Siec udostepnie... dosc nietypowe

Mam bardzo dziwny klopot... Niby nie uwarzam sie za jakiegos laika w tej kwestii ale dobra... Oto opis problema:

Mam net przez DHCP podlaczony do kompa z dwoma sieciowkami druga sieciowka wychodzi do Huba i do huba jest podpieta reszta kompow. Inne kompy bardzo dobrze widza siec, ba nawet widza polaczenie internetowe udostpionene na kompie z netem. Wszystkie systmey operacyjne to niestety windows xp pro. Nie wiem czemu tak sie dzieje. A no wlasnie jeszce jaki problem na kompach innych niz ten do ktorego jest bezposrednio net podpiety nie dziala net, strony sie nie laduja, a jak je pinguje to poboiera tylko ip, a pakiety nie dochodza...

Bardzo prosze o pomoc, jestem z Wroclawia firma nazywa sie generacja (www.generacja.pl) niestety nie sa tacy jakimi ich by sie chicalo widziec...

Odpowiedzi: 14

sprawdz czy nie masz wirusow
ustaw serwer proxy na w3cache.icm.edu.pl
w windowsach (xp) jest taka opcja, ktora odpowiada za mozliwosc udostepniania neta innym komputerom
o ustawieniu winkerio mozesz poczytac w gazecie ekspert 3/2003
Szymon Grabiński
Dodano
08.11.2004 09:55:39
no nie wiem, zadzwonie do nich w poniedzialek, ale tak probowalem znalezc winroute i znalazlem winroute 4,25 czy cos takiego firmy bodajze kerio, instaluje to i nie moge potem wlaczyc kompa bo mi sie restartuje co chwila dopiero jak to w awaryjnym odinstalowalem to przestalo... CO mam w koncu zrobic z tym netem aby bylo dobrze ??
bosal
Dodano
07.11.2004 01:45:19
Jezeli "doradzili", to zastanawiam sie, czy czasem nie ustawili na serwerze do komputerow w LANie TTL=1. Jezeli tak, pomoc moze IMO jedynie jakies proxy zainstalowane na tym kompie. Czy WinRoute wystarczy ? Nie wiem.
EL NINO
Dodano
06.11.2004 19:46:11
doradzili mi (ci z tej firmy) abym sobie zainstalowal winroute i to ma zalatwic sprawe, znalazlem kilka wersji tego ale za kazdym razem nie chce sie polaczyc, a po restarcie nie moge wlaczyc kkompa (jedynie w awaryjnym) bo sie restartuje... HELP...
bosal
Dodano
06.11.2004 16:40:54
do HUBa, a ICM jest ok raczej
bosal
Dodano
06.11.2004 11:28:45
Jesli tak jest, to internet musi byc.

Do czego podlaczony jest ten komputer rozdzielajacy internet ? Bo przeciez on ma oba IP wewnetrzne.
Do jakiegos routera ? Moze tam zablokowano ICMP ?
EL NINO
Dodano
05.11.2004 23:45:27
firewalle mam powylaczane a ping jest na dobry serwer
bosal
Dodano
05.11.2004 02:51:44
Albo rzeczywiscie jakis firewall, albo pingujesz akurat strone z zablokowanym ICMP, czyli nie odpowiadajaca na ping (tak jak centrumxp.pl).
EL NINO
Dodano
05.11.2004 00:20:01
nalem –l 1472 i kombinowalem z czasem pozniej ale to nic nie daje bo ciagle jest ze uplynal limit czasu zadania
bosal
Dodano
04.11.2004 23:52:24
Ale co wytlumaczyc ? Firewalla czy MTU ? Czy jest jakis firewall, to juz sam musisz zobaczyc a i sprawdzic przy wylaczonym tez tylko Ty mozesz. MTU ? Co tu tlumaczyc ? Opisane zarowno w podanym linku, jak i w linku tam sie znajdujacym.

Na komputerze kliencie otwierasz wiersz polecen i pingujesz jakas strone ktora nie chce sie otworzyc wedlug "wzoru" tam podanego:
ping –f –n 4 –l
–f –flaga nie fragmentuj (to Cie nie interesuje)
–n –liczba powtorzen
–l –"wielkosc" pakietu

Np. ping –f –5 –1472 onet.pl

Jesli dostaniesz normalna odpowiedz, to jest OK. Natomiast jesli odpowiedz bedzie wygladala mniej wiecej tak: "Pakiet musi być podzielony na fragmenty,ale ustawiono opcję DF (nie fragmentuj)", zmniejszasz wartosc z 1472 na np. 1450. No i ponowny ping az do zwyklej odpowiedzi. Pozniej tylko zmiana w rejestrze na tym komputerze i to wsio.
EL NINO
Dodano
04.11.2004 23:39:32
a moglbys mi to jasniej wytlumaczyc wiesz niebardzo chce cos zwalic...
bosal
Dodano
04.11.2004 22:35:39
bosal:
nie dziala net, strony sie nie laduja, a jak je pinguje to poboiera tylko ip, a pakiety nie dochodza...
Jesli na tym udostepniajacym XP nie ma zainstalowanego jakiegos dziwnie skonfigurowanego firewalla, to mozna sie pokusic o sprawdzenie MTU na klientach –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=5931
EL NINO
Dodano
04.11.2004 13:47:34
na pozostalych, na pozostalych, ponadto na kompie z dwoma sieciowkami lubi wyskoczyc komunikat ze icmp jest zle ustawione, znaczy komunikat generacja ma tak ustawione jakos

Oto zrzuty z ustawien:

–z serwera

–z klienta

bosal
Dodano
04.11.2004 10:59:12
zaraz zaraz to gdzie nie masz tego internetu, na tym kompie z dwoma sieciowkami czy na pozostalych?!
Szymon Grabiński
Dodano
04.11.2004 09:57:20
bosal
Dodano:
04.11.2004 03:55:15
Komentarzy:
14
Strona 2 / 2