sieciówka odbiera 4 razy mniej pakietów niź wysyła.
Netu brak.Spadła sprawność systemu XP. Wyłączenie sterownika karty sieciowej przywraca pełną sprawność systemu . Ustawienia ip , maski prawidłowe a netu brak.Drugi komp na tym kablu działa prawidłowo i net jest.Czy to wirus jaki? Poradźcie coś.
Odpowiedzi: 20
postanawiamy poprawe :wink:
Wszystko OK, ale czy ktos zastanowil sie nad data poprzednich postow ? Bo nie sadze zeby kolega ponad miesiac czekal na Wasza odpowiedz :? .
piter1701:Wymiana karty wiązała by się z wymianą całej płyty.
Niekoniecznie!
Jesli komp jest na gwarancji to olej to. Niech Ci wymienia plyte. Serwis nie ma prawa sprawdzic czy system jest legalny. Mozesz im oddac kompa bez hdd.
Mam przypadki, ze zintegrowane sieciowki faktycznie nie do konca dobrze dzialaja, wiec wystarczy wrzucic za 20zl osobna sieciowke na pci i powinno byc okey.
sprawdz stara sieciowke: ping localhost
czy zwrocila petle 127.0.0.1?
zgadza sie, chello modem wykorzystuje adres Mac
po podlaczeniu kabla do drugiego kompa trzeba
1. z tylu modemu jest przycisk restart i z niego skorzystac
2. wejsc na http://instalacja.upc.pl i przejsc procedure instalacji nowego adresu karty
– niestey za kazdym razem zmiany kompa
wszystko bedzie dzialac:)
po podlaczeniu kabla do drugiego kompa trzeba
1. z tylu modemu jest przycisk restart i z niego skorzystac
2. wejsc na http://instalacja.upc.pl i przejsc procedure instalacji nowego adresu karty
– niestey za kazdym razem zmiany kompa
wszystko bedzie dzialac:)
Jednym z powodów braku interneti moźe być to, źe modem od chello, lub sam operator udziela tylko internetu maszynom na podstawie MAC Adress karty sieciowej. Więc spróbuj przełoźyć tylko sieciówki. Jak zadziała to mam racje.
Z mojego doswiadczenia moge tylko dodac ze spotkalem sie chyba ze 2–3 razy z przypadkiem ze karta sieciowa instalowala sie poprawnie, siec lokalna chodzila poprawnie a internetu nie bylo. Do tej pory nie wiem skad takie dziwne uszkodzenie ale fakt pozostaje faktem ze wystapilo.
Zmierzam do tego ze czasem najprostsza czynnoscia jest zmiana kart i sprzawdzenie czy wszystko dziala.
Zmierzam do tego ze czasem najprostsza czynnoscia jest zmiana kart i sprzawdzenie czy wszystko dziala.
Nie. To nie to. W Uruchom wpisz cmd + Enter i w oknie ktore Ci wyskoczy wpisz ipconfig /all. Podaj tu to co Ci pokaze na tych komputerach.maniak102:obecnie lacze sie przez siec kablowa chello.se 8mb/s – moze to wlasnie jest przyczyna tego wszystkiego?
Tak dla pewnosci – do chello podpiety jest router ? I dopiero do niego dwa kompy ?
ok zobacze z tymi sieciowkami, dodam jeszcze ze:
– nie konfiguruje ustawien recznie wszystko jest automatycznie,
– lacze sie przez szwedzkie slale lacze,
– na innych komputerach i na innym stalym laczu bylo wszystko ok,
– obecnie lacze sie przez siec kablowa chello.se 8mb/s – moze to wlasnie jest przyczyna tego wszystkiego?
moze to cos pomoze
dzieki EL NINO za zainteresowanie pozdrawiam.
