siec w trybie awaryjnym jest a normalnym brak – pomozcie
Witajcie. Nie moge sobie poradzic wiec prosze o pomoc.
Problem : W trybie awaryjnym wszystko chula , w trybie normalnym brak netu i brak mozliwosci polaczenia z 2 kompem / komunikat przy próbie wyświetlenia komputerów grupy roboczej : "grupa_robocza nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawnien .. lista serwerow jest niedostepna"
ZAZNACZAM : Wszystko chodzilo ok. dopoki nie zainstalowalem ma komp2 sterownikow karty muzycznej ktora teraz dziala bez zarzutu i nie zainstalowalem Norton Antyvirus ale oba zdarzenia moim zdaniem nie maja wplywu. Norton ustawiony na nieaktywny.
OPIS SIECI: komp1 – Windows Serwer + komp2 – windows XP + HUB + ruter z wyjsciem do neo.
OPIS PROBLEMU : komp1 ma polaczenie z netem , gdy komp2 dziala w trybie awaryjnym pokazuje go w grupie roboczej i daje sie go eksplorowac. Gdy komp2 jest w trybie normalnym rowniez go widzi , ale proba eksploracji skutkuje komunikatem :\\ komp2 jest niedostepny , mozesz nie miec uprawnien ... nie mozna odnalezc sciezki sieciowej. Proba pingu kompa2 : "uplynal limit.."
komp2 w trybie awaryjnym ma wejscie do netu , jednak w trybie normalnym netu brak , proba otwarcia komputerow grupy roboczej konczy sie komunikatem : "grupa_robocza nie jest dostepny... lista serwerow niedostepna " ale... ping wyslany na wybrane adres daje pozytywna odpowiedz np. komp1 , brama , onet itp."
CO ZROBIŁEM DOTYCHCZAS : 1. skanowałem mks , panda , spysweeper , ad–aware , norton – tylko panda pokazala ze w rejestrach siedzi "dyfuca" ale recznie przeszukujac nie znalazlem.
2. Sprawdzilem ustawienia k. sieciowej i protokolow
3. przeczytalem posty dot. podobnych tematow i probowalem zastosowac sie do ich zalecen
4. zainstalowalem nowa karte sieciowa
5. znow sprawdzilem ustawienia
6. probowalem zmienic z IP stalego na przydzielany przez DHCP
7. robiłem "napraw to połączenie"
8. ponownie konfigurowałem połączenie i sieć.
9. Testowałem przy pomocy "pomocy z rozwiązywaniem problemów – diagnozowanie konfiguracji " – wykazuje niepowodzenie w inbound i outboung mail serwer oraz w defaultIPgateway = 10.0.0.2 (ta sama podsiec) , oraz w DNSserwerSearchOrder , oraz IPAdress = 10.0.0.10 /badanie 10.0.0.10 z uzyciem 32 bajtow : ping transmisja nie powiodla sie kod bledu 65 i tak 4 razy/ . Dlaczego teraz mam tu dwie takie same karty ? – wczesniej tego nie bylo ale problem byl ten sam.
11. Ping 127.0.0.1 – ok.
... i NIC , NIENTE , NICHT , NOTHING , NICZEWO !
PROSZĘ POMÓŻCIE – JUŻ PIĄTEK I SOBOTĘ ZMARNOWAŁEM !
PODAJE OBECNE USTAWIENIA:
komp1 : poniewaź nie był ruszany i działa ok. pomijam
kopm2 : Wlasciwosci polaczenia:
zakladka ogólne :
/karta Realtek RTL8139 / konfiguruj : działa poprawnie i wszystko wyglada ok.
