SIEĆ XP I WIN 98 – jak zrobic zeby dzialala?

Witam!
Jak polaczyc dwa komputery w siec domową w taki sposób zeby dzialal na obydwoch intenet :?:Na kazdym z komputerów sa inne systamy. Na jednym do ktorego podlaczony jest inetrnet jest zainstalowalem XP PROF a na drugim jest WIN98SE. Porsze pomorzcie mi. 8)

Odpowiedzi: 20

diome:
XP:

VIA PCI 10/100 fast ethernet adapter

adres fizyczny: 00–e0–4c–87–0d–81
DHCP wylaczone,
IP 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.0.1
dns: 192.168.0.1
netbios przez tcpip WYL.
–w IPX adres sieci powinien sie zgadzac na obu kompach?
Dla tej karty bezdyskusyjnie wykasuj brame i DNS. Ten komputer, czyli XP ma juz swoje ustawienia ktore sa na pierwszej karcie.
diome:
w98:
realtek RTL 8139/810x...
adres: 00–02–44–3f–f6–ee
IP: 192.168.0.2
brama: 255.255.255.0
A wlasnie tutaj powinienes wpisac zarowno brame – 192.168.0.1 jak i DNS – 192.168.0.1 (lub DNS TPSA). Dodatkowo wpisz nazwe Hosta – nazwe pierwszego komputera.

Po tych zmianach sprobuj najpierw zalaczyc ten NetBIOS przez TCP/IP na obu kompach a dopiero pozniej, gdyby nie dawalo to efektow zalacz przez IPX.

To musi chodzic.
EL NINO
Dodano
22.06.2003 15:36:58
XP:

VIA PCI 10/100 fast ethernet adapter

adres fizyczny: 00–e0–4c–87–0d–81
DHCP wylaczone,
IP 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.0.1
dns: 192.168.0.1
netbios przez tcpip WYL.
–w IPX adres sieci powinien sie zgadzac na obu kompach?

w98:
realtek RTL 8139/810x...
adres: 00–02–44–3f–f6–ee
IP: 192.168.0.2
brama: 255.255.255.0

–w siec/wlasciwosci– wszystkie ustawienia karty na domyslne/ automatyczne.
–domyslnie ustawiony IPX (czy zdres sieciowy trzeba jakos ustawiac?),
–Netbios przez IPX
–zainstalowane TCPIP, NetBEUI.
–Netbios przez TCPIP tez wlaczony (to pole jest szare i nie mozna "odznaczyc")

