sieci bezprzewodowe–pomocy
czesc.
Chcialabym sie podlaczyc siecia bezprzew dwa kompy. jeden jest wysoko w wiezowcu na 8pietrze a drugi ok 180m od niego na 4pietrze. po drodze jest tylko jeden niski blok,,ale niski.
Zalezy mi zeby wyszlo jak najtaniej, :D
czytalam o acces pointach, o kartach siecowych,o routerach ale dokladnie nie wiem co trzeba miec na 100% zeby to wyszlo...
chodzi mi o zestawienia sprzetu,,czy np tylko 2 karty sieciowe bezprzewodowe wystarcza?np z antena,,, a moze polecicie cos innego...
Chcialabym sie podlaczyc siecia bezprzew dwa kompy. jeden jest wysoko w wiezowcu na 8pietrze a drugi ok 180m od niego na 4pietrze. po drodze jest tylko jeden niski blok,,ale niski.
czytalam o acces pointach, o kartach siecowych,o routerach ale dokladnie nie wiem co trzeba miec na 100% zeby to wyszlo...
chodzi mi o zestawienia sprzetu,,czy np tylko 2 karty sieciowe bezprzewodowe wystarcza?np z antena,,, a moze polecicie cos innego...
Odpowiedzi: 2
w zaleznosci od standardow:
802.11b (11Mb/s) – zasieg 45m
802.11a (54Mb/s) – zasieg 18m
802.11g (54Mb/s) – ok.10% mniej niz 802.11b
jezeli ty masz 180m to bez dodatkowej anteny bedzie ciezko.
acess pointy zwiekszaja zasieg ale zmniejszaja szybkosc.
802.11b (11Mb/s) – zasieg 45m
802.11a (54Mb/s) – zasieg 18m
802.11g (54Mb/s) – ok.10% mniej niz 802.11b
jezeli ty masz 180m to bez dodatkowej anteny bedzie ciezko.
acess pointy zwiekszaja zasieg ale zmniejszaja szybkosc.
sylwiapawlikowska:czesc.
Jeźeli sie punkty nie widzą (optycznie) to raczej zapomnij o pomysle.
Oczywiście moźesz ryzykować źe się karty radiowe "zobaczą" ale jaci daje 20% sznas, źe to będzie stabilnie chodziło na 2 Mbit.
Strona 1 / 1