Sklep z fajnymi "zabawkami" :)

Moźe to nie jest wielkie odkrycie :wink: ale pomyślałem źe moźe ktoś teź sobie skoźysta.

Sklep z częściami do komputerów m.in. wyciszanie PC, modyfikacje, okablowanie, chłodzenie (wodne teź), panele/regulatory....i inne bajery.

Strona główna:
http://4max.com.pl/default.asp

Tu są dwie rzeczy, po połączeniu ich moźe to dać ciekawy efekt chłodzenia dysku twardego.
Otóź chciałbym sie was poradzić co myślicie o tym:

Zalman ZM–2HC2:
http://4max.com.pl/default.asp?g=26&gg=19&produkt=943

Sharkoon HDD Cooler:
http://4max.com.pl/default.asp?g=26&gg=19&produkt=1607

Za te dwie rzeczy trzeba dać ok. 130 PLN noooo to chyba jeszcze nie tak droooogo. No i właśnie chce sobie to kupić :P co o tym sądzicie??? jakie jest wasze zdanie???

Pozdrawiam.misiek

Odpowiedzi: 10

No akurat testowalem u siebie, sprawdzalem orgnaloptczynie, a nawet stetoskopem lekarskim wszystkie wiatraki i podzespoly, akurat w moim przypadku dyski chodza bardzo cichutko i nie wywoluja wibracji, a co do wentylatorow w budzie to , mam 3 sztuki, jeden z przodu 120, jeden z boku 80 i jeden z tylu 120, wszystkie zamontowane na guwowych wieszakach, wiec zaden z nich nie przenosi wibracji.
mettal
Dodano
07.07.2005 17:30:06
mettal:
moj maxtor grzal sie bez wentyla na ponad 50*C, gdy zalozylem wentylator, typowy do dyskow twardych, przykrecany pod dysk schlodzil go do 40*C.
:D Właśnie sobie zamówiłem Sharkoon HDD Cooler: http://4max.com.pl/default.asp?g=26&gg=19&produkt=1607 jest spoko, dyskacza chłodzi bez problemów (Seagate 7200RPM 8cache 160GB) :( tylko troche hałasuje.

mettal:
Ale zrezygnowalem z tego montujac na przodzie budy, wentylator 120mm, wciagajacy zimne powietrze i zarazem, chladzacy tego maxtora, bo powietrze owiewa go z gory i z dolu, temperatura spadla do 36*C.
Tak, zapewne masz racje, ja teź tak miałem ale pomyślałem źe lepiej będzie kiedy umieszcze dysk w kieszeni 5'25 na sznurkach gumowych (własnej roboty) 8) :D . Wiatraki które mam w budzie powodują źe cały komp "drźy", a i dysk mógł być naraźony na te drgania, no i biurko mam takie źe jak potrące to i komp sie ruszy, bo mam go na nim a nie w "dolnej szufladzie" :) (poprostu do kompa lepiej jest sie dostać). Teraz dysk huśta sie jak na hamaku :D . A temperatury nie mierze źadnym progsem tylko po dotyku patrze czy jest gorący, mimo źe nie owiewa go z góry,....jest dobrze.

mettal:
A dzieki temu mamy dwa w jednym, wentyl w budzie za 40zł i chlodzenie dysku.

To teź jest dobry pomysł, mniej wiatraków, mniej hałasu i pod warunkiem źe dysk jest zamocowany (gumki + śruby). No i to, gdzie stoi komp. :wink:

Pozdrawiam
misiek1313
Dodano
07.07.2005 16:21:16
Dobra rada, moj maxtor grzal sie bez wentyla na ponad 50*C, gdy zalozylem wentylator, typowy do dyskow twardych, przykrecany pod dysk schlodzil go do 40*C. Ale zrezygnowalem z tego montujac na przodzie budy, wentylator 120mm, wciagajacy zimne powietrze i zarazem, chladzacy tego maxtora, bo powietrze owiewa go z gory i z dolu, temperatura spadla do 36*C.

A dzieki temu mamy dwa w jednym, wentyl w budzie za 40zł i chlodzenie dysku.

Pozdrawiam
mettal
Dodano
05.07.2005 10:29:39
Chłodzenie dysku... Nie lepiej wstawić zwykły cichy wentylator bokiem albo ze by od przodu dmuchał? Teź dobry efekt a o ileź tańszy... 4MAX jest fajny w sumie:)
Mglisty
Dodano
04.07.2005 02:23:11
4Max to najdroźszy sklep z chłodzeniem jaki znam...
darek_dade
Dodano
01.07.2005 03:21:18
spiderko napisał:
prawie 150zł na chłodzenie dysku to trochę duźo.
Owszem duźo, ale pomyślałem źe lepiej zabezpieczyć dysk, słyszałem źe dysk to jedyne urządzenie z którym jest najwięcej problemów. Więc moźe warto? :)
spiderko napisał:
Jaki masz dysk twardy? Ile ma obrotów i jak bardzo się grzeje?
Seagate 7200 RPM (8 cache) 160 GB a grzeje sie grzeje :twisted: :D

sdz napisał:
widac ze sie swiezo zalogowl i promuje sklep – czyli spam forum'owy – dno....
#@%*$!?$@!#%$ :shock: :D
misiek1313
Dodano
30.06.2005 14:27:19
sdz:

ty zalogowałeś sie później od niego... a sklepy mozna tu promować... pisac które fajne, które oszukują a które są tanie i godne uwagi... niewiem co dnem chciałeś nazwać, bo ja raczej wypowiedź twoją czyli mało na miejscu posta nabicie
adik154
Dodano
30.06.2005 12:58:21
heh, teź mi promocja, jak ktoś siedzi w moddingu to raczej zna ten sklep bo jest jednym z najlepszych ...
Lucky
Dodano
30.06.2005 12:47:13
Anonymous
Dodano
30.06.2005 11:41:26
Chłodzenie niczego sobie, sklep mi znany, ale prawie 150zł na chłodzenie dysku to trochę duźo. To juź prawie dysk nowy moźna kupić.

Jaki masz dysk twardy? Ile ma obrotów i jak bardzo się grzeje?
spiderko
Dodano
30.06.2005 11:36:41
misiek1313
Dodano:
30.06.2005 00:32:04
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1