Jakie ustawienia jeszcze podac?
diome
Dodano
22.06.2003 13:15:11
Nie mam pojecia jak Ci jeszcze mozna pomoc. Te wszystkie ustawienia powinny spowodowac, ze obydwa kompy zaczynaja z soba wspolpracowac. Dlaczego u Ciebie jest inaczej nie mam zielonego pojecia.
Moze jeszcze na koniec podalbys swoje wszystkie ustawienia kart sieciowych laczacych te komputery. Na XP osiagniesz to wpisujac w Wiersz polecen (nie uruchom) komende ipconfig /all a na w98 w Uruchom wpisz winipcfg. Podaj wszystkie te ustawienia.
EL NINO
Dodano
20.06.2003 20:15:17
Za ch**** nie dziala– wzialem sie za to wszystko od zera– zainstalowalem karte w win98 od nowa wszystkie protokoly tak samo– i nie dziala– problem musie lezec w win98.. Gdyby ktos napisal co jeszcze moge posprawdzac?
I przy odinstalowywaniu– jak CALKOWICIE usunac wszystkie uslugi sieciowe z w98, zeby je potem z CD instalowac od nowa? Jakich ustawien mozna jeszcze poprobowac?
diome
Dodano
20.06.2003 19:11:09
Za ch**** nie dziala– wzialem sie za to wszystko od zera– zainstalowalem karte w win98 od nowa wszystkie protokoly tak samo– i nie dziala– problem musie lezec w win98.. Gdyby ktos napisal co jeszcze moge posprawdzac?
I przy odinstalowywaniu– jak CALKOWICIE usunac wszystkie uslugi sieciowe z w98, zeby je potem z CD instalowac od nowa? Jakich ustawien mozna jeszcze poprobowac?
diome
Dodano
20.06.2003 19:11:09
takie pytanko: nie moge wylaczyc NetBIOS /TCP w win98 –pole jest nieaktywne ale zaznaczone– moze czegos nie wiem. Czy wystarczy jesli jako domyslny protokol ustawie IPX i tam wybiore NetBIOS przez IPX? Rozumiem, ze TCP ma byc zaistalowany. No i z tym IPXem tez nie dziala. Poprobuje jeszcze.
diome
Dodano
15.06.2003 17:21:19
diome:
jeszcze dla porzadku zapytam sie: w win98 loguje sie jako calkiem nowy uzytkownik, z haslem. w XP jako admin.
Tak masz sie logowac.
diome:
Czy w win98 ustawiam DNSy? a jesli tak to co powinienem tam wpisac– jakiego hosta? a zakladka WINS?
Jesli nie udostepniasz neta z tego XP, to na w98 nic poza IP i maska nie ustawiasz. Mozesz jedynie sprobowac brame wpisac. No i ten NetBIOS przez TCP.
diome:
jak narazie wszystko wyglada tak jak bylo..
Jesli tak i dalej mozesz pingowac nawzajem te kompy, to doinstaluj protokol IPX i w nim ustaw ten NetBIOS wylaczajac go w TCP.
EL NINO
Dodano
15.06.2003 00:40:38
diome:
jeszcze dla porzadku zapytam sie: w win98 loguje sie jako calkiem nowy uzytkownik, z haslem. w XP jako admin.
Tak masz sie logowac.
diome:
Czy w win98 ustawiam DNSy? a jesli tak to co powinienem tam wpisac– jakiego hosta? a zakladka WINS?
Jesli nie udostepniasz neta z tego XP, to na w98 nic poza IP i maska nie ustawiasz. Mozesz jedynie sprobowac brame wpisac. No i ten NetBIOS przez TCP.
diome:
jak narazie wszystko wyglada tak jak bylo..
Jesli tak i dalej mozesz pingowac nawzajem te kompy, to doinstaluj protokol IPX i w nim ustaw ten NetBIOS wylaczajac go w TCP.
EL NINO
Dodano
15.06.2003 00:40:38
jak narazie wszystko wyglada tak jak bylo.. jeszcze dla porzadku zapytam sie: w win98 loguje sie jako calkiem nowy uzytkownik, z haslem. w XP jako admin. Czy w win98 ustawiam DNSy? a jesli tak to co powinienem tam wpisac– jakiego hosta? a zakladka WINS? czy tam wszystko wylaczam czy jak? Czy jakies ustawienia karty sa wazne? Moze powinienem transfer recznie ustawic na taki sam? bo jak narazie lipa.. sprobuje to zrobic jeszcze kilka razy od zera. Zupelnie nie wiem juz gdzie i czego szukac.
diome
Dodano
14.06.2003 23:29:30
diome:
Moze po prostu jakiegos drobiazgu nie dopilnowalem i krece sie teraz w kolko.
Najprawdopodobniej chodzi o jakis glupi blad.
No to polecimy od poczatku – odinstaluj wszystkie protokoly z sieciowek i instaluj na obydwoch:
– Klient sieci M$ Networks
– Udostepnianie plikow i drukarek
– protokol TCP/IP
– na XP mozesz miec harmonogram pakietow
– na w98 w rodzaju logowania podaj logowanie do sieci M$ Networks

Podaj komputerom numery IP i masek podsieci – wiesz juz jakie. Zalacz na obydwoch NetBIOS przez TCP/IP.

