Sieć w domu, problem z dostępem do komputerów.
Witam!
Mam problem. Otóż skonfigurowałem za pomocą automatycznego konfiguratora sieci dostępnego w winXP sieć z udostępnianiem połączenia internetowego (korzystam z neostrady). I tutaj pojawił się problem, ponieważ ani z komputera udostępniającego internet, ani z pobierającego to połączenie nie można dostać się na drugi komputer. Nie wiem czy ma to związek z tym, że udostępniam połączenie internetowe, jednak zawarłem tą wiadomość dla ścisłości. Przez ten problem utrudniony jest przepływ dużych plików pomiędzy komputerami.
W czym jest problem? Jak to naprawić? Jak skonfigurować poprawnie sieć, żeby wszystko działało? Jak zapobiec na przyszłość takiemu problemowi?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1
sprawdz czy wlaczony jest firewall systemowy. jesli tak to najprawdopodobniej on blokuje. Mozesz wykonac dwie rzeczy: pierwsza najprostsza - wylaczyc firewall. wtedy bedziesz wiedzial czy to jego wina. Drugie rozwiazanie to odpowiednie skonfigurowanie firewalla - przepuszczenie odpowiednich uslug.
Strona 1 / 1
Na początek proponuje sprawdzić sieć w trybie awaryjnym z obsługą sieci (klawisz F5 w czasie ładowania systemu)