siec
hej mam pytanko... mam siec miedzy laptopem a zwyklym PC jak udostepnic to co mam na zwyklym PC na laptopa...?? zaznaczylam udostepnianie to co chce udostepnic ale tego na laptopie nie ma... a przynajmniej nigdzie tego nie widze... co jest nie tak i co zrobic...??
Odpowiedzi: 20
ale ja ce normalne udostepnianie a nie na hasla;(( a ze nie jestem tak inteligentna to jak mam z tego na hasla domyslec sie jak zrobic bez hasla buu:((
dobranoc
dobranoc
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=10600
heh konto goscia jest stamtad usuniete na 100%...:((( czy moze mi ktos napisac dokladnie krok po kroku jak udostepnic pliki z jednego kompa na drugi...?? dziekuje pozdrawiam papa
A czy masz usunięte konto gościa z odmów logowania z sieci (lub podobnie brzmiącego) w gpedit.msc ?
Bo to źe konto Gościa jest włączone to jeszcze nie wszystko.
P.S: Do wszystkich, którzy tego nie zauwaźyli: megiś to kobieta, a ja tu czytam: powinieneś, dostrzegłeś :lol:
Bo to źe konto Gościa jest włączone to jeszcze nie wszystko.
P.S: Do wszystkich, którzy tego nie zauwaźyli: megiś to kobieta, a ja tu czytam: powinieneś, dostrzegłeś :lol:
przepraszam pomozecie... prose... dziekuje:*
to tez juz przerabialam i wszystko jest tak jak na obrazkach hehe no i jak jest opisane... i nie dziala:((
Witam
Moźe z "obrazkami" będzie łatwiej:
http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
:wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam
Moźe z "obrazkami" będzie łatwiej:
http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
:wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam
robilam wszytsko tak jak bylo napisane pod tym linkiem co mi przeslales i na pocztaku widzialam pliki na zwyklym PC udostepnione z laptopa natomiast odwrotnie nie... teraz jak chce zeby mi wyszukal komputer w sieci to nie wyszukuje zadnego... aa no i jeszcze pozniej znowu cos sie pochrzanilo i jak chcialam zobaczyc pliki z laptopa na PC i odwrotnie to wyskakiwal mi taki blad :"\Uźytkownik\zasób nie jest dostepny. Moźesz nie mieć uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj sie z admistratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostepu.
Odmowa dostepu." – to wiem ze juz bylo przeczytalam ale teraz juz w ogole kompy sie nie widza...:(((
a wiec tak:
xp mam na obydwoch kompach to jest professional system plikow na normalnym kompie mam i NTFS I FAT32 ale to co chce udostepnic jest na FAT32 NA LAPTOPIE MAM FAT... na normalnym kompie loguje sie na swoje konto a mam jeszcze 2 inne no i wlaczone konto goscia na laptopie mam swoje konto na ktore sie loguje i konto goscia konto na laptopie ma haslo na normalnym nie ma uprawnienia tzn co?? tzn gdzie to moze tak klikam tylko udostepnianie i odznaczam zezwalaj uzytkownikom na zmiane moich plikow... no a w panelu sterowania w tej odmowa... jest tylko jakie suport... czy cos takiego...
heh...
Odmowa dostepu." – to wiem ze juz bylo przeczytalam ale teraz juz w ogole kompy sie nie widza...:(((
a wiec tak:
xp mam na obydwoch kompach to jest professional system plikow na normalnym kompie mam i NTFS I FAT32 ale to co chce udostepnic jest na FAT32 NA LAPTOPIE MAM FAT... na normalnym kompie loguje sie na swoje konto a mam jeszcze 2 inne no i wlaczone konto goscia na laptopie mam swoje konto na ktore sie loguje i konto goscia konto na laptopie ma haslo na normalnym nie ma uprawnienia tzn co?? tzn gdzie to moze tak klikam tylko udostepnianie i odznaczam zezwalaj uzytkownikom na zmiane moich plikow... no a w panelu sterowania w tej odmowa... jest tylko jakie suport... czy cos takiego...
heh...
megiś, przeciez pod tym linkiem masz opisane prostym jezykiem :wink: . No ale dobra, sprobujemy cos zdzialac.
