Siec w bloku i dzielenie łącza!

Problem jest następujący: mam siec osiedlową i 1 kabel w domu. Chciałbym podłączyć switcha i puścić sieć na inne komputery w mieszkaniu! Jest to nie za bardzo legalne w naszej sieci. I pytanie jest następujące:
Czy admin naszej sieci jest w stanie wykryć źe korzystamy ze switcha i dzielimy łącze?

Odpowiedzi: 20

Dzięki EL NINO miales racje z ta brama! Jak narazie dziala!
marshal
Dodano
24.10.2004 21:00:50
Pierwsza sprawa to to, ze na drugiej sieciowce w pierwszym kompie nie powinno sie wpisywac bramy. Ten komputer ma juz skonfigurowany dostep do internetu na pierwszej sieciowce. No a znikanie ? Przerwania raczej nie, gdyz XP daje sobie doskonale rade z przydzielaniem przerwan. Jesli chcesz, mozesz sprobowac zmienic gniazdo w ktorej siedzi ta sieciowka. Oczywiscie wczesniej ja odinstalowujac.
Moze jednak wystarczy zmienic sterowniki ?
EL NINO
Dodano
24.10.2004 19:44:59
To znowu ja :) Pojawił się kolejny problem!
Raz internet jest raz go nie ma. Szukałem przyczyny w całym systemie i znalazlem to źe: karta graficzna ma to samo przerwanie co karta sieciowa nr2. Czy moźe to być powodem zaniku internetu (na obu komputerach)?
Jak tak to jak to rozwiązać?
marshal
Dodano
24.10.2004 19:05:37
Chodzi o to źe:
1. Brama domyślna drugiej sieciowki w 1 komputerze musiala byc taka jak IP karty laczacej sie z netem (jak moglem na to nie wpasc! :?)
2.W polączeniach siciowych we wlaściwościach komputera "bramy" nie byly zachaczone uslugi dotyczace HTTP,FTP,HTTPS,POP3 :)
marshal
Dodano
22.10.2004 19:05:40
nie badz taki, pochwali sie co skopales? :)
Szymon Grabiński
Dodano
22.10.2004 18:45:10
Juź dziala! Jakos dalem rade! To nie firewall.
Jeszcze raz wielkie dzieki! Pozdrawiam!
marshal
Dodano
22.10.2004 17:49:23
moze firewall, pingowales np. onet?
Szymon Grabiński
Dodano
22.10.2004 17:30:11
To dlaczego nie działa?
Druga sieciówka w 1 kompie ma adres: 192.168.0.1,
maska: 255.255.255.0. Sieciówka w drugim ma adres: 192.168.0.2 maska ta sama, brama: 192.168.0.1. Odpaliłem kreatora na 2 komputerach ale nie działa! Siec miedzy tymi komputerami jest ok! Takźe kwestia źle skrosowanego kabla odpada!
(na obu komputerach jest Win Xp pro)
marshal
Dodano
22.10.2004 17:24:59
nie, jesli filtrowanie jest po mac'ach to admin musi znac adres fizyczny tylko tej karty przez ktora uzyskujesz polaczenie. to co dzieje sie za nia jest juz nieistotne dla admina.
Szymon Grabiński
Dodano
22.10.2004 16:02:06
Mam kolejne pytanko:
W jednym kompie mam 2 siciówki i puszczam net na drugi komputer! Ale nie działczy. Czy do takiego połączenia admin teź musi mieć adresy MAC wszystkich kart sieciowych?
marshal
Dodano
22.10.2004 15:51:49
Wilelkie dzięki!
marshal
Dodano
18.10.2004 15:02:24
Od poczatku chlopaki sugeruja Ci uzycie routera jako najwlasciwszego rozwiazania. Natomiast jesli chcesz inaczej, wtedy moglbys uzyc swego komputera jako "routera" i dopiero do niego nalezaloby podlaczyc pozostale komputery przez switcha.
EL NINO
Dodano
17.10.2004 23:41:26
Dobra to spytam inaczej:
Czy jest moźliwość, jeźeli tak to jak?
marshal
Dodano
17.10.2004 22:04:42
Widze ze mnie nie rozumiesz, albo tez nie rozumiesz slowa "dzielenie" i dlatego tez wmawiasz mi uzycie jakichs aluzji.
Dzielic lacze mozna albo programowo albo sprzetowo – przez router i w tym wypadku wszystkie komputery "widoczne" sa na zewnatrz takiej mini–sieci pod jednym numerem IP. Podlaczenie wszystkich komputerow pod switch z wpietym kablem z osiedlowki nie jest zadnym dzieleniem dlatego, ze kazdy z tych komputerow ma niezalezny dostep do sieci z przypisanym tylko sobie indywidualnym adresem.

