Składamy zestaw ;-)
Cóż, jako, że stary dziad odmówił posłuszeństwa już niemal w ogóle, pora rozejrzeć się za czymś nowym.
Znalazłem całkiem przystępny sklep internetowy, a co ciekawe mający jedną z siedzib niemal rzut beretem od mojego miejsca zamieszkania. [url]www.sprzetkom.pl[/url] Ceny wydają się być zdecydowanie bardziej zadowalające niż np. w Komputroniku itp.
Zestaw ma służyć gerneralnie śmiganiu po internecie, jako bank muzyki, do programów biurowych. Jednak, chciałbym również przestać wreszcie wychodzić z empiku zawstydzony, ze spuszczoną głową miast kupić sobie jakiegoś nowego rpg :)
Na dzień dzisiejszy wyprodukowałem coś podobnego:
1. AMD ATHLON 64 X2 4600+ BOX (AM2) - 427.00 zł
2. ASUS M2N-PLUS SLI VISTA EDITION NF500 SLI SAM2 - 376.00 zł
3. PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E (Sonic) (1,3ns) (600/1600) - 485.00 zł
4. HDD SEAGATE 160GB ST3160815AS SATA II 8MB - 195.00 zł
5. PATRIOT DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 CL4 EP LLK - 408.00 zł
6. DVD-REC LG GSA-H44N OEM CZARNY - 116.00 zł
7. FDD 1.44 MB SAMSUNG BLACK - 26.00 zł :)
8. OBUDOWA ARCTIC COOLING SILENTIUM T5 PRO 500W - 377.00 zł
RAZEM - 2410.00 zł
W związku z powyższym nasuwa się kilka, pewno banalnych pytań :
a). Czy jest jakiś generalnie większy sens na tą chwilę dołożyć blisko dwie stówy i podmienić procek np. na ATHLON 64 X2 5200+ za 607.00 zł ? (Czy ów większy cache ma tak wielkie znaczenie?)
b). Czy Palit z numerkiem 8600GT to tylko chłyt matetingowy, a warto rozejrzeć się za czymś innym ?
c). Czy pamięci wybrałem "dobre" ? (Generalnie kombinuję, co to za radosne oznaczenie EP LLK)
d). Nazwa budy brzmi ładnie, ale jak to wygląda w rzeczywistości ?
e). Generalnie proszę o spostrzeżenia własne :)
Pozdrawiam,
Andrzej.
Odpowiedzi: 1
Ogólnie zestaw dobry, ale mam kilka zastrzeżeń:
1. Zamiast procka AMD wybrałbym coś z oferty Intela (najlepiej Core 2 Duo) - są od Athlonów bardziej przystępne cenowo i wydajniejsze.
2. Palit powinien być OK, sam bym takiego chciał - na razie nie warto dopłacać do 8800, 8600GT naprawdę niewiele się od niego różni.
3. Patrioty zdają się OK, tu nie mam większych obiekcji.
4. Obudowa i zasiłka w porządku.
5. I to by było na tyle. Jak coś mi się przypomni, na pewno napiszę.
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1
[quote=brachiozaur] 1. Zamiast procka AMD wybrałbym coś z oferty Intela (najlepiej Core 2 Duo) - [u]są od Athlonów bardziej przystępne cenowo i wydajniejsze.[/u] [/quote] Może i tak , ale li tylko w benchmarkach .Przy takiej konfiguracji jaką OrsOn podał, konia z rzędem temu, kto na dwóch zestawach z podobną konfiguracją, "wyczuje" który to Athlon a który Intel