Odpowiedz na kilka pytan:
Na jednym komputerze jest XP. Na tym z ktorego chcesz ciagnac dane ? A na drugim jaki system ? Rowniez XP czy w9x ? System plikow tu i tu to FAT32 czy NTFS ? Logujesz sie do tych komputerow na jakies konta. Te konta maja hasla czy tez nie ? Samo udostepnianie: klikajac na "Udostepnij ten folder", klikasz rowniez na "Uprawnienia" ? Jesli tak, to czy dodajesz tam konto Gosc ?
Jeszcze jedno – Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne – >Przypisywanie praw –> Odmowa dostepu do tego kompa z sieci:
czy przypadkiem nie ma w tym miejscu konta Gosc. Jesli jest, to oczywiscie usun.
Odpowiedz na kilka pytan:
Na jednym komputerze jest XP. Na tym z ktorego chcesz ciagnac dane ? A na drugim jaki system ? Rowniez XP czy w9x ? System plikow tu i tu to FAT32 czy NTFS ? Logujesz sie do tych komputerow na jakies konta. Te konta maja hasla czy tez nie ? Samo udostepnianie: klikajac na "Udostepnij ten folder", klikasz rowniez na "Uprawnienia" ? Jesli tak, to czy dodajesz tam konto Gosc ?
Jeszcze jedno – Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne – >Przypisywanie praw –> Odmowa dostepu do tego kompa z sieci:
czy przypadkiem nie ma w tym miejscu konta Gosc. Jesli jest, to oczywiscie usun.
wrrr nie wiem nie umien nie potrafie buuu:(((((( konta gosc powlaczane i tu i tu i nic du.. wrr:((( niech ktos mi napisze jak to zrobic buuu prose... tylko takim prostym jezykiem;p bo proboiwalam tak jak tam jest napisane co w ostatnim poscie jest adres i nie dziala... czyli albo ja taka glupia jestem albo nie wiem...:((( dziekuje:*
dane na partycji FAT32.. konto gosc jest zalaczone, a dla kogo hmm... poprostu udostepnianie folderu w sieci... a dla kogo to jak??:)) no wlasnie zaczelam szukac troche i doszlam do tego postu:P ale dzieki :) zobaczymy co z tego wyjdzie:))
Wiesz ze bylo "cos o sieciach" ? I wszedzie tylko o internecie ? Dobre :lol: .
megiś, napisz pare slow jak to udostepniasz ? Dla kogo ustawiasz to udostepnienie ? Ustawiasz cokolwiek ? Dane masz na partycji FAT32 czy tez NTFS ? Konto Gosc zalaczone ? Itd, itd.
Skoro szukalas, to i pewnie do tego dotarlas ? :wink:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=112692#112692
megiś, napisz pare slow jak to udostepniasz ? Dla kogo ustawiasz to udostepnienie ? Ustawiasz cokolwiek ? Dane masz na partycji FAT32 czy tez NTFS ? Konto Gosc zalaczone ? Itd, itd.
