Siec XP–98
Witam !
Co by nie bylo ze nie szukalem :wink: szukalem slowo, ale nie znalazlem.
W czym problem, otoz dwa kompy na jednym 98SE na drugim XP Home, polaczone oba kablem sieciowym, krosowanym IP 192.168.0.1 i 192.168.0.3 udostepnianie wlaczone i .. z 98 moge wejsc bez problemu na XP, natomiast z XP za diabla w 98 raaaaz na jakis czas mi sie uda i to na krotko. Ping wysylany z 98 dochodzi do XP, 98 pinguje sama siebie natomiast z XP nie dochodzi do 98 a jak pinguje samego XP–ka mam taki komunikat jak na screenie. Czy ktos moze mi powiedziec gdzie tkwi kruczek ??
Co by nie bylo ze nie szukalem :wink: szukalem slowo, ale nie znalazlem.
W czym problem, otoz dwa kompy na jednym 98SE na drugim XP Home, polaczone oba kablem sieciowym, krosowanym IP 192.168.0.1 i 192.168.0.3 udostepnianie wlaczone i .. z 98 moge wejsc bez problemu na XP, natomiast z XP za diabla w 98 raaaaz na jakis czas mi sie uda i to na krotko. Ping wysylany z 98 dochodzi do XP, 98 pinguje sama siebie natomiast z XP nie dochodzi do 98 a jak pinguje samego XP–ka mam taki komunikat jak na screenie. Czy ktos moze mi powiedziec gdzie tkwi kruczek ??
Odpowiedzi: 20
Widze ze w koncu przeczytales calosc :wink: .doggydog:doinstalowalen protolol w 98 – IPX/SPX i wlaczylem w jego wlasciwosciach NetBIOS–a.
z drugiej strony to dziwne, ze siec sie widzi po ipx, zwlaszcza, ze ms odchodzi od tego protokolu.
jesli masz ochote na maly eksperyment to usun ipx z win98 i wejdz na xp w zaawansowane ustawienia tcp/ip. tam w zakladce WINS jest opcja: wlacz system NETBIOS przez TCP/IP (wlacz ja). zobacz czy teraz beda sie widzialy.
jesli masz ochote na maly eksperyment to usun ipx z win98 i wejdz na xp w zaawansowane ustawienia tcp/ip. tam w zakladce WINS jest opcja: wlacz system NETBIOS przez TCP/IP (wlacz ja). zobacz czy teraz beda sie widzialy.
zainstalowalem go dopiero dzisiaj :oops:
doggydog:ps.firewall McAfee
a pare linijek wyzej pisales, ze nie masz zadnego firewalla :)
Robilem dokladnie wedlug tego co jest w przyklejonym, w 98 mam udostepnione oba dyski (czyli pelen dostep)
ps.firewall McAfee
EDIT:
Juz dziala i mam nadzieje ze dzialac bedzie, doinstalowalen protolol w 98 – IPX/SPX i wlaczylem w jego wlasciwosciach NetBIOS–a.
Jeszcze raz dzieki za pomoc.
ps.firewall McAfee
EDIT:
Juz dziala i mam nadzieje ze dzialac bedzie, doinstalowalen protolol w 98 – IPX/SPX i wlaczylem w jego wlasciwosciach NetBIOS–a.
Jeszcze raz dzieki za pomoc.
doggydog, czasami skraca przegladanie otoczenia sieciowego wyciecie dwoch wpisow w rejestrze – od udostepnionych zadan i od drukarek (poszukaj na forum). Nastepna sprawa – co masz poinstalowane we wlasciwosciach sieci i polaczenia sieciowego (protokoly i inne pierdoły) ? Zerknij do przyklejonego na forum jamy tematu, co ma byc. Na w98 masz w ogole zalaczone udostepnianie plikow i drukarek ? Udostepniasz cokolwiek ?
P.S. O jakim firewallu piszesz ?
P.S. O jakim firewallu piszesz ?
z 98 na XP–ka wchodze bez zadnego problemu i mozna powiedziec ze natychmiast, z kolei z XP na 98 te pare razy kiedy udalo mi sie wejsc trwalo to troche dlugo.
ten drugi to firewall, przy odinstalowanym i bez NAV tez nie chodzi
W zalaczniku logi z 98
ten drugi to firewall, przy odinstalowanym i bez NAV tez nie chodzi
W zalaczniku logi z 98
fakt, bo masz wersje home.
sluchaj, a na pewno jest to problem przy probie wejscia z winxp na win98 a nie odwrotnie?
co z logiem hijacka z drugiego kompa?
probowales odinstalowac nortona i tego drugiego antywirusa?
sluchaj, a na pewno jest to problem przy probie wejscia z winxp na win98 a nie odwrotnie?
co z logiem hijacka z drugiego kompa?
probowales odinstalowac nortona i tego drugiego antywirusa?
