Sieć WinXP / Win98. Problem
Komputer z XP ma udostepniac polaczenie temu z 98 i przy okazji ma byc obustronne udostepnianie plikow. Lacze mam neo 256 i nie dziele z nikim wiecej. wczesniej juz te 2 kompy w tej samej konfiguracji (sprzet/oprogramowanie) dzialaly w sieci i nie bylo problemow. Oba kompy loguja sie na taka sama nazwe uzytkownika (ale bez hasel i moze tu jest problem?) i nazwa Grupy Roboczej jest taka sama.
Komp z XP
Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
NetBios wlaczony. Udostepnianie plikow i drukarek oraz polaczenia (to w opcjach polaczenia) tez wlaczone.
DNS i WINS zadnych adresow nie ustawialem.
Firewall systemowy (probowalem i jak byl wlaczony i jak byl wylaczony)
Komp z 98
Adres IP: 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1
WINS: 192.168.0.1
DNS –> nie ma nic bo nie wiem co w 'hosta' wpisac
NetBios jest zaznaczony ze wlaczony ale jest nieaktywny i nie moge tego zmieniac. Udostepnianie plikow i drukarek wlacznone.
Firewlla brak
Efekt jest taki ze siec sie pinguje, oba kompy 'sie widza'. Z XP moge wchodzic w 'udostepnione foldery' na 98 i XP ale z 98 moge wchodzic na 'udostepnione foldery' tylko w 98 a w XP niestety nie. Wyskakuje komunikat: "[nazwa kompa z XP] jest niedostepny. Brak uprawnien dostepu do zasobu"
Ineternet nie dziala (www)
niestety nie moge dosjc co jest nie tak albo co zle zrobilem...jesli ktos wie to prosze o jakies wskazowki.
Za pomoc z gory dzieki...
Komp z XP
Adres IP: 192.168.0.1
NetBios wlaczony. Udostepnianie plikow i drukarek oraz polaczenia (to w opcjach polaczenia) tez wlaczone.
DNS i WINS zadnych adresow nie ustawialem.
Firewall systemowy (probowalem i jak byl wlaczony i jak byl wylaczony)
Komp z 98
Adres IP: 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1
WINS: 192.168.0.1
NetBios jest zaznaczony ze wlaczony ale jest nieaktywny i nie moge tego zmieniac. Udostepnianie plikow i drukarek wlacznone.
Firewlla brak
Efekt jest taki ze siec sie pinguje, oba kompy 'sie widza'. Z XP moge wchodzic w 'udostepnione foldery' na 98 i XP ale z 98 moge wchodzic na 'udostepnione foldery' tylko w 98 a w XP niestety nie. Wyskakuje komunikat: "[nazwa kompa z XP] jest niedostepny. Brak uprawnien dostepu do zasobu"
Ineternet nie dziala (www)
niestety nie moge dosjc co jest nie tak albo co zle zrobilem...jesli ktos wie to prosze o jakies wskazowki.
Za pomoc z gory dzieki...
Odpowiedzi: 8
Dokladnie takie jak podales wyzej.brtx:Jakie DNS wpisales?
A co do konta goscia to wiem jak sie wlancza, nie wiedzialem tylko czy na nie mam sie logowac. Juz wiem ze nie :)
EL NINO:kykec, masz tu przyklejone dwa tematy. Jeden o polaczeniu komputerow, drugi o udostepnianiu plikow. Sprobuj jeszcze raz od poczatku. Powoli i dokladnie.
Oki szefie :P . W razie problemow napisze. A teraz na kilka dni dam sobie z tym spokoj bo mam sesje niestety.
W ktorym miejscu tego forum wyczytales takie rzeczy ?kykec:Hmm z tego co czytalem na tym forum to wlasnie raczej bylo mowione, zeby byly takie same nazwy.EL NINO:Nazwy uzytkownikow najlepiej rowniez nie identyczne.
kykec, masz tu przyklejone dwa tematy. Jeden o polaczeniu komputerow, drugi o udostepnianiu plikow. Sprobuj jeszcze raz od poczatku. Powoli i dokladnie.