/ klient sieci microsoft / usluga rpc : lokalizator windows
/udostepnianie plikow
/harmonogram pakietow qos
/protokol internetowy TCP/IP
zakladka wlasciwosci
/ adres IP : 10.0.0.10
maska posieci : 255.255.255.0
brama domyslna : 10.0.0.2
preferowany DNS : 217.98.63.164
alternatywny dns : 194.204.152.34
zakladka zaawansowane
/ustawienia protokolu:
adres IP 10.0.0.10 , maska 255.255.255.0
brama 10.0.0.2 automatyczny
zaznaczona metryka automatyczna
/dns :
217.98.63.164
194.204.152.34
zaznaczone : dolacz sufiksy dns podstawowy , dolacz sufiksy nadrzedne podstawowego oraz zarejestruj adresy tego polaczenia w dns
/wins:
zaznaczone : wlacz system NetBios przez TCP/IP
/opcje : filtrowanie TCP/IP / wlasciwosci : pozwalaj wszystkim.
zakladka uwierzyteknienie:
zaznaczone : kontrola dostepu... IEEE 802 1X , karta inteligentna lub inny certyfikat , uwierzytelniaj jako komputer.
zakladka zaawansowane : nie wlaczona ochrona
Nie wiem . pewnie o czyms zapomnialem. POMOZCIE PROSZE !
Problem : W trybie awaryjnym wszystko chula , w trybie normalnym brak netu i brak mozliwosci polaczenia z 2 kompem / komunikat przy próbie wyświetlenia komputerów grupy roboczej : "grupa_robocza nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawnien .. lista serwerow jest niedostepna"
ZAZNACZAM : Wszystko chodzilo ok. dopoki nie zainstalowalem ma komp2 sterownikow karty muzycznej ktora teraz dziala bez zarzutu i nie zainstalowalem Norton Antyvirus ale oba zdarzenia moim zdaniem nie maja wplywu. Norton ustawiony na nieaktywny.
OPIS SIECI: komp1 – Windows Serwer + komp2 – windows XP + HUB + ruter z wyjsciem do neo.
OPIS PROBLEMU : komp1 ma polaczenie z netem , gdy komp2 dziala w trybie awaryjnym pokazuje go w grupie roboczej i daje sie go eksplorowac. Gdy komp2 jest w trybie normalnym rowniez go widzi , ale proba eksploracji skutkuje komunikatem :\\ komp2 jest niedostepny , mozesz nie miec uprawnien ... nie mozna odnalezc sciezki sieciowej. Proba pingu kompa2 : "uplynal limit.."
komp2 w trybie awaryjnym ma wejscie do netu , jednak w trybie normalnym netu brak , proba otwarcia komputerow grupy roboczej konczy sie komunikatem : "grupa_robocza nie jest dostepny... lista serwerow niedostepna " ale... ping wyslany na wybrane adres daje pozytywna odpowiedz np. komp1 , brama , onet itp."
CO ZROBIŁEM DOTYCHCZAS : 1. skanowałem mks , panda , spysweeper , ad–aware , norton – tylko panda pokazala ze w rejestrach siedzi "dyfuca" ale recznie przeszukujac nie znalazlem.
2. Sprawdzilem ustawienia k. sieciowej i protokolow
3. przeczytalem posty dot. podobnych tematow i probowalem zastosowac sie do ich zalecen
4. zainstalowalem nowa karte sieciowa
5. znow sprawdzilem ustawienia
6. probowalem zmienic z IP stalego na przydzielany przez DHCP
7. robiłem "napraw to połączenie"
8. ponownie konfigurowałem połączenie i sieć.
9. Testowałem przy pomocy "pomocy z rozwiązywaniem problemów – diagnozowanie konfiguracji " – wykazuje niepowodzenie w inbound i outboung mail serwer oraz w defaultIPgateway = 10.0.0.2 (ta sama podsiec) , oraz w DNSserwerSearchOrder , oraz IPAdress = 10.0.0.10 /badanie 10.0.0.10 z uzyciem 32 bajtow : ping transmisja nie powiodla sie kod bledu 65 i tak 4 razy/ . Dlaczego teraz mam tu dwie takie same karty ? – wczesniej tego nie bylo ale problem byl ten sam.
11. Ping 127.0.0.1 – ok.
... i NIC , NIENTE , NICHT , NOTHING , NICZEWO !
PROSZĘ POMÓŻCIE – JUŻ PIĄTEK I SOBOTĘ ZMARNOWAŁEM !
