SIEC
Czesc.MAm takie pytanko,bo chccialbym sie polaczyc siecia 2 kompki.Wiec chcialem spytac co jest potzrebne do polaczenia sie w siec.Czy w 2 komputerach musza byc te same systemy operacyjne itp
. Napiszcie
. Napiszcie
Odpowiedzi: 7
ad1. No wyglada jak ...kabel – w srodku ma chyba 8 zylek, no ale z wierzchu to torche jak antenowy. Jak poprosisz w sklepie o urobienie skretki UTP komputer–komputer na pewno beda wiedziec o co chodzi. Jesli nie beda – zmien sklep na lepszy:)
ad2. tak.
ad2. tak.
ad1. No wyglada jak ...kabel – w srodku ma chyba 8 zylek, no ale z wierzchu to torche jak antenowy. Jak poprosisz w sklepie o urobienie skretki UTP komputer–komputer na pewno beda wiedziec o co chodzi. Jesli nie beda – zmien sklep na lepszy:)
ad2. tak.
ad2. tak.
a jak wyglada ten kabel do polaczenia?
A mzoe byc tak ze ja mam XP prof ,a drugi komp Me?
Skretka UTP to oczywiscie kabelek do polaczenia komputerow. Jak w sklepie powiesz tak to Cie zrozumieja ;) Tylko musi byc Komputer–Komputer, tzn w ten sposob urobiona powinna byc. Dlugosc do 10m.
Co do IP to po prostu w Konfiguracji protokolu TCP/IP wpisujesz sobie jakis adres IP, np 192.168.0.1 a na drugim kompie np. 192.168.0.2 i tyle.
Komputer powinien sam dobrac maske podsieci w postaci 255.255.255.0
Pozstate pola zostawiasz puste, gdyz w przypadku polaczenia dwoch kompow w/w sa wystarczajace.
Co do IP to po prostu w Konfiguracji protokolu TCP/IP wpisujesz sobie jakis adres IP, np 192.168.0.1 a na drugim kompie np. 192.168.0.2 i tyle.
Komputer powinien sam dobrac maske podsieci w postaci 255.255.255.0
Pozstate pola zostawiasz puste, gdyz w przypadku polaczenia dwoch kompow w/w sa wystarczajace.
Strona 1 / 1