Skad wziac dobre sterowniki do myszki Logitech RX300 ?
Witam. Zakupilem niedawno mysz optyczna Logitech RX300. Wersja OEM wiec bez sterownikow i pudelka. Wszystko byloby swietnie gdyby nie brak odpowiednich sterow do niej. Na stronie firmowej Logitecha sa sterowniki uniwersalne do myszek optycznych. Do mojej jakiegos konkretnego stera nie ma. Zainstalowalem wiec te ktore byly, czyli uniwersalne. Myszka dziala sprawnie ale... No wlasnie jest jedno "ale", a w zasadzie dwa. Po pierwsze nie mam mozliwosci regulacji i ile linijek ma przewijac kolko w myszce (kolezanka ma starsza wersje Logitecha i jest ta opcja). Druga sprawa to to, ze model ktory posiadam ma odchylane kolko w prawo i w lewo do przewijania szerokich dokumentow. Za cholere nie da sie tego aktywowac. W menu myszki nic nie ma. Szukalem roznych sterow i nic. Jak wiec mam w pelni wykorzystac mozliwosci tej myszki?? Jeszcze na dodatek nie ma Polskiej strony i polskiej obslogi klienta gdzie mozna im ten problem przedstawic. Moze ktos zna ten model ktory posiadam (jest dostyc popularny w sklepach i na Allegro) i jest w stanie mi pomoc.
Pozdrawiam,
Mariusz.
Pozdrawiam,
Mariusz.
Odpowiedzi: 19
Witam ja juź rozwiazałem problem ze sterami do tej myszy , wystarczy ze strony logitecha zassać sterownik => setpoint247enu.exe .No u mnie śmiga elegancko przesuwanie na boki , zoom ,jednym słowem jest miodnie .aha sterownik akurat u mnie się nie odpalił gdy mysz była na ps2,ale gdy zapiąłem ja po usb ( po uprzednim zainstalowaniu sterów ) ,myszka automatycznie została skonfigurowana i ustawiona .
dla pewnnosci sprawdz moźe na innym komputerze – moźe cos z samą myszką jest nie tak / chociaź to mało prawdopodobne – ale zawsze moźe być inaczej ;)
Nie testowalem tej myszy na innych kompach. Podejrzewam, ze bedzie tak samo. Chodzi bez problemow, ale nie jest wykrywana jako RX300 tylko jakas podstawowa mysz optyczna. Mozna zmieniac predkosc przesowania kursora i dzialanie przycisku w kolku myszki. Brak opcji przewijania poziomego i regulacji szybkosci przewijania kolkiem. Poza tym myszka dziala prawidlowo. No ale te 2 opcje sa dosyc wazne wiec powinny sie znalesc w ustawieniach.
dziś sam zauwaźyłem źe sterowniki do Logitecha są takie same lub bardzo podobne (byłem u kolegi sprawdzić jak u niego będzie chodził mój sprzęt bo mam z nim problemy). Mam MX5000 a znajomy ma EX110. Zarówna jego jak i moje mają to samo oprogramowanie: Logitech Desktop Messenger, Logitech SetPoint. Nawet nie trzeba było instalować sterowników. (a troszę się róźnią od siebie)
A na innych komputerach są takie same objawy tej myszy ?
A na innych komputerach są takie same objawy tej myszy ?
Nie wiem czy ktos zuwazyl, ale jak sciaga sie stery do myszek ze strony Logitech to wiekszosc jest to ten sam uniwersalny sterownik. Nie roznia sie one w wiekszosci modeli. Ten sam ma myszka MX500 i MX300. Jaki jest wiec sens robienia podzialu na poszczegolne modele skoro sciga sie ten sam sterownik. No i dlaczego nie jest on kompatybilny z moja myszka (model RX300)?
sprawdzałeś te sterowniki ze stronki Logitecha ?
http://www.logitech.com/index.cfm/downloads/categories/AR/EN,CRID=1792
http://www.logitech.com/index.cfm/downloads/categories/AR/EN,CRID=1792
MX300 (literówka) RX300
Nie wykluczone źe oprogramowanie z MX500 będzie pasowało do MX300, spróbować nie zaszkodzi.
Update:
Nie ma wsparcia dla MX500, spróbuj MX310.
Update2:
U mnie działa zmiana przewijania, a mam Logitech'a S96.
Update:
Nie ma wsparcia dla MX500, spróbuj MX310.
Update2:
U mnie działa zmiana przewijania, a mam Logitech'a S96.
mst14:Spiderko tu chodzi o myszke RX300. Nie wiem czy sie pomyliles czy to taki sam model. Sprostuj swoja wypowiedz.
A sprawdzałes do RX500. Prawdopodobnie Spiderko się "przejęzyczył"?
