Składanie kompa i poźniejsza konfiguracja.
Po prostu mam zamiar kupić pojedyńcze części i sam to wszystko złoźyć do kupy. O ile z tym nie będzie problemów, to zastanawiam się czy coś poźniej będzie trzeba konfigurować. Głównie chodzi mi o płytę główna, jakieś zworki, bios ? (nie chciałbym czegoś spalić, jeśli to jest wogóle moźliwe). Gdzieś moźna na ten temat poczytać co i jak (a moźe wszystko jest w instrukcji płyty, procesora)? No chyba źe nie trzeba nic zmieniać, wystarczy wszystko odpowiednio podpiąć i juź będzie chulać.
Jeśli wiecie coś na ten temat, byłbym wdzięczny.
płyta ECS
procesor Athlon XP
pamięć DDR 333Mhz
Jeśli wiecie coś na ten temat, byłbym wdzięczny.
płyta ECS
procesor Athlon XP
pamięć DDR 333Mhz
Odpowiedzi: 20
Komputerek złoźony i od pewnego czasu śmiga aź miło. Mimo wszystko prosta sprawa, praktycznie do ustawienia nic nie ma, a juź źeby coś zepsuć nie ma mowy. Przynajmniej w moim przypadku. A ja nastawiałem się na cos w stylu 486 :oops: Na szczescie to juź nie te czasy.
Dzięki wszystkim za pomoc
Dzięki wszystkim za pomoc
ja bym sugerowal sie tym :
co do tytulowego pytania, to sciagasz manuala z net'u (szczesciarz, jak juz posiadasz) i szukasz takich pozycji jak Vcore – napiecie na procesor (standartowo wydrukowane) oraz odnajdujesz kombinacje zworek/dip'ow dla twojego procesora (zwykle manual zawiera kombinacje mnoznika i szyny dla wszystkich supportowanych procow) jak chcesz podkrecac (max 30 % i to z modlitwa do bozi lub innego tam :D + dobry cooling) nie zapominaj, ze np. celki maja zablokowany mnoznik (to musisz zaopatrzyc sie w olowek :D) no i oczywiscie zwiekszyc odpowiednio napiecie i mnoznik.
pozdroofki
Or change Sandra options to enable them
co do tytulowego pytania, to sciagasz manuala z net'u (szczesciarz, jak juz posiadasz) i szukasz takich pozycji jak Vcore – napiecie na procesor (standartowo wydrukowane) oraz odnajdujesz kombinacje zworek/dip'ow dla twojego procesora (zwykle manual zawiera kombinacje mnoznika i szyny dla wszystkich supportowanych procow) jak chcesz podkrecac (max 30 % i to z modlitwa do bozi lub innego tam :D + dobry cooling) nie zapominaj, ze np. celki maja zablokowany mnoznik (to musisz zaopatrzyc sie w olowek :D) no i oczywiscie zwiekszyc odpowiednio napiecie i mnoznik.
pozdroofki
Lubię experymentować, ale jeźeli chodzi o podkręcanie to trochę się boję nie chce teraz mi się w BIOS wchodzić, ale wydaje mi się, źe częstotliwości szyny moźna na mojej płycie zmieniać w 1MHz krokach. Mam jeszcze małe pytanko przetestowałem mojego PC Sandrą i jest taki problem, z którym nie wiem, co zrobić. :shock: Kontrolery bazowe są obecnie wyłączone. Sprawdź ustawiania BIOSu nie mam pojęcia gdzie tego szukać. A po Angielsku którego nie stety nie znam wygląda to tak "Warning W2533 – The system has host controllers that have not been enabled by the BIOS/OS. It may be possible to obtain information by querying devices (if any) attached to these host controllers if they were to be enabled.