diome:
Do obydwu komputerow loguje sie bez hasla– do XP jako admin, do w98 w sumie nie wiem..
W tym XP w zasadzie mozesz zostac bez hasla, ale w w98 musisz bezwarunkowo przy uruchamianiu kompa podac w oknie ktore sie pojawi – usera i haslo.
Przy czym nalezy pamietac, ze nazwa usera rowniez musi byc inna od nazwy komputera (niezaleznie czy jest to XP, czy tez w98).
diome:
Nie wiem jak z tym firewallem ale jesli to jest "zapora polaczenia i–net.." w "zaawansowanych" to mam wylaczone.
Tak ma zostac – wylaczone.

diome:
przez IPX tez, IPX zainstalowany
probowalem na obu ustawienia automatyczne zmienic recznie na takie same np.: typ ramki 802.3 itd. (nie wiem czy to ma jakies znaczenie)
Tego IPXa narazie zostawmy sobie na pozniej. Ale jesli juz to raczej typ ramki na Ethernet II.
diome:
ustawione na Klient M$ net, ale z logowaniem win. tez nie dziala. Zaznaczalem tez opcje zaloguj do domeny winNT podajac IP pierwszego (192.168.0.1) ale tez bez skutku.
Teraz juz wiesz, ze musi byc logowanie do M$ Networks a i bledne jest logowanie do domeny na tym w98.

Przecwicz sobie to powoli i dokladnie, no i informuj, bo mnie tydzien od jutra nie bedzie :wink: . Chyba ze chlopaki dalej pomoga.
EL NINO
Dodano
14.06.2003 22:51:58
aha i jeszcze probowalem z wlaczonym DNS i wylacznym na obu kompach i nadal nic.
diome
Dodano
14.06.2003 17:42:57
EL ZAQRKA:
...doinstaluj protokol IPX/SPX i ustaw na nim NetBIOS przez IPX, albo wczesniej NetBIOS przez TCP.
Czy masz wylaczonego systemowego firewalla w tym XP HE ? Czy do komputerow logujesz sie jako Klient Sieci M$ Network ? Czy logujesz sie z haslem?

Do obydwu komputerow loguje sie bez hasla– do XP jako admin, do w98 w sumie nie wiem..

na XP:
IP 192.168.0.1 maska.. itd to jest raczej ok.
Nie wiem jak z tym firewallem ale jesli to jest "zapora polaczenia i–net.." w "zaawansowanych" to mam wylaczone.

w win98:
IP 192.168.0.2, brama ...0.1 itd.
TCP jako domyslny, NetBIOS przez TCP wlaczony, przez IPX tez, IPX zainstalowany
probowalem na obu ustawienia automatyczne zmienic recznie na takie same np.: typ ramki 802.3 itd. (nie wiem czy to ma jakies znaczenie)
ustawione na Klient M$ net, ale z logowaniem win. tez nie dziala. Zaznaczalem tez opcje zaloguj do domeny winNT podajac IP pierwszego (192.168.0.1) ale tez bez skutku.

XP w pingu (z parametrem –a) NIE podaje nazwy komputera z win98. w98 za to rozpoznaje nazwe tego drugiego. Ale pakiety dochodza.

Probowalem przejrzec zawartortosc drugiego komputera zwyczajnie wpisujac jego IP w oknie przegladarki ale nic.