BTW, chyba jednak nie wiesz jaka jest roznica miedzy routerem a switchem.
EL NINO
Dodano
17.10.2004 16:46:49
Te aluzje EL NINO z dzieleniem łącza zachowaj dla siebie! Dobrze wiesz o co chodzi i nie łap mnie za słówka!
Mimo wszystko dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
marshal
Dodano
17.10.2004 14:18:52
W wiekszosci sieci osiedlowych w ten sposob NIE PODZIELISZ lacza, poniewaz serwer albo przydziela adresy na podstawie numerow MAC, albo tez "wie" ktore numery IP moga miec dostep do internetu.
Jesli u Was jest podobnie, to nici z tego. Poza tym wszystkie komputery podlaczone w ten sposob sa "widoczne" z kazdego miejsca sieci a w tym i z serwera administratora.
No i na koniec – co Ty chcesz dzielic, skoro nic dzielic nie bedziesz ?
EL NINO
Dodano
16.10.2004 23:51:33
kabel –> switch –> kompeter1
. . . . . . . . –> komputer2
. . . . . . . . –> komputer3
Wiem jakie są róźnice między routerem a switchem. I nie widze sensu kupna routera(3 razy droźszego od switcha)!
Racja z tym ip to było głupie stwierdzenie. Doskonale wiem, do czego ono słuźy. Chodziło mi tylko o to źe jak ma się neostrade to ip jest przydzielane dynamicznie i nie trzeba nic wpisywac! A tu jest inaczej, recznie trzeba podac ip i dlatego zasugerowalem sie ze moze na podstawie ip rozpoznaje komputery w naszej sieci!
PS Nadal nie wiem jakie są szanse ze admin skuma ze dziele łącze!
marshal
Dodano
16.10.2004 23:41:10
marshal:
Chciałbym podłączyć switcha i puścić sieć na inne komputery w mieszkaniu!
Czy mozesz wyjasnic w jaki sposob chcesz podlaczyc ten switch ? Do kabla z internetem a przed Twoj komputer, czy tez za Twoim komputerem ?
EL NINO
Dodano
16.10.2004 23:12:30
Wydaje mi się źe nie udostępnia po numerach MAC bo kaźdy komp w sieci ma inne IP!

ojoj. powiem tak, dobrze, ze kazdy komp w sieci ma inne ip ;). powazniej, to w tcp/ip tak musi byc. zrob eksperyment i nadaj dwoch komputerom ten sam numer. i co siec dziala?
ip to taki identyfikator kazdego komputera, wiec nie moze byc dwoch takich samych.

miedzy switchem a routerem jest kilka istotnych roznic. informacje na ten temat znajdziesz na googlach.
Szymon Grabiński
Dodano
16.10.2004 22:26:47
Wydaje mi się źe nie udostępnia po numerach MAC bo kaźdy komp w sieci ma inne IP!

ojoj. powiem tak, dobrze, ze kazdy komp w sieci ma inne ip ;). powazniej, to w tcp/ip tak musi byc. zrob eksperyment i nadaj dwoch komputerom ten sam numer. i co siec dziala?
ip to taki identyfikator kazdego komputera, wiec nie moze byc dwoch takich samych.

miedzy switchem a routerem jest kilka istotnych roznic. informacje na ten temat znajdziesz na googlach.
Szymon Grabiński
Dodano
16.10.2004 22:26:47
marshal
Dodano:
16.10.2004 12:58:05
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2