takie problemy ?
@Edit
Hmm, po usunięciu Firefoxa i zrobieniu defragmentacji (mam połowę partycji wolną, 6GB) komputer uruchamia się po 35 przejściach paska :D Usunąłem z 10 usług ;]
@Edit2
Ostatecznie pomógł mi wpis do rejestru, który kiedyś znalazłem. Teraz komputer uruchamia się po 10 paskach.
[code]
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]
"VideoInitTime"=dword:000003a3
"AppLaunchMaxNumPages"=dword:00000fa0
"AppLaunchMaxNumSections"=dword:000000aa
"AppLaunchTimerPeriod"=hex:80,69,67,ff,ff,ff,ff,ff
"BootMaxNumPages"=dword:0001f400
"BootMaxNumSections"=dword:00000ff0
"BootTimerPeriod"=hex:00,f2,d8,f8,ff,ff,ff,ff
"MaxNumActiveTraces"=dword:00000008
"MaxNumSavedTraces"=dword:00000008
"RootDirPath"="Prefetch"
"HostingAppList"="DLLHOST.EXE,MMC.EXE,RUNDLL32.EXE"
"EnableSuperfetch"=dword:00000001
"EnablePrefetcher"=dword:00000000
[/code]
Przejrzyj usługi, które ci się uruchamiają razem z systemem. Autostart również.
Nie mam avasta. Mam tylko to co napisałem. A w autostarcie w msconfigu tylko stery realteka zaznaczone ;]
Prefetch czyszczę regularnie, temp też (zarówno w windowsie jak i w documents and settings użytkownika).
a masz avasta? moze on mulic kompa!
Avira AntyVir Personal Edition i ComboFix nie pomaga :)
HiJackThis też sprawdzałem i błędów nie ma.