PODAJE OBECNE USTAWIENIA:
komp1 : poniewaź nie był ruszany i działa ok. pomijam
kopm2 : Wlasciwosci polaczenia:
zakladka ogólne :
/karta Realtek RTL8139 / konfiguruj : działa poprawnie i wszystko wyglada ok.
/ klient sieci microsoft / usluga rpc : lokalizator windows
/udostepnianie plikow
/harmonogram pakietow qos
/protokol internetowy TCP/IP
zakladka wlasciwosci
/ adres IP : 10.0.0.10
maska posieci : 255.255.255.0
brama domyslna : 10.0.0.2
preferowany DNS : 217.98.63.164
alternatywny dns : 194.204.152.34
zakladka zaawansowane
/ustawienia protokolu:
adres IP 10.0.0.10 , maska 255.255.255.0
brama 10.0.0.2 automatyczny
zaznaczona metryka automatyczna
/dns :
217.98.63.164
194.204.152.34
zaznaczone : dolacz sufiksy dns podstawowy , dolacz sufiksy nadrzedne podstawowego oraz zarejestruj adresy tego polaczenia w dns
/wins:
zaznaczone : wlacz system NetBios przez TCP/IP
/opcje : filtrowanie TCP/IP / wlasciwosci : pozwalaj wszystkim.
zakladka uwierzyteknienie:
zaznaczone : kontrola dostepu... IEEE 802 1X , karta inteligentna lub inny certyfikat , uwierzytelniaj jako komputer.
zakladka zaawansowane : nie wlaczona ochrona
Nie wiem . pewnie o czyms zapomnialem. POMOZCIE PROSZE !
Odpowiedzi: 11
majewa, sluchaj sie mnie, a daleko zaj(e)dziesz :mrgreen: .majewa:no i nie trzeba bylo dlugo czekac zeby przekonac sie ze Nino mial racje.
Mnie juz zbrzydlo pytac w co drugim temacie o jakies konkrety, ciagnac za jezyk i czekac az sie "pytek" ulituje nade mna :P .majewa do MiSiaka:Wydaje mi sie jednak ze powinienes podac troche wiecej szczegolow
Jest tu jeden przyklejony temat o laczeniu kompow. Co prawda przykladowo laczone sa dwa, ale siedem laczy sie identycznie, identycznie konfiguruje. Wystarczy sie nad tym skupic.
no i nie trzeba bylo dlugo czekac zeby przekonac sie ze Nino mial racje. System powiedzial pass i nie dal sie uruchomic w trybie normalnym ani awaryjnym z obsluga sieci z powodu uszkodzenia pliku : ntoskrnl.exe. Na szczescie udalo sie powrocic do stanu pierwotnego dzieki usludze przywracania. ... ...no i jestem o te jedna nauke madrzejszy ;) No i oczywiscie macie racje jesli chodzi o nazwy plikow ktore przytoczylem .. to kolejna nauczka..
Jesli chodzi o MiSiaka to wydaje mi sie źe ma problem z zabezpieczeniami , ale tu sa zdecydowanie madrzejsi ode mnie , wiec nie bede sie wymadrzal , ale chetnie przyjrze sie rozwiazaniu jego problemu :)
Wydaje mi sie jednak ze powinienes podac troche wiecej szczegolow szczegolnie jesli chodzi o Twoje ustawienia zabezpieczen.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Jesli chodzi o MiSiaka to wydaje mi sie źe ma problem z zabezpieczeniami , ale tu sa zdecydowanie madrzejsi ode mnie , wiec nie bede sie wymadrzal , ale chetnie przyjrze sie rozwiazaniu jego problemu :)
Wydaje mi sie jednak ze powinienes podac troche wiecej szczegolow szczegolnie jesli chodzi o Twoje ustawienia zabezpieczen.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Mam identyczny problem z siecią. Mam 7 komputerów w sieci: jeden na win98 (działa wszystko OK – widzi sieć i wszystkie kompy), pozostałe na WinXP i Win2000, niestety internet działa, a sieć lokalna nie. Juź mi ręce opadają. Jak ktoś wie dlaczego tak się dzieje to proszę o pomoc. :cry: :cry:
Napisze tak: Nie jest moja wina ze popelnil blad w pisywaniu nazw programow. Nie raz zdazylo mi sie ze programy o podobnych nazwach do plikow systemowych okazywaly sie trojanam, badz innymi programami "szkodzacymi" systemowi, takwiec mysle ze w tego typu problemach bardzo istone jest jednak. Poprawne wpisanie nazwy programow.
