Sieci bezprzewodowe...
Szukalem wczesniej takiego tematu lecz nieznalazlem :D
Mam taki problem. :) Mieszkam na osiedlu domkow jednorodzinnych i chcialbym sobie zalorzyc Neostrade+ z 2 moze 3 sasiadami. No i tu zaczyna sie moj problem :( Pierwszy sasiad mieszka dosyc blisko jednak drugi mieszka ok. 70–100 m od mojego domu. Kabla nieda rady puscic na taka odleglosc w powietrzu a kopac tez niezabardzo bo jest ulica i dzialki innych sasiadow. I teraz mam do was pytanko :D Jak by tu zalorzyc siec bezprzewodowa zeby wyszlo dosyc tanio i dzialalo dobrz i szybko. Czytalem duzo o takich sieciach ale wszystkie mialy zasieg na pare metrow a mi potrzeba siec dzialajaca na max ok. 100 m. :?
Mam taki problem. :) Mieszkam na osiedlu domkow jednorodzinnych i chcialbym sobie zalorzyc Neostrade+ z 2 moze 3 sasiadami. No i tu zaczyna sie moj problem :( Pierwszy sasiad mieszka dosyc blisko jednak drugi mieszka ok. 70–100 m od mojego domu. Kabla nieda rady puscic na taka odleglosc w powietrzu a kopac tez niezabardzo bo jest ulica i dzialki innych sasiadow. I teraz mam do was pytanko :D Jak by tu zalorzyc siec bezprzewodowa zeby wyszlo dosyc tanio i dzialalo dobrz i szybko. Czytalem duzo o takich sieciach ale wszystkie mialy zasieg na pare metrow a mi potrzeba siec dzialajaca na max ok. 100 m. :?
Odpowiedzi: 7
Znalazłem gościa na allegro, który sprzedaje anteny własnej produkcji. Wychodzi około 25zł za sztukę, a działają wspaniale. U mnie na odległości ok. 300m i z drzewem na drodze (nie widzą się) mam siłę sygnału niską, ale przepustowość cały czas 22 Mb/s.
Musisz kupić:
1. karta sieciowa radiowa (ok. 200 zł)
2. zewnętrzna antena kierunkowa (ok. 200 zł)
3. kable do tego (ok. 140 zł)
4. ewentualne konektory do kabli
Kaźdy z kolegów musi kupić to samo.
Access Point nie jest konieczny chyba, źe jest jeszcze do tego sieć kablowa.
Anteny powinny się widzieć, bo wtedy najlepiej działają chyba źe są dookólne.
Co do pomiarów radiowych to juź trudniej, ale przy małym zasięgu jest to wykonalne. Najgorzej źe trzeba wybulić kasę i próbować...
Zakupy sprzętu: visomatic.com.pl
1. karta sieciowa radiowa (ok. 200 zł)
2. zewnętrzna antena kierunkowa (ok. 200 zł)
3. kable do tego (ok. 140 zł)
4. ewentualne konektory do kabli
Kaźdy z kolegów musi kupić to samo.
Access Point nie jest konieczny chyba, źe jest jeszcze do tego sieć kablowa.
Anteny powinny się widzieć, bo wtedy najlepiej działają chyba źe są dookólne.
Co do pomiarów radiowych to juź trudniej, ale przy małym zasięgu jest to wykonalne. Najgorzej źe trzeba wybulić kasę i próbować...
Zakupy sprzętu: visomatic.com.pl
Zobacz na allegro ile mają tam takiego sprzętu. 100 m przy widzących się antenach to źadna odległość dla uządzeń o zasiągu 300m (podawanym przez prod.) Niech prod. leje wode o 50% z zasięgiem to i tak masz jeszcze zapas. Tylko ten prąd. Kedyś uruchomiłem system tel. bezprzewodowych DECT i goście z nimi latali pod linią 240kV i nic szczególnego się nie działo. Myślę źe koło ciebie nie przebiega linia większa niź 25kV, bo byś nie mógł tam mieszkać. Przy DECT troche inne częstotliwości, ale statystycznie prąd wprowadza podobny szum przy interesujących cię częstotliwościach. Tak przynajmiej mówi teoria :? . Nie ma to jak teścik.
Zobacz na allegro ile mają tam takiego sprzętu. 100 m przy widzących się antenach to źadna odległość dla uządzeń o zasiągu 300m (podawanym przez prod.) Niech prod. leje wode o 50% z zasięgiem to i tak masz jeszcze zapas. Tylko ten prąd. Kedyś uruchomiłem system tel. bezprzewodowych DECT i goście z nimi latali pod linią 240kV i nic szczególnego się nie działo. Myślę źe koło ciebie nie przebiega linia większa niź 25kV, bo byś nie mógł tam mieszkać. Przy DECT troche inne częstotliwości, ale statystycznie prąd wprowadza podobny szum przy interesujących cię częstotliwościach. Tak przynajmiej mówi teoria :? . Nie ma to jak teścik.
anteny raczej sie widza wiec ta zaden problem a jedynym problemem jest jeszcze linia wysokiego napiecia.
Widziałem działające i chwalone ale z zasięgiem to nie ma rady trza przetestować. Wszystko zaleźy od .... tylu czynników, a takie cuda jak widziałem ( w związku z pracą ) z np tematami telefonii bezprzewodowej ( o róźnych zasięgach nawet do 20 km i wiecej ) to historia. Na pewno bardzo dobrą inwestycją są anteny zewnętrzne do kart sieciwych czy teź do acess–point–a wyprowadzane na zewnątrz budynku, a juź w ogóle rewelacja gdy te anteny się "widzą".
Rzuc okiem tu http://www.siecibezprzewodowe.a.pl/
A co do opinii to co czlowiek to inna. Jednak w przypadku sieci bezprzewodowch ogromna role odgrywa jakosc urzadzen stad cena moze byc dosc znaczna.
A co do opinii to co czlowiek to inna. Jednak w przypadku sieci bezprzewodowch ogromna role odgrywa jakosc urzadzen stad cena moze byc dosc znaczna.
Strona 1 / 1