sieć osiedlowa
chcę dzielić Internet z sąsiadem, który mieszka w budynku 20– 30 m ode mnnie. Ja ma m Neostradę. Jakiego kabla trzeba uźyć– skrossowanej skrętki, czy normalnej. Dobre by był jakby sąsiad nie musiał mmmieć włączonego komputera źebym ja mogła serfować– są takowe sposoby?
Odpowiedzi: 16
Cos mi sie wydaje, ze odpowiedz juz padla :?
No a szymon dopisal:
EL NINO:Jesli nie macie routera, to ten kabel musi byc skrosowany i komputer z dostepem do neo musi byc wlaczony aby na drugim byl rowniez sygnal. Jesli kupicie router, skretka bez crossa a kazdy komp ma dostep niezalezny.
No a szymon dopisal:
Szymon Grabiński:znaczy sie musi kupic router ze switchem w jednym, albo router plus switch osobno.
to w koncu router zwykły czy ze switchem, jak mam tylko dwa kompy połączyć
TheL:jesli tak to podlaczcie sie zkretka crossowana czyli z przeplotem i juz ...
I jak wyłączy kompa to nikt neta nie będzie miał.
Czytaj co napisał EL NINO i Szymon !! Napisali wyraźnie: potrzebny jest Ruter ze Switchem źeby internet był niezaleźnie czy komp jest włączony czy nie.
jesli tak to podlaczcie sie zkretka crossowana czyli z przeplotem i juz ...
Szymon Grabiński:znaczy sie musi kupic router ze switchem w jednym, albo router plus switch osobno.
Sieć ma składac sie z mojego kompa i sąsiada, który bedzie udostępniać łącze to chyba niepotrzebny swicht ani hub
o boze... moze bardziej obrazkowo... pomysl sobie, ze router to nic innego jak kolejny komputer w twojej sieci, do ktorego podpinasz internet. konfigurujesz go, zeby udostepnial net, ale jest bol, bo masz w nim tylko jedna karte sieciowa, wiec mozesz podpiac tylko jeden komputer, albo dokladasz druga karte sieciowa i laczysz juz dwa komputery, albo podlaczasz kabelkiem komputer ze switchem a do switcha inne komputery.
zazwyczaj na rynku sa routery, ktore maja 1 gniazdko rj–45 do ktorego mozesz podpiac albo jeden komputer, albo switcha/huba. jesli router ma wiecej gniazdek to jest juz ze switchem.
router ma za zadanie laczyc dwie sieci komputerowe (np. LAN z Internetem) oraz przesylac informacje pomiedzy tymi sieciami.
switch natomiast laczy wszystkie wezly i steruje przeplywem danych pomiedzy nimi.
w przypadku huba dane wysylane przez jeden komputer rozsylane sa do wszystkich maszyn podlaczonych do huba. switch natomiast przekazuje dane tylko na gniazdko rj–45, w ktore jest wpiety komputer majacy odebrac wysylane przez druga maszyne dane.
zazwyczaj na rynku sa routery, ktore maja 1 gniazdko rj–45 do ktorego mozesz podpiac albo jeden komputer, albo switcha/huba. jesli router ma wiecej gniazdek to jest juz ze switchem.
router ma za zadanie laczyc dwie sieci komputerowe (np. LAN z Internetem) oraz przesylac informacje pomiedzy tymi sieciami.
switch natomiast laczy wszystkie wezly i steruje przeplywem danych pomiedzy nimi.
w przypadku huba dane wysylane przez jeden komputer rozsylane sa do wszystkich maszyn podlaczonych do huba. switch natomiast przekazuje dane tylko na gniazdko rj–45, w ktore jest wpiety komputer majacy odebrac wysylane przez druga maszyne dane.
jakie jest zadanie routera ? rozdzielanie siedzi pomiedzy komputerami czyli wg mnie jest to najzwyklejszy router
thel, router o ktorym mowisz to nie do konca router. to thomson 510 (router–modem–switch). kosztuje w promocji 399 zl, poza promocja bodajze 800zl.
oooo to straszne. hahaha
no chyba mowie wyraznie ze kupili routery adsl 4 portowe wiem ze to rozumiesz ale nadal sie musisz przyczepic do czegos i udawac takiego waznego ....
no chyba mowie wyraznie ze kupili routery adsl 4 portowe wiem ze to rozumiesz ale nadal sie musisz przyczepic do czegos i udawac takiego waznego ....
TheL, koncze ta rozmowe z Toba, bo oslablem a nic do Ciebie nie dociera.
Piszesz: "najczesciej maja 4 porty", na co odpowiadam ze wiekszosc najtanszych i najtanszy z tepsy maja jeden port. A Ty znowu o znajomych ktorzy maja 4 porty w swoich routerach.
WIDOCZNIE KUPILI DROZSZE ROUTERY z juz wbudowanym switchem !!
Potrafisz w koncu zrozumiec co do Ciebie pisze ? Nie ma "najczesciej" i nie ma ze w tepsie sa tylko czteroportowe.
EOD
Piszesz: "najczesciej maja 4 porty", na co odpowiadam ze wiekszosc najtanszych i najtanszy z tepsy maja jeden port. A Ty znowu o znajomych ktorzy maja 4 porty w swoich routerach.
WIDOCZNIE KUPILI DROZSZE ROUTERY z juz wbudowanym switchem !!
Potrafisz w koncu zrozumiec co do Ciebie pisze ? Nie ma "najczesciej" i nie ma ze w tepsie sa tylko czteroportowe.
EOD
wszyscy moi znajomi ktorzy kupili router od tepsy maja 4 porty ...
___
NO OFF–TOPICS, PLEASE
___
NO OFF–TOPICS, PLEASE
Mylisz sie. Tanszy (299,00) router od tepsy ma tylko jeden port, tak jak wiekszosc najtanszych routerow. Trzeba szukac routera z wbudowanym switchem, jak wspomnial szymon.TheL:router adsl ma najczesciej 4 porty ...
co ma kupic ?
router adsl ma najczesciej 4 porty ...
router adsl ma najczesciej 4 porty ...
znaczy sie musi kupic router ze switchem w jednym, albo router plus switch osobno.
Kto w koncu ma ta neostrade ? Ty czy sasiad ?
Jesli nie macie routera, to ten kabel musi byc skrosowany i komputer z dostepem do neo musi byc wlaczony aby na drugim byl rowniez sygnal. Jesli kupicie router, skretka bez crossa a kazdy komp ma dostep niezalezny.
Jesli nie macie routera, to ten kabel musi byc skrosowany i komputer z dostepem do neo musi byc wlaczony aby na drugim byl rowniez sygnal. Jesli kupicie router, skretka bez crossa a kazdy komp ma dostep niezalezny.
Kupujesz zwykłą skrętkę UTP.
Poza tym do rozdziału przydał by się router.
Poza tym do rozdziału przydał by się router.
Strona 1 / 1