pozdrawiam
pozdrawiam
Ty mozesz sobie usunac nawet obie rece. Bedzie spokoj z takimi radami.syra:ja bym usunol
majewa, pliki ktore wymieniles to pliki systemowe. Jezeli oczywiscie pomyliles sie przepisujac nazwy, poniewaz isass.exe i ntoskrln.exe prawidlowo powinny sie nazywac lsass.exe (LSASS.EXE) i ntoskrnl.exe.
ntoskrnl.exe – http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/ntoskrnl/
lsass.exe – http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/lsass/
ndisuio.sys – http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/ndisuio/
Co wskazuje ich lokalizacja ? Nie jest jakas dziwna ? Wszystkie powinny byc w \system32, a ndisuio.sys jeszcze glebiej – w \system32\drivers
ja bym usunol
Dzieki Nino ale ...
... za pozno – wywalilem Nortona i zainstalowalem SPF – i tu niespodzianka ponizsze pliki generują mi straszny ruch w sieci . Zablokowałem je i na razie nie wyglada zeby byl w zwiazku z tym problem , ale nie moge znalezc rzeczowej odpowiedzi czy cos z tym robic czy nie. Jedni piszą źe to trojany , inni źe niezbedne pliki windy... Coś podpowiecie ?:
– ntoskrln.exe
– isass.exe
– ndisuio.sys[/b]
... za pozno – wywalilem Nortona i zainstalowalem SPF – i tu niespodzianka ponizsze pliki generują mi straszny ruch w sieci . Zablokowałem je i na razie nie wyglada zeby byl w zwiazku z tym problem , ale nie moge znalezc rzeczowej odpowiedzi czy cos z tym robic czy nie. Jedni piszą źe to trojany , inni źe niezbedne pliki windy... Coś podpowiecie ?:
– ntoskrln.exe
– isass.exe
– ndisuio.sys[/b]
Czyli jednak zablokowany port NetBios.
Nortona mogles zostawic – to bardzo dobry firewall, ale skonfiguruj go sobie. Z pewnoscia jest w ktoryms miejscu mozliwosc zaakceptowania polaczenia NetBiosowego z kompem nr 1 i tym samym otwarcia dla niego portu/portow NetBios.
Nortona mogles zostawic – to bardzo dobry firewall, ale skonfiguruj go sobie. Z pewnoscia jest w ktoryms miejscu mozliwosc zaakceptowania polaczenia NetBiosowego z kompem nr 1 i tym samym otwarcia dla niego portu/portow NetBios.
ok. Juz po problemie... trzy dni mi to zajelo WRRRRRR.
Mimo źe Norton był w trybie nieaktywnym to jednak jeden jego modul siedzial zaladowany w tray–u i macil. Po odinstalowaniu Nortona wszystko wrocilo do normy.
Mimo źe Norton był w trybie nieaktywnym to jednak jeden jego modul siedzial zaladowany w tray–u i macil. Po odinstalowaniu Nortona wszystko wrocilo do normy.
... XP bez SP2 . Nie bardzo rozumiem co sugerujesz ... źe powinienem go zainstalować ? czy źe przez niego moge miec kłopoty np. z portem 445. Wczesniej go nie bylo i naprawde dlugo nie bylo zadnych problemow.
... Poradz cos prosze El Nino . Czytalem wiele z Twoich postow – wiem ze mozesz mi pomoc .
... Poradz cos prosze El Nino . Czytalem wiele z Twoich postow – wiem ze mozesz mi pomoc .
XP z SP2 ?
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/winxppro/pl/maintain/sp2netwk.mspx
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/winxppro/pl/maintain/sp2netwk.mspx
Strona 1 / 1