Siec udostepnie... dosc nietypowe
Mam bardzo dziwny klopot... Niby nie uwarzam sie za jakiegos laika w tej kwestii ale dobra... Oto opis problema:
Mam net przez DHCP podlaczony do kompa z dwoma sieciowkami druga sieciowka wychodzi do Huba i do huba jest podpieta reszta kompow. Inne kompy bardzo dobrze widza siec, ba nawet widza polaczenie internetowe udostpionene na kompie z netem. Wszystkie systmey operacyjne to niestety windows xp pro. Nie wiem czemu tak sie dzieje. A no wlasnie jeszce jaki problem na kompach innych niz ten do ktorego jest bezposrednio net podpiety nie dziala net, strony sie nie laduja, a jak je pinguje to poboiera tylko ip, a pakiety nie dochodza...
Bardzo prosze o pomoc, jestem z Wroclawia firma nazywa sie generacja (www.generacja.pl) niestety nie sa tacy jakimi ich by sie chicalo widziec...
Mam net przez DHCP podlaczony do kompa z dwoma sieciowkami druga sieciowka wychodzi do Huba i do huba jest podpieta reszta kompow. Inne kompy bardzo dobrze widza siec, ba nawet widza polaczenie internetowe udostpionene na kompie z netem. Wszystkie systmey operacyjne to niestety windows xp pro. Nie wiem czemu tak sie dzieje. A no wlasnie jeszce jaki problem na kompach innych niz ten do ktorego jest bezposrednio net podpiety nie dziala net, strony sie nie laduja, a jak je pinguje to poboiera tylko ip, a pakiety nie dochodza...
Bardzo prosze o pomoc, jestem z Wroclawia firma nazywa sie generacja (www.generacja.pl) niestety nie sa tacy jakimi ich by sie chicalo widziec...
Odpowiedzi: 14
sprawdz czy nie masz wirusow
ustaw serwer proxy na w3cache.icm.edu.pl
w windowsach (xp) jest taka opcja, ktora odpowiada za mozliwosc udostepniania neta innym komputerom
o ustawieniu winkerio mozesz poczytac w gazecie ekspert 3/2003
ustaw serwer proxy na w3cache.icm.edu.pl
w windowsach (xp) jest taka opcja, ktora odpowiada za mozliwosc udostepniania neta innym komputerom
o ustawieniu winkerio mozesz poczytac w gazecie ekspert 3/2003
no nie wiem, zadzwonie do nich w poniedzialek, ale tak probowalem znalezc winroute i znalazlem winroute 4,25 czy cos takiego firmy bodajze kerio, instaluje to i nie moge potem wlaczyc kompa bo mi sie restartuje co chwila dopiero jak to w awaryjnym odinstalowalem to przestalo... CO mam w koncu zrobic z tym netem aby bylo dobrze ??
Jezeli "doradzili", to zastanawiam sie, czy czasem nie ustawili na serwerze do komputerow w LANie TTL=1. Jezeli tak, pomoc moze IMO jedynie jakies proxy zainstalowane na tym kompie. Czy WinRoute wystarczy ? Nie wiem.
doradzili mi (ci z tej firmy) abym sobie zainstalowal winroute i to ma zalatwic sprawe, znalazlem kilka wersji tego ale za kazdym razem nie chce sie polaczyc, a po restarcie nie moge wlaczyc kkompa (jedynie w awaryjnym) bo sie restartuje... HELP...
do HUBa, a ICM jest ok raczej
Jesli tak jest, to internet musi byc.
Do czego podlaczony jest ten komputer rozdzielajacy internet ? Bo przeciez on ma oba IP wewnetrzne.
Do jakiegos routera ? Moze tam zablokowano ICMP ?
Do czego podlaczony jest ten komputer rozdzielajacy internet ? Bo przeciez on ma oba IP wewnetrzne.
Do jakiegos routera ? Moze tam zablokowano ICMP ?
firewalle mam powylaczane a ping jest na dobry serwer
Albo rzeczywiscie jakis firewall, albo pingujesz akurat strone z zablokowanym ICMP, czyli nie odpowiadajaca na ping (tak jak centrumxp.pl).
nalem –l 1472 i kombinowalem z czasem pozniej ale to nic nie daje bo ciagle jest ze uplynal limit czasu zadania
Ale co wytlumaczyc ? Firewalla czy MTU ? Czy jest jakis firewall, to juz sam musisz zobaczyc a i sprawdzic przy wylaczonym tez tylko Ty mozesz. MTU ? Co tu tlumaczyc ? Opisane zarowno w podanym linku, jak i w linku tam sie znajdujacym.
Na komputerze kliencie otwierasz wiersz polecen i pingujesz jakas strone ktora nie chce sie otworzyc wedlug "wzoru" tam podanego:
ping –f –n 4 –l
–f –flaga nie fragmentuj (to Cie nie interesuje)
–n –liczba powtorzen
–l –"wielkosc" pakietu
Np. ping –f –5 –1472 onet.pl
Jesli dostaniesz normalna odpowiedz, to jest OK. Natomiast jesli odpowiedz bedzie wygladala mniej wiecej tak: "Pakiet musi być podzielony na fragmenty,ale ustawiono opcję DF (nie fragmentuj)", zmniejszasz wartosc z 1472 na np. 1450. No i ponowny ping az do zwyklej odpowiedzi. Pozniej tylko zmiana w rejestrze na tym komputerze i to wsio.
Na komputerze kliencie otwierasz wiersz polecen i pingujesz jakas strone ktora nie chce sie otworzyc wedlug "wzoru" tam podanego:
ping –f –n 4 –l
–f –flaga nie fragmentuj (to Cie nie interesuje)
–n –liczba powtorzen
–l –"wielkosc" pakietu
Np. ping –f –5 –1472 onet.pl
Jesli dostaniesz normalna odpowiedz, to jest OK. Natomiast jesli odpowiedz bedzie wygladala mniej wiecej tak: "Pakiet musi być podzielony na fragmenty,ale ustawiono opcję DF (nie fragmentuj)", zmniejszasz wartosc z 1472 na np. 1450. No i ponowny ping az do zwyklej odpowiedzi. Pozniej tylko zmiana w rejestrze na tym komputerze i to wsio.
a moglbys mi to jasniej wytlumaczyc wiesz niebardzo chce cos zwalic...
Jesli na tym udostepniajacym XP nie ma zainstalowanego jakiegos dziwnie skonfigurowanego firewalla, to mozna sie pokusic o sprawdzenie MTU na klientach –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=5931bosal:nie dziala net, strony sie nie laduja, a jak je pinguje to poboiera tylko ip, a pakiety nie dochodza...
na pozostalych, na pozostalych, ponadto na kompie z dwoma sieciowkami lubi wyskoczyc komunikat ze icmp jest zle ustawione, znaczy komunikat generacja ma tak ustawione jakos
Oto zrzuty z ustawien:
–z serwera
–z klienta
Oto zrzuty z ustawien:
–z serwera
–z klienta
zaraz zaraz to gdzie nie masz tego internetu, na tym kompie z dwoma sieciowkami czy na pozostalych?!