Moze po prostu jakiegos drobiazgu nie dopilnowalem i krece sie teraz w kolko. Moze mam gdzie nieopatrznie ustawione hasla? gdzie moze to byc istotne?
diome
Dodano
14.06.2003 17:40:06
diome:
Mam jedna karte, chodzi o udostepnianie plikow (i–netu nie bo chyba potrzebne sa dwie karty nie?)
Jesli chodzi o udostepnienie neta, to dwie karty nie zawsze sa potrzebne – zalezy jak dostajesz sygnal (w jaki sposob jestes podpiety).
Przy udostepnieniu samych zasobow ustawienia sa takie jakie podales czyli 192.168.0.1 i ....0.2 maska 255.255.255.0 Czasami mozna na drugim kompie wpisac dodatkowo brame – IP pierwszego. No a jesli chodzi o te protokoly, to standardowo powinien wystarczyc tylko TCP/IP i nic wiecej. Im wiecej protokolow zainstalowanych, tym wiekszy ruch w sieci (rozsylanie zapytan na kazdym z nich) i mozliwe spowolnienie dzialania sieci. Ale jesli pomimo tego, ze pingi dochodza i dostajesz tego potwierdzenie a w otoczeniu nic nie widzisz, to albo doinstaluj protokol IPX/SPX i ustaw na nim NetBIOS przez IPX, albo wczesniej NetBIOS przez TCP.
Czy masz wylaczonego systemowego firewalla w tym XP HE ? Czy do komputerow logujesz sie jako Klient Sieci M$ Network ? Czy logujesz sie z haslem ? W98 ma to do siebie, ze jesli mu nie podasz hasla do M$ Network, to pierdzielony nie bedzie w sieci poprawnie pracowal.
EL NINO
Dodano
14.06.2003 16:55:11
Mam jedna karte, chodzi o udostepnianie plikow (i–netu nie bo chyba potrzebne sa dwie karty nie?)– kompy nie widza sie w otoczeniu sieciowym– Narazie szperam jeszcze w tych ustawieniach. Jak sobie nie poradze– napisze jeszcze. Swoja droga jakie ma znaczenie ktory protokol wybiore za domyslny? Aha, przy polaczeniu kabelkiem szeregowym tez nic nie ma w otoczeniu sieciowym mimo, ze polaczenie zostalo nawiazane.
diome
Dodano
14.06.2003 01:52:17
diome:
w pingu oba kompy sie widza– tylko nie moge w zaden sposob wlaczyc udostepniania. Na obu grupa robocza jest taka sama.. IP 192.168.0.1 oraz .0.2 nie wiem zupelnie co mam sprawdzic, gdzie i jakie ustawienia.Nic nie ma w otoczenbiu sieciowym
W pierwszym kompie masz jedna czy dwie sieciowki ?
O jakie udostepnianie Ci chodzi ? O udostepnianie plikow czy tez neta ? Przegladnij ponizsze linki, sprobuj poustawiac i ewentualnie pytaj.
Aaaaaaa. Jesli dwie sieciowki w jednym kompie, to podaj ustawienia pierwszej – tej wyjsciowej "na swiat".

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4917
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4941
EL NINO
Dodano
13.06.2003 22:10:15
Juz kilka razy probowalem– nie wiem nawet na ktorym kompie jest problem– jak mowilem– w pingu oba kompy sie widza– tylko nie moge w zaden sposob wlaczyc udostepniania. Na obu grupa robocza jest taka sama.. IP 192.168.0.1 oraz .0.2 nie wiem zupelnie co mam sprawdzic, gdzie i jakie ustawienia.
Aha i na poczatku postepowalem zgodnie z poleceniami kreatora z XP, potem uruchmilem netsetup (czy costam) na win98 i nadal guzik. Nic nie ma w otoczenbiu sieciowym
diome
Dodano
13.06.2003 15:59:13
W XP uźyj kreatora połączenń internetowych.
XeviL
Dodano
13.06.2003 02:06:02
Hej!,
mam podobny problem–
[quote="Gagman"]naprawdę tyle juz o tym było... jest przeciez funkacja szukaj...

– przeczytałem posty na ten temat ktore udalo mi sie znalezc– ale nie udalo sie. Mam na jednym kompie XP home na drugim w98. Polaczylem kabelkiem crossowym– poniewaz nie znam sie na sieciach grzebalem w tych konfiguracjach ile sie da (ale tylko w 98 zeby nie zwalic sobie XPka). Probowalem z roznymi protokolami. Jak narazie wyglada to tak ze w pingu oba kompy sie widza i podaja swoje nazwy– pakiety dochodza, winXP zawiadamia, ze zostalo nawiazane polaczenie sieciowe– ale w otoczeniu sieciowym sie nie widze..

Moze ktos mi udzieli jakiejs pomocy albo chociaz powie gdzie znajde. thx z gory.
diome
Dodano
13.06.2003 00:55:40
Dzieki !! 8)
mazee
Dodano
09.06.2003 11:48:28
Dzieki !! 8)
mazee
Dodano
09.06.2003 11:48:28
mazee