Fix: Check BIOS settings and enable the host controllers. Or change Sandra options to enable them"
SiSoft Sandra Help File
Pozdrawiam
Fix: Check BIOS settings and enable the host controllers. Or change Sandra options to enable them"
SiSoft Sandra Help File
Pozdrawiam
jasne tylko jesli ustawisz procka na takie parametry zeby miał 2000 Mhz to juz mi nie ruszy :D.pamietam jak miałem stara płyte musiałem ciagle robic reset zworkiem :D
Ja mam Abit VH 6 II bezzworkową. parametry pracy procesora szynę mnoźnik i napięcie ustawiasz w biosie wspaniała sprawa dla podkręcaczy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Te zulus teź mam ABITA ST6 :D.
Mój Abit ma takie coś. Nazywa się to Softmenu III, ale muszę wyłączyć na płycie swicha źeby uaktywnić menu w biosie. Mam dwie opcje zwory albo Bios, a są płyty tylko z ustawianiem poprzez Bios.
Tylko największa niedogodnośc to małe pole do popisu dla overclockerów :cry: .
Nie no wręcz przeciwnie :D :lol:
Nie no wręcz przeciwnie :D :lol:
Tak trudno w to uwieźyć?
te co ustawia sie parametry pracy procesora np mnoznik,szyne i napiecie z BIOSU ??
Aleź są płyty bezzworkowe. Nie pamiętam które modele dokładnie ale są.
Zgadzam sie.Szkoda tylko ze nie ma płyt kture wszystko automatycznie by za nas zrobiły :D
Zgadzam sie.Szkoda tylko ze nie ma płyt kture wszystko automatycznie by za nas zrobiły :D
Ale generalnie rzecz biorąc to z instrukcją w ręce skonfigurowanie zworek nie stanowi większego problemu.
Zreeszta jak kupujesz procesor czy płyte zawszse jest to na gwarancji a ty po prostu mozesz powiedziec gosciowi ze przyszłęs zamontowałes no i nic nie chciało działac :D
Osobiście wybrałbym słabszego procka kosztem lepszej płyty. Tak na marginesie w PC Wordzie z października jest dobrze opisana konfiguracja BIOS–u, a źe wszystkie płyty mają w większości te same opcje to polecam Ci zakup.
No najpierw rozszyfruj ktura zworka jest do czego.Potem wywnioskuj co jest warzne(np. modem nie jest tak warzny jak napewno procesor)a co jest drugorzędne.Te warzne potrzebują specjalnej uwagi. A jak się dokumasz o co hodzi to juź idzie gładko.
Dzięki wszystkim.
Wychodzi na to, źe jednak jest problem. Komputer na którym obecnie pracuje sam złoźyłem, tylko źe gość od którego kupiłem płytę główną z prockiem na pokładzie wyzworkował ją wcześniej odpowiednio.
Ale jeśli dobrze rozumiem taka podstawowa konfiguracja (po prostu źeby komp ruszył i nic nie poszło z dymem :wink: polega jedynie na odpowiednim ustawieniu zworek płyty głównej).
Zaprosić kogoś kto się na tym zna nie mam niestety moźliwości. Serwis to znowu dodatkowe koszty, a i tak jestem na minusie.
Moźe ktoś mógłby mi powiedzieć na jakie zworki (odpowiadają za co) szczególnie zwrócić uwagę, gdyź ich niewłaściwa konfiguracja moźe prowadzić do uszkodzenia czegoś w komputerze.
Wychodzi na to, źe jednak jest problem. Komputer na którym obecnie pracuje sam złoźyłem, tylko źe gość od którego kupiłem płytę główną z prockiem na pokładzie wyzworkował ją wcześniej odpowiednio.
Ale jeśli dobrze rozumiem taka podstawowa konfiguracja (po prostu źeby komp ruszył i nic nie poszło z dymem :wink: polega jedynie na odpowiednim ustawieniu zworek płyty głównej).
Zaprosić kogoś kto się na tym zna nie mam niestety moźliwości. Serwis to znowu dodatkowe koszty, a i tak jestem na minusie.
Moźe ktoś mógłby mi powiedzieć na jakie zworki (odpowiadają za co) szczególnie zwrócić uwagę, gdyź ich niewłaściwa konfiguracja moźe prowadzić do uszkodzenia czegoś w komputerze.