Skaner
Elo! Mam taki "klein problem". Przywiozlem z Niemiec skaner Agfa SnapScan 310, bez kabla do podlaczenia z kompem i bez sterownikow. Wiadomo kabel i sterowniki to z pozoru pestka. Kabelek kupilem jaki nalezy, sterownikow znalezc nie moge. A co najdziwniejsze Windows nie widzi ze podlaczylem jakis nowy sprzet. Sciagajac jakis program do skanowania ze strony Agfy informuje mnie ze sprzet nie jest podlaczony. Komputerek mam dosyc stary i ten skaner wydaje mi sie tak samo wiekowy jak i moj sprzet. Prosze Was o pomoc :)
Odpowiedzi: 9
widzsz,nikt mi nic nie wepchal tylko chcieli go wywalic a ja sobie pomyslalem ze moze sprawdze u siebie jak to dziala, wiec zabralem go z czystej ciekawosci ze moze by jakos chodzil,ale skoro nie to zadna strata bo nawet za niego nie placilem (juz lezy w smietniku – moze ktos sobie go zabral) :wink:
TicTac:No tak. O tyle dobrze ze ja tego nie kupilem w niemczech tylko dostalem od znajmowych Niemcow ktorzy akurat kupili sobie jakis nowy, a ze kasy maja to chcieli go wywalic wiec powiedzialem ze sobie wezme i sprawdze czy bedzie dzialal, a ze to jak sam wyglad wskazuje stary skaner pomyslalem ze z moim kompem powinien dzialac. No trudno :)
Chce ktos kupic skaner Agfa SnapScan310 :lol: :lol: :lol: :lol: :?: (zartowalem, wywalam go bo po co ma mi miejsce zajmowac)
wepchali ci starego [naprawde starego] zloma z NRD i to jeszcze niekompletnego – lol
fajni ci "znajomi"
idz do sklepu i kup jakiegos HPka pod USB bedziesz mial o niebo lepsza jakosc ;)
No tak. O tyle dobrze ze ja tego nie kupilem w niemczech tylko dostalem od znajmowych Niemcow ktorzy akurat kupili sobie jakis nowy, a ze kasy maja to chcieli go wywalic wiec powiedzialem ze sobie wezme i sprawdze czy bedzie dzialal, a ze to jak sam wyglad wskazuje stary skaner pomyslalem ze z moim kompem powinien dzialac. No trudno :)
Chce ktos kupic skaner Agfa SnapScan310 :lol: :lol: :lol: :lol: :?: (zartowalem, wywalam go bo po co ma mi miejsce zajmowac)
Na chłopski rozum musisz mieć kontroler SCSI (karta wsadzana do slotu ISA – wiekowy standart) Żadne oprogramowanie tego nie zastąpi.
Na twoim miejscu kupiłbym inny skaner, taki z nowszych standartów (LPT lub USB)
Na twoim miejscu kupiłbym inny skaner, taki z nowszych standartów (LPT lub USB)
Tak sobie ten przytoczony fragment czytam i – pewnie się czepiam – nie wiem czy to aby kwestia kabla,a nie kontrolera SCSI, o którym w tekście mowa.
Jeźeli to rzeczywiście skaner SCSI to komputer musi mieć "na pokładzie" kontroler , a aby go obsadzić to płyta musi być w złącze ISA wyposaźona.
W sumie nic na ten temat nie napisałeś. wydaje mi się więc, źe ...... koniec wróźenia.
Jeźeli to rzeczywiście skaner SCSI to komputer musi mieć "na pokładzie" kontroler , a aby go obsadzić to płyta musi być w złącze ISA wyposaźona.
W sumie nic na ten temat nie napisałeś. wydaje mi się więc, źe ...... koniec wróźenia.
to wlasnie z tej strony zassalem te "sterowniki" i po ich instalacji mowi mi ze skaner nie jest podlaczony.
Kabla nie dostalem ale mam juz.
A co to tej instrukcji to nie kapuje z niej za duzo
Scanner Driver
* Switch on your scanner and your computer.
* Open the Control Panel.
* Open the SCSI Adapters. (The SCSI Adapters dialog box appears)
* Select the Drivers page and click Add. (The Install Driver dialog box appears)
* Select Adaptec in the Manufacturers list and 'Adaptec AHA151x' in the SCSI Adapter list.
* Click OK. (The installation of the driver is finished. Your computer will restart)
Wiem ze mam szukac czegos w Panelu Sterowania ale nie wiem czego... :(
Kabla nie dostalem ale mam juz.
A co to tej instrukcji to nie kapuje z niej za duzo
Scanner Driver
* Switch on your scanner and your computer.
* Open the Control Panel.
* Open the SCSI Adapters. (The SCSI Adapters dialog box appears)
* Select the Drivers page and click Add. (The Install Driver dialog box appears)
* Select Adaptec in the Manufacturers list and 'Adaptec AHA151x' in the SCSI Adapter list.
* Click OK. (The installation of the driver is finished. Your computer will restart)
Wiem ze mam szukac czegos w Panelu Sterowania ale nie wiem czego... :(
Strona z sterownikami Agfy –
http://www.agfa.com/digicam_scanner_drivers/
Instrukcja obsługi w j.angielskim – http://www.uktsupport.co.uk/scanner/agfa/agfascan.htm
Z instrukcji wynika iź jest to skaner podłączany poprzez karte SCSI (na slocie ISA), takowa powinna się znajdować w zestawie ze skanerem.
http://www.agfa.com/digicam_scanner_drivers/
Instrukcja obsługi w j.angielskim – http://www.uktsupport.co.uk/scanner/agfa/agfascan.htm
Z instrukcji wynika iź jest to skaner podłączany poprzez karte SCSI (na slocie ISA), takowa powinna się znajdować w zestawie ze skanerem.
nie, przez to takie szerokie podłączenie – nie przez com tylko to wieksze
Skaner łączy się z kompem przez interfejs USB?
Strona 1 / 1