siec osiedlowa
witam,
znajomi zastanawiaja sie nad zainstalowaniem neta w domu i chca skorzystac z uslug "osiedlowego dostawcy". problem w tym ze dostana jedno ip a w domu sa 2 kompy(moze bedzie ich wiecej). za dodatkowe ip musza doplacic, a wiadomo ze chcieliby tego uniknac :D. dodam ze ze sciany wyjdzie rj'ka.
chcieliby podlaczyc obydwa kompy tak zeby nie bylo zadnego serwera, zeby zaden komp nie udostepnial polaczenia drugiemu. czy mozna to zrobic przy pomocy routera? czy wtedy dostawca kapnie sie ze mamy wiecej niz jeden komp podlaczony? jak to najlepiej rozwiazac?
dzieki
znajomi zastanawiaja sie nad zainstalowaniem neta w domu i chca skorzystac z uslug "osiedlowego dostawcy". problem w tym ze dostana jedno ip a w domu sa 2 kompy(moze bedzie ich wiecej). za dodatkowe ip musza doplacic, a wiadomo ze chcieliby tego uniknac :D. dodam ze ze sciany wyjdzie rj'ka.
chcieliby podlaczyc obydwa kompy tak zeby nie bylo zadnego serwera, zeby zaden komp nie udostepnial polaczenia drugiemu. czy mozna to zrobic przy pomocy routera? czy wtedy dostawca kapnie sie ze mamy wiecej niz jeden komp podlaczony? jak to najlepiej rozwiazac?
dzieki
Odpowiedzi: 3
a jak sa dwie sieciowki i z jedenj spisal MAC to jakby wlayzc druga i do huba i zrobic polaczenie pomostowe??? CO wy na to? nigdy tego nie robilem ale wiem ze taka mozliwosc jest. Jka ktos cos wiecej o tym wie nich powie
to bardzo nieciekawie...i nie ma innego sposobu zeby ukryc te wewnetrzne ip?
ja tez mam osiedlowego lana i u mnie by motyw z routerem nie przeszedl poniewaz dostawca neta przyszedl do mnie, spisal adres fizyczny sieciowki od neta i polaczenie chodzi tylko na tej karcie.... mam dwa kompy w necie tyle ze jeden udostepnia siec drugiemu, tak da sie zrobic jednak dostawca widzi u siebie ze u mnie chodza dwa kompy na jedenym polaczeniu i regulaminowo powinienem miec jeden zablokowany, wiec gdyby nie porozumienie z nim to bym mial tylko na jednym kompie neta.
Strona 1 / 1