skuteczność ad–aware i inne
czy ad–aware będzie w stanie zabezpieczyć cały mój komp jeśli chodzi o trojany itp.. czy działa on równieź wtedy gdy ktoś będzie chciał się do mnie włamać? jaki program najlepiej dobrać do tego typu ochrony?
Odpowiedzi: 6
zabieram się do lektury...
zabieram się do lektury...
Diesel:powiedzcie mi czy to wszystko co mam zainstalowane w zupełności mi wystarczy:
[1] os to win xp home sp1
[2] latki:
KB823980
KB824146
KB828741
KB835732
[3] antywir:
Kaspersky Personal AntiVIrus 5.0.142
[4] firewall:
systemowy
Kerio Personal Firewall 4.0.16
"Wystarczy – nie wystarczy oto jest pytanie"
Jesli uzywasz np tylko komunikatora (zakladam ze nie masz kolegow o aspiracjach hakierskich :P) i przegladasz strony uznane powszechnie za bezpieczne to w ogole nie potrzebujesz AV
Skutecznosci AV to wartosc wzgledna i zalezy zarowno od sytuacji jak i od samego uzytkownika komputera
Sam musisz przetestowac te programy i stwierdzic ktory jest najodpowiedniejszy do Twoich potrzeb
Podobnie sie ma sprawa z łatkami, SP itd..
Sa dwie szkoły
Polecam przeczytanie kilku tematow z archiwum i wybranie zestawu najodpowiedniejszego
powiedzcie mi czy to wszystko co mam zainstalowane w zupełności mi wystarczy:
[2] latki:
KB823980
KB824146
KB828741
KB835732
[3] antywir:
[4] firewall:
systemowy
[2] latki:
KB823980
KB824146
KB828741
KB835732
[3] antywir:
[4] firewall:
systemowy
AdAware w wersji freeware nie ma modułu chroniącego komputer w czasie rzeczywistym–jest to dostępne w wersji pro, więc posłuźyć moźe tylko jako skaner. Usuwa śmieci typu spyware, adware, być moźe ma teź moźliwość wykrycia kilku trojanów.
Ochronić przed wirusami/trojanami/robakami cię nie ochroni, do tego celu słuźą:
1.Zdrowy rozsądek i łut szczęścia :wink:
2.Łatki na system.
3.Firewall.
4.Antywirus z działającym monitorem w tle.
Ochronić przed wirusami/trojanami/robakami cię nie ochroni, do tego celu słuźą:
1.Zdrowy rozsądek i łut szczęścia :wink:
2.Łatki na system.
3.Firewall.
4.Antywirus z działającym monitorem w tle.
Diesel:czy ad–aware będzie w stanie zabezpieczyć cały mój komp jeśli chodzi o trojany itp.. czy działa on równieź wtedy gdy ktoś będzie chciał się do mnie włamać? jaki program najlepiej dobrać do tego typu ochrony?
Od wykrywania i czasem usuwania trojanow, robakow, wirusow to AV jest przeznaczony
Od włamań jaki firewall przydal by sie
Programy pokroju Ad–Awere, Spybot S&D maja za zadanie odnajdywanie/usuwanie programow szpiegujacych, niegroznych trojanow oraz szeroko rozumianych smieci
Strona 1 / 1