Spiderko tu chodzi o myszke RX300. Nie wiem czy sie pomyliles czy to taki sam model. Sprostuj swoja wypowiedz.
Sterowniki do MX500 nie działają na MX300?
Dobra juz sie nie sprzeczajcie. Fakt, faktem: Logitech nie zadbal o uzytkownikow swojego sprzetu i nie udostepnil nalezytych sterownikow do tej myszki. "Przejechalem sie" na tej firmie. Moze jakosc ich wyrobow jest dobra, ale czasami drobne niedociagniecia psuja calosc. Trudno. Bede musial jakos sie wysilic i napisac cos do nich. Niech wyjasnia mi ta sprawe. Problem w tym, ze trzeba pisac po angielsku. A jak tu wytlumaczyc, ze chodzi mi o te przewijanie w boki i o ustawienia kolka. Ech... Za slabo znam ten angielski. Moze ktos ma jakies propozycje na rozwiaanie tego problemu?
Pozdrawiam.
Mariusz.
Pozdrawiam.
Mariusz.
Rebe:wojtt:Rebe:google gadają, źe ten gryzoń to RX300 ,ale juź sterowników pod taki model sam poszukaj.
Ze RX300 to mst14 juź w temacie napisał.
Bardziej mi dokop, bo .......naleźy mi się za nieumiejętność czytania ze zrozumieniem.
Siem zaszczelem i w ogole nie bedę odpowiadał ;)
mogę tylko się usprawiedliwić, źe kompletnie tego kawąłka tytułu nie widziąlem, bo akurat na nim mi po wczorajszych wypadkach "kawałek" sliny został com go nie wytarł do konca :lol:
Absolutnie nie miałem zamiaru nikomu dokopać. Kaźdemu moźe sie zdarzyć, ze czasem czegos nie doczyta czy nie zauwaźy. :) Jesli tak to odebrałes, to ubolewam :wink:
wojtt:Rebe:google gadają, źe ten gryzoń to RX300 ,ale juź sterowników pod taki model sam poszukaj.
Bardziej mi dokop, bo .......naleźy mi się za nieumiejętność czytania ze zrozumieniem.
Siem zaszczelem i w ogole nie bedę odpowiadał ;)
mogę tylko się usprawiedliwić, źe kompletnie tego kawąłka tytułu nie widziąlem, bo akurat na nim mi po wczorajszych wypadkach "kawałek" sliny został com go nie wytarł do konca :lol:
Rebe:google gadają, źe ten gryzoń to RX300 ,ale juź sterowników pod taki model sam poszukaj.
google gadają, źe ten gryzoń to RX300 ,ale juź sterowników pod taki model sam poszukaj.
Faktycznie. Jest tabliczka (naklejka). Jest tez symbol, a raczej kilka. Chyba chodzi o ten: M/N: M–BU115
Tylko malo mi to daje bo oryginalnych sterow nie ma konkretnie do tego modelu. Pierwsze miejsce gdzie powinienem je znalesc to chyba strona Logitecha a tam sa tylko uniwersalne. W wykazie modeli sa tylko myszki te lepsze i bezprzewodowe. Do nich sa konkretne stery. Przeszukalem cala stronke i nic. Znalazlem tylko opis swojego modelu, ale brak sterownikow. Na tych co mam czyli uniwersalnych myszka jest wykrywana jako Logitech – compatybile mouse PS2 i to wszystko. Regulacji szybkosci przewijania kolka nie ma nigdzie. Ani w panelu sterowania ani w Program Files gdzie zainstalowaly sie stery.
Tylko malo mi to daje bo oryginalnych sterow nie ma konkretnie do tego modelu. Pierwsze miejsce gdzie powinienem je znalesc to chyba strona Logitecha a tam sa tylko uniwersalne. W wykazie modeli sa tylko myszki te lepsze i bezprzewodowe. Do nich sa konkretne stery. Przeszukalem cala stronke i nic. Znalazlem tylko opis swojego modelu, ale brak sterownikow. Na tych co mam czyli uniwersalnych myszka jest wykrywana jako Logitech – compatybile mouse PS2 i to wszystko. Regulacji szybkosci przewijania kolka nie ma nigdzie. Ani w panelu sterowania ani w Program Files gdzie zainstalowaly sie stery.
mst14 – myszka moze i OEM, ale jeźeli ją odwóciśz to powinieneś "tabliczkę" z jej symbolem zobaczyć, a potem to juź ..z górki.
mst14:Po pierwsze nie mam mozliwosci regulacji i ile linijek ma przewijac kolko w myszce
Mariusz.
A w panelu sterowanie –> mysz –> kółko nie moźna tego zmienić?
Strona 1 / 1