Hmmm konto goscia – jesli jest wlaczone – powoduje ze przy prostym udostepnianiu winxp mapuje udostepnany udzial wlasnie do tego usera, co skutkuje tym ze nie trzeba podawać hasla.
Nie musisz sie na niego logowac, ono (konto) ma byc po prostu wlaczone.
PPM Moj Komputer –> Zarzadzaj –> Uzytkownicy i grupy lokalne –> Uzytkownicy –> PPM na "Gość" i wybierz Włącz
Rozumiem ze nie dziala tylko www?
Jakie DNS wpisales?
Nie musisz sie na niego logowac, ono (konto) ma byc po prostu wlaczone.
PPM Moj Komputer –> Zarzadzaj –> Uzytkownicy i grupy lokalne –> Uzytkownicy –> PPM na "Gość" i wybierz Włącz
Rozumiem ze nie dziala tylko www?
Jakie DNS wpisales?
Tak wlasnie jest.EL NINO:Nazwy komputerow musza byc inne od nazw uzytkownikow
ZrobioneEL NINO:Jako HOST wpisujesz nazwe komputera udostepniajacego net – czyli XPka.
Jak ustawilem hasla to bylo tak samo (a te hasla maja byc takie same czy rozne :?: )EL NINO:Brak hasel czasami rowniez sprawia problemy.
Hmm z tego co czytalem na tym forum to wlasnie raczej bylo mowione, zeby byly takie same nazwy. Ale z roznymi tez moge sprobowac. Moze to cos da :? .EL NINO:Nazwy uzytkownikow najlepiej rowniez nie identyczne.
Ustawilem tez adresy DNS i wylaczylem WINS.
To poszlo bez problemow. Dalej juz tak wesolo nie bylo. Otoz pojawila sie jedna niejasnosc:
brtx:Na XP wlacz konto Gość
Mam sie logowac na goscia czy na admina :?:
Z konta goscia nie moge wlaczyc polaczenia lokalnego (brak udostepnienia czy cos). Komputer z 98 oslepl i nie widzi sam siebie (XP widzi). Nadal nie moge wejsc w foldery udostepnione na XP z kompa z 98 (odwrotnie moge). Polaczenie z www tez na 98 nie dziala.
Zdaje sobie sprawe, ze moje niektore pytania potwierdzaja fakt, ze sie nie orietuje za bardzo w temacie :wink:.
1. Nazwy komputerow musza byc inne od nazw uzytkownikow. Nazwy uzytkownikow najlepiej rowniez nie identyczne. Brak hasel czasami rowniez sprawia problemy.kykec:Oba kompy loguja sie na taka sama nazwe uzytkownika (ale bez hasel i moze tu jest problem?) i nazwa Grupy Roboczej jest taka sama.
2. Jako HOST wpisujesz nazwe komputera udostepniajacego net – czyli XPka.
Raczej musi. Chyba ze chcesz dostep na haslo mieć (zaawansowane udostepnianie)
DNS powinien byc adresem podanym przez Twoejgo dostawce, ja podalem standardowy DNS TPSA.
DNS powinien byc adresem podanym przez Twoejgo dostawce, ja podalem standardowy DNS TPSA.
brtx:Na XP wlacz konto Gość
Musi byc konto goscia? Bo wczesniej mialem bez tego jesli dobrze pamietam. I czy DNS musi byc dokladnie taki jak wpisales? Ale i tak dzieki. Jak zrobie i bedzie dzialalo to dam znac (prawdopodobnie dopiero jutro)
1. Na XP wlacz konto Gość
2. W zakladce DNS musisz wpisac IP DNSów (194.204.152.34). W hosts i domain mozesz wpisac cokolwiek.
3. Usun adres WINS, nie jest potrzebny
2. W zakladce DNS musisz wpisac IP DNSów (194.204.152.34). W hosts i domain mozesz wpisac cokolwiek.
3. Usun adres WINS, nie jest potrzebny
Strona 1 / 1