Składanie kompa i poźniejsza konfiguracja.

Po prostu mam zamiar kupić pojedyńcze części i sam to wszystko złoźyć do kupy. O ile z tym nie będzie problemów, to zastanawiam się czy coś poźniej będzie trzeba konfigurować. Głównie chodzi mi o płytę główna, jakieś zworki, bios ? (nie chciałbym czegoś spalić, jeśli to jest wogóle moźliwe). Gdzieś moźna na ten temat poczytać co i jak (a moźe wszystko jest w instrukcji płyty, procesora)? No chyba źe nie trzeba nic zmieniać, wystarczy wszystko odpowiednio podpiąć i juź będzie chulać.
Jeśli wiecie coś na ten temat, byłbym wdzięczny.

płyta ECS
procesor Athlon XP
pamięć DDR 333Mhz

Odpowiedzi: 20

Komputerek złoźony i od pewnego czasu śmiga aź miło. Mimo wszystko prosta sprawa, praktycznie do ustawienia nic nie ma, a juź źeby coś zepsuć nie ma mowy. Przynajmniej w moim przypadku. A ja nastawiałem się na cos w stylu 486 :oops: Na szczescie to juź nie te czasy.
Dzięki wszystkim za pomoc
Przemo1980
Dodano
31.10.2002 02:12:26
ja bym sugerowal sie tym :
Or change Sandra options to enable them

co do tytulowego pytania, to sciagasz manuala z net'u (szczesciarz, jak juz posiadasz) i szukasz takich pozycji jak Vcore – napiecie na procesor (standartowo wydrukowane) oraz odnajdujesz kombinacje zworek/dip'ow dla twojego procesora (zwykle manual zawiera kombinacje mnoznika i szyny dla wszystkich supportowanych procow) jak chcesz podkrecac (max 30 % i to z modlitwa do bozi lub innego tam :D + dobry cooling) nie zapominaj, ze np. celki maja zablokowany mnoznik (to musisz zaopatrzyc sie w olowek :D) no i oczywiscie zwiekszyc odpowiednio napiecie i mnoznik.

pozdroofki
Eximius
Dodano
31.10.2002 01:20:53
Lubię experymentować, ale jeźeli chodzi o podkręcanie to trochę się boję nie chce teraz mi się w BIOS wchodzić, ale wydaje mi się, źe częstotliwości szyny moźna na mojej płycie zmieniać w 1MHz krokach. Mam jeszcze małe pytanko przetestowałem mojego PC Sandrą i jest taki problem, z którym nie wiem, co zrobić. :shock: Kontrolery bazowe są obecnie wyłączone. Sprawdź ustawiania BIOSu nie mam pojęcia gdzie tego szukać. A po Angielsku którego nie stety nie znam wygląda to tak "Warning W2533 – The system has host controllers that have not been enabled by the BIOS/OS. It may be possible to obtain information by querying devices (if any) attached to these host controllers if they were to be enabled.
Fix: Check BIOS settings and enable the host controllers. Or change Sandra options to enable them"

SiSoft Sandra Help File
Pozdrawiam
Kiepski Waldek
Dodano
16.10.2002 01:38:00
jasne tylko jesli ustawisz procka na takie parametry zeby miał 2000 Mhz to juz mi nie ruszy :D.pamietam jak miałem stara płyte musiałem ciagle robic reset zworkiem :D
Dark Angel
Dodano
15.10.2002 12:12:28
Ja mam Abit VH 6 II bezzworkową. parametry pracy procesora szynę mnoźnik i napięcie ustawiasz w biosie wspaniała sprawa dla podkręcaczy.
Pozdrawiam
Kiepski Waldek
Dodano
15.10.2002 01:16:31
Te zulus teź mam ABITA ST6 :D.
Dark Angel
Dodano
14.10.2002 12:19:51
Mój Abit ma takie coś. Nazywa się to Softmenu III, ale muszę wyłączyć na płycie swicha źeby uaktywnić menu w biosie. Mam dwie opcje zwory albo Bios, a są płyty tylko z ustawianiem poprzez Bios.
zulus
Dodano
14.10.2002 01:39:41
Tylko największa niedogodnośc to małe pole do popisu dla overclockerów :cry: .
SLAY3R
Dodano
14.10.2002 01:35:35
Nie no wręcz przeciwnie :D :lol:
Dark Angel
Dodano
14.10.2002 01:32:56
Nie no wręcz przeciwnie :D :lol:
Dark Angel
Dodano
14.10.2002 01:32:56
Tak trudno w to uwieźyć?
SLAY3R
Dodano
14.10.2002 01:30:13
te co ustawia sie parametry pracy procesora np mnoznik,szyne i napiecie z BIOSU ??
Dark Angel
Dodano
14.10.2002 01:27:50
Aleź są płyty bezzworkowe. Nie pamiętam które modele dokładnie ale są.
SLAY3R
Dodano
14.10.2002 01:23:55
Zgadzam sie.Szkoda tylko ze nie ma płyt kture wszystko automatycznie by za nas zrobiły :D
Dark Angel
Dodano
14.10.2002 01:18:16
Zgadzam sie.Szkoda tylko ze nie ma płyt kture wszystko automatycznie by za nas zrobiły :D
Dark Angel
Dodano
14.10.2002 01:18:16
Ale generalnie rzecz biorąc to z instrukcją w ręce skonfigurowanie zworek nie stanowi większego problemu.
SLAY3R
Dodano
14.10.2002 01:04:50
Zreeszta jak kupujesz procesor czy płyte zawszse jest to na gwarancji a ty po prostu mozesz powiedziec gosciowi ze przyszłęs zamontowałes no i nic nie chciało działac :D
Dark Angel
Dodano
14.10.2002 01:02:14
Osobiście wybrałbym słabszego procka kosztem lepszej płyty. Tak na marginesie w PC Wordzie z października jest dobrze opisana konfiguracja BIOS–u, a źe wszystkie płyty mają w większości te same opcje to polecam Ci zakup.
zulus
Dodano
14.10.2002 00:53:06
No najpierw rozszyfruj ktura zworka jest do czego.Potem wywnioskuj co jest warzne(np. modem nie jest tak warzny jak napewno procesor)a co jest drugorzędne.Te warzne potrzebują specjalnej uwagi. A jak się dokumasz o co hodzi to juź idzie gładko.
Lezio111
Dodano
14.10.2002 00:08:17
Dzięki wszystkim.
Wychodzi na to, źe jednak jest problem. Komputer na którym obecnie pracuje sam złoźyłem, tylko źe gość od którego kupiłem płytę główną z prockiem na pokładzie wyzworkował ją wcześniej odpowiednio.
Ale jeśli dobrze rozumiem taka podstawowa konfiguracja (po prostu źeby komp ruszył i nic nie poszło z dymem :wink: polega jedynie na odpowiednim ustawieniu zworek płyty głównej).
Zaprosić kogoś kto się na tym zna nie mam niestety moźliwości. Serwis to znowu dodatkowe koszty, a i tak jestem na minusie.
Moźe ktoś mógłby mi powiedzieć na jakie zworki (odpowiadają za co) szczególnie zwrócić uwagę, gdyź ich niewłaściwa konfiguracja moźe prowadzić do uszkodzenia czegoś w komputerze.
Przemo1980
Dodano
13.10.2002 23:47:10
Przemo1980
Dodano:
13.10.2002 20:31:41
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2