siec ? w czym problem ?
Odpowiedzi: 5
-
[quote=Endrju]próbowałeś wejść przez odwołanie się do udziału tak jak sugerowałem? np. \\192.168.0.123\nazwa_folderu_udostępnionego_na_tym_komputerze ? Przejdź do dowolnego kompa w sieci spisz/zapamiętaj jego IP i nazwę dowolnego udostępnionego folderu i zrób jak napisałem.[/quote] probowalem wyswietla sie komunikat o nastepujacej tresci: Lokalizacja sieciowa jest nie osiagalna ... Kurde noo nie wiem co moze byc grane ? juz nie mowie by mi sie pojawil te komputery w sieci ale bym chociaz mogl wejsc na nie ... czy ktos ma jescze jakis pomysl ? bardzo mi na tym zalezy ...
-
[quote=Endrju]Nieco dziwnym wydaje mi się fakt każdorazowego ustawiania przez Ciebie grupy roboczej i nazwy komputera. Przynosisz do pracy prywatną maszynę? zacznij od sprawdzenia czy się nie pozmieniała nazwa grupy roboczej [możliwe też, że zrobiłeś jakąś literówkę w jej nazwie], Twoje IP musi być unikalne w stosowanym zakresie adresacji, maska podsieci identyczna [przynajmniej dla pewnej grupy maszyn]. Teraz spróbuj uzyć polecenia ping w odniesieniu do dowolnego komputera w grupie roboczej. Jeśli na tym etapie jest ok, spróbuj bezpośrednio odwołać się do udostępnionego udziału [folderu, dysku] na maszynie, którą uprzednio pingowałeś wpisując w linię poleceń [wywołanie Winkey+R lub Start -> uruchom] \\IP_komputera\nażwa_udostępnionego_udziału [/quote] co do adresu ip, maska pod siecia jest wszystko ok .. przy sprawdzaniu pingu wszystko ok ... ale juz przy probie dostania sie na komputer wyskakuje komunikat o błedzie przy poloczeniu sie ... wyskakuje komunikat ze lokalizacja sieciow jest nie dostepna ... tylko na swoj komputer potrafie wejsc ... ale to nie mozliwe bo inni uzytkownicy sieci widza normlanie siec, moga normlanie z niej korzystac ...