Sieć XP i Linux

WITAM
Jestem po raz pierwszy na forum – aktywnie, ale do tej pory wiele skorzystałem z tego forum przy problemach zwiazanych z XP.

POMOCY
Łączę w siec dwa komputery
1 – WinXp HomeE,
2 – Linux.
1–XP jest komputerem odbierającym dane z 2–Linux,
przewód jest OK, brak łączności ???

PROSZĘ O POMOC !!!

Odpowiedzi: 13

lacomp:
Musiałem wyrzucić XP i powrócić do starego, dobrego, poczciwego WIN98 – super !!!
Miales na linuksie odpalic Sambe jak brtx pisal, a nie system zmieniac.
EL NINO
Dodano
15.07.2005 00:19:50
o g r o m n e d z i ę k i

Niw iwem dlaczego wydawało mi się, źe jeźeli to połączeni Win z Linuxem to musi być skomplikowane i odbiegać od procedury, krórą zresztą stosowałem z waszych postów wiele razy.
Moźe nadmiar wyobraźni.
I tak wszytsko na darmo, poniewaź okazało się, źe podprogramik który miał się komunikować z Linuxem jest zrobiony tylko do Win98.
Musiałem wyrzucić XP i powrócić do starego, dobrego, poczciwego WIN98 – super !!!

Mimo wszystko jeszcze raz ogromne dzięki za naukę.

POZDRAWIAM
Anonymous
Dodano
14.07.2005 19:50:49
lacomp:
Ograniczenie lub brak łączności.
...potem nazwa karty sieciowe i...
Adres IP 169.254.207.244
Maska podsieci 255.255.0.0
Automatyczny adres prywatny
Masz tu swoj problem.

Komputer nie otrzymuje ustawien z serwera DHCP i przybiera "Automatyczny adres prywatny" – tzw. APIPA

Jak zbudowana jest ta Twoja siec ? Jest jakis serwer ? Glowny komputer ? Jesli nie, nie baw sie zadnymi kreatorami tylko wejdz we wlasciwosci tego polaczenia sieciowego i przypisz ustawienia recznie. Wprowadz adres IP, maske.
Sugerowalem abys przegladnal przyklejony temat o laczeniu komputerow. Dlaczego sie nie stosujesz do podpowiedzi ?
EL NINO
Dodano
13.07.2005 22:49:41
lacomp:
Ograniczenie lub brak łączności.
Adres IP 169.254.207.244
Masz tu swoj problem.

Komputer nie otrzymuje ustawien z serwera DHCP i przybiera "Automatyczny adres prywatny" – tzw. APIPA

Jak zbudowana jest ta Twoja siec ? Jest jakis serwer ? Glowny komputer ? Jesli nie, nie baw sie zadnymi kreatorami tylko wejdz we wlasciwosci tego polaczenia sieciowego i przypisz ustawienia recznie. Wprowadz adres IP, maske.
Sugerowalem abys przegladnal przyklejony temat o laczeniu komputerow. Dlaczego sie nie stosujesz do podpowiedzi ?
EL NINO
Dodano
13.07.2005 22:49:41
Przed chwilą od niego wróciłem OH!!!
Ten komputer z Linuxem cały czas pracuje z komputerem starszym z Win98.
Żadnych problemów !!! Łąxczność non–stop. Na automatycznych ustawieniach (tzn. źe sam wyszukuje adrsy i nie mogę ich sciągnąć z niego)
(sprawdziłem łączność na innym przewodzie – i to samo)

Dokładny komunikat o stanie połączenia

Sieć LAN lub szybki internet. Ograniczenie lub brak łączności.
Adres IP 169.254.207.244

...we właściwościach...

Adres fizyczny OO–OF–EA–8D–E5–B7
Adres IP 169.254.207.244
Bramka domyślna
Serwer DNS
Serwer Wins

Nie wiem czego mam jeszcze spróbowac???
Anonymous
Dodano
13.07.2005 22:19:43
lacomp:
Serdecznie witam

No fajnie połączenie niby jest, komputer z WInXP reaguje na restartowanie podłączonego komputera z Linuxem, ale twierdzi, źe (piszę z pamięci) "brak połączenia lub szybkość połączenia jest za mała" – no czy coś takiego" ?????

Sprawdz jakosc zarobienia wtyczek.
Linux poprawnie laduje moduly do obslugi karty sieciowej?
brtx
Dodano
13.07.2005 21:20:59
Serdecznie witam

No fajnie połączenie niby jest, komputer z WInXP reaguje na restartowanie podłączonego komputera z Linuxem, ale twierdzi, źe (piszę z pamięci) "brak połączenia lub szybkość połączenia jest za mała" – no czy coś takiego" ?????
A więc ???
Co źle robię ???
A moźe czegoś nie zrobiłem ???
Próbowałem utworzyć połączenie sieciowe automatycznie "w małej firmie lub w domu" zaznaczając opcję, źe źaden z komputerów nie jest podłączony do Internetu. Moźe tu jest błąd ??? (a propos – tę sieć mogę trenować tylko co drugi dzień przez około 2 godziny – tylko wtedy mam dostęp do tych komputerów – trudne warunki OH!!!)
POZDRAWIAM
Anonymous
Dodano
13.07.2005 19:32:55
lacomp:
Ale najpierw muszę uzyskać połączenie WIN XP HE Z LINUXEM.
No to uzyskaj. Zasady laczenia komputerow sa identyczne pomimo roznic miedzy systemami. Przeczytaj przyklejony temat o laczeniu komputerow.
EL NINO
Dodano
13.07.2005 00:17:40
Przepraszam za bałagan, ale nie potrafię jeszcze poruszac się na forum.

brtx:
By zoabczyc dane z linuxa na systemach windows, zainstaluj samba server lub ftp.

Załącznik do cyt.
Nie chcę oglądać zasobów na komputerze z Linuxem, załatwi to za mnie program zainstalowany na obydwu kompach. Ale najpierw muszę uzyskać połączenie WIN XP HE Z LINUXEM.
Musze widziec na pulpicie komunikat 'połączenie sieciowe OK".
Anonymous
Dodano
12.07.2005 20:09:07
Oczywiscie ze obsluguje. Nawet gdyby nie, pozostaje przeciez NetBEUI :wink: .

Dla DOSa potrzebny jest Microsoft Network Client 3.0
EL NINO
Dodano
11.07.2005 21:55:11
A DOS w ogole obsluguje TCP/IP?
brtx
Dodano
11.07.2005 18:54:09
A jeźeli miałbym do połączenia dwa komputery
1 – XP HomeE
2 – Dos

Co trzeba zrobić?

Zaznaczam, źe nie mam specjalnego doświadczenia wsieciach, ani tez wiedzy praktycznej w tych tematach.
Anonymous
Dodano
11.07.2005 18:49:23
By zoabczyc dane z linuxa na systemach windows, zainstaluj samba server lub ftp.
brtx
Dodano
11.07.2005 13:17:09
Anonymous
Dodano:
11.07.2005 11:51:16
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1