Słuchawki i głośniki jednocześnie
Witam,
Posiadam słuchawki Plantronics DSP500 oraz Głosniki Creative (2 głosniki i subwoofer). Sluchawki podlaczane sa do komputera za pomoca wejsca USB, a głosniki za pomoca klasycznego wejscia urzadzen dzwiekowych (nie wiem jak sie nazywa - zielona koncowka ;)). W zwiazku z tym chcialbym zadac nastepujace pytanie:
1. Czy jest mozliwosc podlaczenia jednoczesnie do komputera i glosnikow i sluchawek za pomoca jakiejs przejsciowki i w zaleznosci od sytuacji zmieniania sluchawek na glosniki i odwrotnie (jakis przelacznik w przejsciowce?) - nalezy nadmienic ze sluchawki maja zainstalowane odpowiednie dla nich sterowniki... a co za tym idzie mam nastepne pytanie:
2. Czy glosniki beda dzialaly w wyzej wskazanej sytuacji - czyli na sterownikach od sluchawek?
3. Jesli istnieje taka przejsciowka, prosze o podanie nazwy badz jakiegos linka do niej - bylbym bardzo wdzieczny za podanie rowniez linka do tego przedmiotu w allegro. :)
Mam nadzieje ze trafnie udalo mi sie opisac zainstaniala sytuacje i nikt nie bedzie mial problemow ze zrozumieniem moich intencji... :D
Wymagania moze i mam duze no ale coz... licze na jakas uprzejma osobe ktora postara sie mi pomoc :P
Pozdrawiam :]
Odpowiedzi: 1
Witam,
Oj z tym to może być ciężko - a cały problem tkwi w tym że słuchawki są na USB ( powiem szczerze że pierwszy raz słyszę o słuchawkach na USB ) Sam posiadam dość dobre słuchawki ( Creative HQ1500 + DDTS-30 ) i mają wyjście na zwykłego jacka ( 3,5" ) u mnie sprawę rozwiązuje zew. karta dźwiękowa która posiada osobne wejścia na słuchawki oraz zestaw głośników - i całość pięknie się sprawuje.
Hmm co do tej przejściówki to raczej nic z tego nie wyjdzie - ponieważ te słuchawki jeżeli są na USB to pobierają przy tym jakieś napięcie którego nie pobierzesz przy normalnym jacku - no ale mogę się mylić ;)
Pozdrawiam
<p>ajtt... właśnie... zapomniałem dodac ze sluchawki maja wbudowana karte dzwiekowa (osadzona na kablu) - no i to jest chyba glowna przyczyna tego, ze sa pod USB. MIałem kiedys inne sluchawki, rowniez z karta dzwiekowa wbudowana i tez byly pod USB wiec zadziwia mnie, ze nie spotkales sie nigdy z takim rozwiazaniem... :)</p><p> <br />Temacik pisze tez dlatego, ze zasiegajac porad w sklepie zostalem skierowany na gielde komputerowa ze wskazowka ze cos takiego istnieje wiec udalem sie na to forum w celu uzyskania glebszych informacji... : ]</p><p> </p><p>Pozdrawiam po raz kolejny ;) </p>
<span style="font-size:10pt;font-family:Arial;"><br />może to i dziwne ale nie słyszałem o takich cudach słuchawki + karta dźwiękowa. Na moje oko nie dostaniesz takiej przejściówki. Jeżeli Twoje urządzenie jest na USB to jednocześnie pobiera ono jakieś napięcie ( 5V ) z portu USB, a jak podłączysz te słuchawki pod gniazdo Jacka to skąd weźmiesz napięcie ? W tym przypadku na pewno karta dźwiękowa pobiera jakieś napięcie – bo nie same słuchawki … </span>