Skoro szukalas, to i pewnie do tego dotarlas ? :wink:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=112692#112692
wiem ze bylo cos o sieci bo juz kiedys pytalam jak zrobic qw ogole taka siec ale terax chodzi mi o to ze nie moge udostepnic plikow z kompa na laptopa... i nie wiem co zrobic... szukalam w innych postach ale wszedzie bylo o tym jak udostepnic internet a mi chodzi poprostu o pliki jakas muzyke filmy itd... bo jest taka opcja udostepnianie i dostosowywanie... ale zaznaczam dany folder na kompie zaznaczam zeby udostepnil go w sieci ale na laptopie nie mam pojecia gdzie to jest bo tego nie ma bo najwyrazniej cos zle robie albo po prostu nie wiem jak to zrobic...:/
A co mnie obchodzi liczba postow ? Czy mialbym 2 posty czy 20 tysiecy, to i tak zdziwilbym sie jednakowo po przeczytaniu takiego stwierdzenia.BAJA:Jeźeli jeszcze tego nie dostrzegłeś (chociaź masz prawie 5 tyś postów),
Zaraz, zaraz. To Ty pytales ? Czy tez Ty byles osoba ktora STWIERDZIŁA, ze w98 nie zobaczy danych z NT. Jesli STWIERDZASZ, to znaczy wiesz, znasz sie na tym o czym piszesz. No chyba ze czegos nie rozumiem, lub nie zauwazylem znaku zapytania po Twoim STWIERDZAJACYM zdaniu. Jest taka stara zasada – jesli nie wiesz o czym piszesz, powstrzymaj sie, bo mozesz wyjsc na glupca.BAJA:Czyli zwykle dla ludzi, którzy nie wiedzą kilku szczegułów z danej dziedziny informatyki, o którą pytają.
Mylisz sie. Nie naskoczylem na Ciebie. Po prostu "delikatnie" zapytalem o "cuda".BAJA:Ja starałem się jakoś odpowiedzieć i wyjaśnić sprawę, a Ty od razu na mnie naskakujesz
Moje IMO tak. O Twojej wypowiedzi juz sie nie bede wypowiadal, bo nie lubie sie powtarzac.BAJA:Czy to jest fachowe podejście do sprawy? A jeźeli megiś o tym akurat nie wiedział?
Przy okazji – megis juz w drugim poscie zaznaczyla Ci, ze nie jest samcem rodzaju ludzkiego. Nie czytaj wybiorczo wyrazow w zdaniu – czytaj calosc.
No comment :wink: .BAJA:Przemyśl to stary bo uwaźam, źe w tym momencie przesadziłeś
EL NINO:Co Ty nie powiesz ? Gdzie o takich cudach slyszales ?
Jeźeli jeszcze tego nie dostrzegłeś (chociaź masz prawie 5 tyś postów), to chciałem ci powiedzieć, źe to forum jest dla ludzi, którzy czegoś nie potrafią zrobić, naprawić czy wyjaśnić.
Czyli zwykle dla ludzi, którzy nie wiedzą kilku szczegułów z danej dziedziny informatyki, o którą pytają.
Ja starałem się jakoś odpowiedzieć i wyjaśnić sprawę, a Ty od razu na mnie naskakujesz
Czy to jest fachowe podejście do sprawy? A jeźeli megiś o tym akurat nie wiedział?
Przemyśl to stary bo uwaźam, źe w tym momencie przesadziłeś
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
megis, mimo tego ze jestes tu juz prawie miesiac, nie zauwazylas dzialu Siec ? Bo wydaje mi sie, ba, jestem pewien, ze odpowiedz na swoje pytanie znajdziesz tam na 100%.
Co Ty nie powiesz ? Gdzie o takich cudach slyszales ?BAJA:jeźeli np. na laptopie masz win98 to nie będzie widziała nic z winNT
tak jestem pewna ze mam dobrze skonfigurowana siec bo konfigurowal mi ja facet ktory sie na tym zna a i na tym i na tym kompie mam win xp
A czy jesteś w ogóle pewien, źe masz dobrze skonfigurowaną sieć?
Poza tym jeźeli np. na laptopie masz win98 to nie będzie widziała nic z winNT. Ale nie na odwrót.
Poza tym jeźeli np. na laptopie masz win98 to nie będzie widziała nic z winNT. Ale nie na odwrót.
A czy jesteś w ogóle pewien, źe masz dobrze skonfigurowaną sieć?
Strona 1 / 1