– nie konfiguruje ustawien recznie wszystko jest automatycznie,
– lacze sie przez szwedzkie slale lacze,
– na innych komputerach i na innym stalym laczu bylo wszystko ok,
– obecnie lacze sie przez siec kablowa chello.se 8mb/s – moze to wlasnie jest przyczyna tego wszystkiego?
moze to cos pomoze
dzieki EL NINO za zainteresowanie pozdrawiam.
No to juz cos wiemy, ale i tak za malo. Masz router, ale o tym jak i co – nic. Jesli router przydziela ustawienia z DHCP, sprawdz czy jest w nim wszystko poprawnie skonfigurowane (moze reset ustawien i ponowna konfiguracja ?). Jesli ustawienia w komputerach wpisujsz sam, sprawdz je jeszcze raz, zamien je ewentualnie na tych komputerach. Sprobuj zamienic sieciowki w tych kompach. Itd, itd.
dokladnie tak jak napisales lan dziala bez zarzutu tylko problem jest z internetem na jednym z nich, obydwa maja zainstalowane WIN XP home edition.
Jak to rozumiec ? Pracuje w LANie i jest OK i tylko neta nie ma ? Czy ogolnie kaplica ?
sorry ze pisze w tym poscie, ale mam podobny problem. siec LAN, dwa, komputery, router, jeden komputer dziala elegancko, natomiast drugi pracuje tylko w trybie offline, moze ktos moglby podpowiedziec co moze byc przyczyna. dzieki
Bejzbola nie mam.Za dobre rady dziękuję.Teź wydaje mi się źe to brak ochoty do pracy.Pozdrawiam.
Nie wiem ile masz lat, ale slowo "sciema" jest bardzo delikatnym okresleniem, ktorego mozna uzyc na takie twierdzenie serwisu. Gdybym mogl puscic tutaj nieparlamentarna wiache, to moglbys ja sobie zapisac i odczytac tym debilom. Jesli jestes mlody, to wez z soba ojca, a On niech wezmie bejsbola, zeby nie musial dwa razy chodzic. Zrob im tam po prostu wije, bo zadna rejestracja nic nie ma wspolnego z ta sieciowka. Niech sobie odpala ten komputer ze swojego dysku i swojego systemu, chocby Linuksa.piter1701:To chyba jakaś ściema.
To o tej rejestracji to jest wielka ściema !! Nie zawracaj sobie tym dupy. Serwisanci nie mają jak sprawdzić czy w kompie masz legala chyba, źe poproszą o licencje. Ale to naprawde ze świeczką szukać takich. Serwis sam wgrywa "legalne" kopie winy :)
Wsadziłem kartę z drugiego kompa i działa.Jednak problem moźe być ciekawy.Mianowicie padnięta karta (zintegrowana z płytą) tak do końca padnięta być nie musi – tak twierdzi serwis.Mianowicie uźywanie XP "nielegal" prowadzi w niektórych przypadkach do blokowania netu.Dopiero poprawna rejestracja moźe ją odblokować. To chyba jakaś ściema.Komputer jest na gwarancji. Wymiana karty wiązała by się z wymianą całej płyty ale najpierw trzeba zainstalować legalny XP źeby mieć do końca pewność źe tak jest.Zostaje więc uźywanie starszych okienek albo 700 PLN w plecy.
Brales pod uwage to, ze mogla pasc sieciowka ? Zrob zrzut okienka menadzera procesow (Alt+PrtSc) i dolacz do posta.
Instalacja sterownika nic nie zmienia.Robiłem to juź kilkakrotnie z instalacją systemu włącznie.
standardowo SVCHOST.EXE
Teraz wogóle nie odbiera pakietów.Wysyła tylko około 100
Teraz wogóle nie odbiera pakietów.Wysyła tylko około 100
W pierwszej kolejnosci zobacz jakie masz uruchomione procesy w Task managerze a jesli nie znajdziesz nic podejrzanego, to moze zmieni cos deinstalacja sieciowki, aby system mogl ja wykryc po restarcie i zainstalowac ponownie.
Strona 1 / 1