W wolnym tlumaczeniu znaczy to ni mnie ni wiecej jak to ze nie mam dostepu do tego kopma i mam sie skontaktowac z adminem (czyli ze soba :lol: co by sprawdzicz czy moge tam wejsc)
jesli chodzi o secpol.msc niestety nie mam w xp–ku takiego pliku
jesli chodzi o secpol.msc niestety nie mam w xp–ku takiego pliku
o w morde, stary jak ja niecierpie jezyka niemieckiego :D, wez mi to przetlumacz :)
niecierpie jeszcze jednej rzeczy... oprogramowania norton antywirus :)
no i co z logami z drugiego kompa?
XP –> w uruchom wpisz secpol.msc
teraz w ostatniej galezi: zasady zabezpieczen IP...
sprawdz czy wszystko masz na NIE.
niecierpie jeszcze jednej rzeczy... oprogramowania norton antywirus :)
no i co z logami z drugiego kompa?
XP –> w uruchom wpisz secpol.msc
teraz w ostatniej galezi: zasady zabezpieczen IP...
sprawdz czy wszystko masz na NIE.
Ponizej logi z hijacka i scren komunikatu, w rejstrach 98 nic nie grzebalem
to jednak zapodaj tego loga z hijacka. czy grzebales cos w rejestrach windy98? jaki masz komunikat w windows przy probie wejscia na w98?
Piszac reinstalka i instalka mialem na mysli karte sieciowa i uslugi oraz klientow pod XP
obydwa systemy reinstalowales czy instalowales od poczatku?
Jeszcze raz deinstalka i instalka – efekty. ping z XP wychodzi (sam siebie moge i 98 tez juz moge), w otoczeniu sieciowym widze kompa z 98 ale wejsc nie moge natomiast w druga strone bez zmian czyli z 98 na XP jak wchodzilem tak i wchodze.
hijack zapuszczony – swena nie stwierdzono :wink:
hijack zapuszczony – swena nie stwierdzono :wink:
ej, a zapusc hijacka i przeslij logi.
sprawdz czy nie masz swena.
sprawdz czy nie masz swena.
Jednak powalczylem jeszcze dzisiaj. Druga sieciowka, tez jej samej nie moge zpingowac, kabel ok, ale ... dziala, jeszcze raz skonfigurowalem przy pomocy kreatora siec. Wchodze teraz bez problemu z XP w 98 (mimo ze ping nie dziala) z tym tylko ze moment wejscia trwa troche czasu. Idzie temu jakos zaradzic, czy trzeba z tym zyc ? Jesli nic sie nie da zrobic to trudno.
Dzieki EL NINO za pomoc!!!
Edit: Jednak za szybko sie cieszylem, wystarczyl restart kompa z XP i znowu nie widzi 98 – nie mam juz pomyslu :(
Dzieki EL NINO za pomoc!!!
Edit: Jednak za szybko sie cieszylem, wystarczyl restart kompa z XP i znowu nie widzi 98 – nie mam juz pomyslu :(
Przy okazji sprawdz rowniez kabel.
Niestety, ani wywalenie polaczenia i ponowna instalka, ani fix nic nie mopogly :cry:
Jutro powalcze z karta, tylko...dlaczego moge wejsc z 98 na XP a odwrotnie nie ?? sieciowka ma 2 lata
Jutro powalcze z karta, tylko...dlaczego moge wejsc z 98 na XP a odwrotnie nie ?? sieciowka ma 2 lata
Duzo widzialem, ale z "bledem 1" jeszcze sie nie spotkalem. Nie doczytalem wczesniej dokladnie (zreszta zamieszales troche :wink: ), ale teraz widze ze to XP sprawia problemy. Albo wywalil sie winsock, albo sieciowka juz slabiutka.
Do tego pierwszego, czyli winsocka mozna sciagnac fixa – WinsockXPFix.exe sie nazywa, lub wywalic calkowicie polaczenie sieciowe i sterowniki sieciowki a po restarcie ustawic na nowo.
Sieciowke rowniez mozesz sprobowac podmienic na testy.
Zaznaczam, ze sa to tylko moje "gdybania".
Do tego pierwszego, czyli winsocka mozna sciagnac fixa – WinsockXPFix.exe sie nazywa, lub wywalic calkowicie polaczenie sieciowe i sterowniki sieciowki a po restarcie ustawic na nowo.
Sieciowke rowniez mozesz sprobowac podmienic na testy.
Zaznaczam, ze sa to tylko moje "gdybania".